劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
人哋一日拜五次神已經比港豬高好多
所以以香港人嘅德性,獨立之後一定會換嚟一個李光耀。不過李光耀都好過龍騎兵、敘利亞同張獻忠。真係李光耀嘅話,都只好默然接受。
唔覺得香港會出到一個李光耀
李光耀都唔怕
我印象中 僭主統治係不斷用bread and circus無底線咁討好民眾 個政權又非法 刁民又多 風氣極壞 又要扮開明
有d似民主黨執政嘅美國嘅風氣
香港因買辦而存在,而家太上皇接管意欲都仲係五五波,唯有希望遲啲可以變做六四比、七三比、最終去到八二比就穩陣。
理論水平還理論水平,虔信還虔信,而家香港教會最大問題係好牧者少,人又唔虔信,根本唔會將信仰實踐於生活,會個班又漸漸老去 ,仲差過啲佛教徒阿婆。點同山區穆斯林比。
仲有一個,民間宗教組織。不過而家啲三合會似土匪多過下線組織,所以組織度只會越來越低。可能有部分獻忠會係佢地度誕生。
李光耀式統治者,放心一定係劣質版
民間宗教台灣強啲

香港啲咩大王老爺廟都冇咩人拜
香港連廟都交畀印度人看管
劉仲敬其中一個敵人黃金神棍反而好睇唔起信仰。記得佢話過依家荷蘭都無人返教堂,就算穆斯林私底下都飲酒,只不過係驚其他穆斯林篤灰先被迫扮虔誠。
入面重有條自稱「唔係左膠」嘅「左翼」話劉生淨係識抽香港人水,冇投資過喺香港民族。好心啦,人哋一個外國人老奉要投資喺香港到? (唔理係蚑那四川又好、爛鬼大蜀都好,對香港人嚟講都係外國)
人哋冇迫/情緒勒索你做「中華民族」一份子,又冇好似某啲大粵膠噉迫香港人同佢統一,更加唔好講人哋好早就企喺獨派嗰邊,好過班「左翼」一九年重喺到「輸民意」啦,都未計之前重喺噉話獨派/本土派係排外法西斯
打波郊遊已經有小小組織度
至少有定期見面
更多人係三個月先同親戚見面一次半次
平日搵個兄弟都難
BTW 咁講法
疫情帶來既WFH同全面網絡化真係封建主義既大挑戰
劉仲敬真金白銀捐個錢啦
好過牆內自由派多多聲
咁信仰係屬於最能夠培養秩序同組織度嘅方式,而家絕大多數國家都靠民族神話嚟維繫。
五仟年華夏文明
香港人生活方式太原子化,信仰已經係少有可以維繫組織度嘅方法,而家真係會打波郊遊既教會好可能係先鋒黨式靈恩派教會,而唔係傳統教會。
嗰個真頭係假民族劣神話,社會極度散沙化。成個科學怪人咁款,砍掉重練都唔知得唔得。
小共同體既真實聯繫
係香港咁既城市國家實在太難喇
除非可以北上控制到郊區
做香港既外省
咁傳統教會都仲有個殼嘅
每週聚會同奉獻都keep到
但係實體已經散沙化緊
所以唯有依賴列寧式先鋒黨
好似以色列咁建立一條天然防綫
最起碼由大亞灣去到前海個一帶
夷平深圳,再慢慢建立殖民點
咁講法日本同越南都要砍掉重練
(當南韓係基督教國家既話就唔使重練)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞