劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
喺黨國中華同心圓內圈

甩唔到身
不過東沙係法理上屬於廣東,加上要咗嘅話,補給線會拉得好長,加上台灣唔太可能放棄東沙。冇咩可能。
香港必須排華,將支那豬趕出去,以免支那豬成為特洛伊木馬
咁又唔係,可以兩邊發展,仿照新加坡就得
佢心底裡依然係支那人,認同中華文化
前兩點同意,第三點有啲保留,要睇個軍隊性質如何,現代國家除左美軍叫做培養少少自發秩序之外。如果你呢句說話改做民兵嘅話,咁就冇問題。不過你啱,無自發秩序嘅城邦獨立等於嘥氣。一定要有軍隊。
咁就係友好前提係毒蛇戰略
肯定有,而且幾強烈,所以我對粵港係咪可以友好係成疑問嘅。
粵語民族咪即係泛阿拉伯 泛希臘

都唔係小共同體
咁當然,但德二當年係幾十個邦國組成一個政府,憲制複雜度極高。如果係大粵民國嘅最煩嘅應該係三大族群問題,而且經過共黨多年統治,睇怕土豪都唔會有乜。更加唔好講複雜度。內政繁複程度同德二應該冇得比。唯一可以做嘅就係同三大族群打好關係。有咩問題可以攝落去。
支國打東沙焗佢放棄咪得
邊有咁易
陳云根生於香港,祖籍廣東寶安觀瀾(今深圳市龍華區)。父親是馬來西亞華僑,家族於當地經營木園,家境富裕,曾於新加坡修讀醫科。陳的父親經歷日佔、英殖時期,厭倦高壓統治,戰後接觸到馬來亞共產黨。陳父懷抱建設新中國的理想,響應中共號召回鄉建設祖國(一說於中共建國後遇上排華事件而回流中國),屬於最早一批「愛國青年」,於長沙醫學院修業,其間生活艱苦,後來到瀋陽一帶服務,再到青海工業廳待了三四年,成為地質考察隊駐醫,居於塔爾寺。之後申請調回廣東,回鄉尋根(另有說法指陳云根父親因毛澤東發起反右運動,被流放農村[1]:169)。陳云根的外祖父在鄉下開織布廠,據稱曾資助孫中山發動革命。[1]:168
統治費拉係唔難,係驚比佢地拖落水姐
如果陳炯明和閻錫山請了幾個歐洲親王來做他們的國王,歐洲的軍艦和日本的軍艦永遠駐在廣州、上海、天津和大連的話,這些軍閥也會實現巴爾幹化。
由得佢爭粵語正統囉

香港可以背靠奶茶聯盟

走東南亞路線
馬華都遲早比人排啦

等返華僑農場
假如支那政權失去嶺南既控制,咁香港有兩條路
1. 做新加坡,行英語化大城市路線,吸納印、非移民溝淡黃皮膚比例

2.北伐吞併嶺南,香港變大粵國首都,行大粵民族主義路線

兩條路線都有優缺點,最理想情況當然係受英美保護行路線1
香港始終係城邦

好似威尼斯咁霸幾個位做貿易點好過?

糧食可以喺東南亞購買啦

水源可以海水化淡?
可能兩廣有排都建構唔到國家,長期都係無數以村作單位嘅黑社會,靠走私同毒品搵食
咁對香港都係好事,可以幫手擋下獻忠。

比起北方土地,香港反而要努力保持航道暢通,呢個先係香港命脈所在
國防最重要,有錢但唔打得就係肥豬肉
請僱庸兵亦絕非萬全之策
兩廣仲費拉過香港人

可能同澳門人差不多咁費拉

組織度最強已經係海陸豐成條村做冰毒嗰啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞