劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
德匹下的發言,都係去大灣區被張獻忠抄家把啦
得罪講句,傻仔先會賣香港樓去英國買樓
https://lih.kg/2217701
蚑那上升期過咗啦
阿姨講過日本的精密工業搬唔去秘魯,台韓的半導體工業都支撐唔起朝貢貿易大陸體制,主要原因都係自我滅絕的特殊材料列寧主義同培訓人才缺失的做題家內捲化,只有老毛時代的國有企業農業國家先令到山東老幹部有安全感,就係三個字德匹下
香港係大城市
大城市病必然同洛杉磯紐約一樣左膠小資產階級知識份子無武力無病呻吟做題家
上國興啲咩 香港咁國際化 必然應到十足十
好在香港風氣尚算仲比較保守 不至於支那同台灣某程度上解構行得比白人左膠仲前 (女權etc.)
上國支撐到嘅嘢 唔代表下國 尤其香港呢啲無乜根基揮霍嘅地方能夠支撐到
其實朝鮮倒向中原王朝
一直係千百年嚟嘅趨勢
我唔睇好阿姨話得五十五十機會
南韓倒向中國機會係極高
其實點解台灣本土右派發展唔起
其實你睇蔡英文
一個終身不婚女性、象牙塔學者型人物
已經係台灣當下共識寫照
不費吹灰之力
有核彈、半導體、電子、造船重工業等高科技
四百萬飽經訓練陸海空軍 (南韓美國科技+北韓長年備戰 同支那比下你就知 而自衛隊訓練亦唔好得去邊)
以多兩千萬廉價同年輕勞動力大國 (又係同支那以及日本比) 統一之後人口一億
呢個係爭霸之資
相信無乜人會錯過
亦大把南韓人睇到呢一點
何況南韓國力蒸蒸日上
兩韓統一人口8000萬 統一後經濟會有陣痛期
本身北韓體系極度依賴中國

同埋有核武照計美國佬借你過渡幾年
銷毀武器先

同時南韓生育率~0.83 東亞最底
睇下釋放北韓土地會唔會減輕生活壓力
吸引下後生生仔
跳咗槽去支那就唔使解核
印巴以色列又唔係無先例 個個都冇簽核不擴散條約
南韓係生育率好低 統一就可以挽救同畀到出路
就算無核彈
有長程彈道導彈技術已經好多嘢玩
我反而認為香港屬歐美文明概主流
所以先會跟紐約倫敦跟到足
早排日本禁運原材料南韓半導彈工業咪牙痛咁聲

依家佢地好似向歐洲進口原材料
北韓會唔會係南韓最終點行嘅關鍵
如果中國同南韓真係共舞
必定犧牲北韓
到底有咩誘因南韓會奶支
不費吹灰之力
有核彈、半導體、電子、造船重工業等高科技
四百萬飽經訓練陸海空軍 (南韓美國科技+北韓長年備戰 同支那比下你就知 而自衛隊訓練亦唔好得去邊)
以多兩千萬廉價同年輕勞動力大國 (又係同支那以及日本比) 統一之後人口一億
呢個係爭霸之資
相信無乜人會錯過
亦大把南韓人睇到呢一點
何況南韓國力蒸蒸日上
早排日本禁運原材料南韓半導工業咪牙痛咁聲

依家佢地好似向歐洲進口原材料
我唔認同
大城市多少係巴比塔 所多瑪
倫敦係過去的希臘耶路撒冷、紐約係今日的羅馬巴比倫、只有香港係未來的所多瑪蛾摩拉
支那人明明同我地有國仇家恨 點解會有人唔想排華,痴線
大中華膠話要對準政權喎

事實上好多香港抗爭派

都依然係文化中國人

目前的統戰機制由四重同心圓組成,由內向外依次為,反黨、反國、反中、反華。

反黨內圈已經身在豬籠草內,沒有活著離開的希望和能力,只能通過為豬籠草充當誘餌,減慢自身被豬籠草消化的速度。反華外圈踏平豬籠草,不會比蠻族踏平費拉更難,只有反中不反華的階級親近份子,才能腐蝕他們。反中不反華的圈子無法被豬籠草消化,除非被反國不反中的階級親近份子腐蝕。反國不反中的圈子能夠被豬籠草消化,但不像反黨不反國的圈子,有能力逃出豬籠草,除非遭到反黨不反國的階級親近份子腐蝕,逐漸淪為他們的一部分。
呢個道理我一早明,只係無方法拉走大家
舉個例,連登得少數人支持廢除漢字,同時好多傻鳩覺得文化支那係好美好
心底裡不願接受自己係費拉下等人
其實現實啲講 廢除漢字不嬲唔值得支持

校內寫生大會 同 口交射精大會
玩咗好多次
一字一音根本廢字無意思
韓越都幾失敗 唯一日本比較成功
但漢字依然唔能全廢
將英文列為第一語言點睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞