劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
咁你好過我,我得特區
有冇打算。。。
都有嘅,本身讀工程,做開bs嗰噃,有諗過去五眼搵食,反正工程資歷都互認開。就係唔知要用咩嘢方式過好。
加拿大master?
lm鞭屍
好彩劉仲敬有加大概兩隻字
冇,我早一兩年先讀完high dip,本身中學讀文商科,係見非專科搵唔到吃先過去讀工程兼留條後路俾自己。要讀都係讀degree。不過嗰陣就有offer上ugc,不過起碼要讀兩三年,直覺話俾自己聽唔可以困幾年係度,所以先冇讀上去。
睇咗幾條片,有少少改革開放幹部嘅影子
會計都係專業啦,點解唔向依方面發展?
btw, 大把engineer 讀pt degree 既啦
最近咁多人批鬥kol,突然想知香港有咩kol值得聽?
https://lih.kg/2477871

求指點
其實嗰陣我有諗過揀會計it工程護理呢四大範疇,因為中學數學唔好加埋無知,覺得會計啲數會難過it同工程,所以冇揀。跟手覺得護理係香港待遇好高,但係醫護行業向來有保護主義,驚人哋嗰邊唔承認,就算承認都有待遇落差,影響跑路嘅決心。跟住發現自己唔鍾意寫code,所以最後揀左工程。不過呢啲都係嗰陣嘅諗法。而家諗番起你而家係走難,計較咁多都冇用,你有技能人哋都未必請你,咪又係馬死落地行。不過上述四大行業做番老本行嘅機會會大啲咁解。

冇錯,起碼有一半以上可能有三分二嘅工程師係讀pt上嘅,更何況比係工程師牌我覺得電牌可能仲實際,尤其是你要著草去五眼。
電牌真係實際?我曾經聽過個判頭講話佢識澳洲移民局啲人,佢地同佢講話點解香港啲工程師有晒電牌都唔識落手做
你指係A牌定B牌?
因為我聽啲前輩講話好似B牌係要有所需學歷從事指定行業五年然後有公司肯簽就會有,唔一定使識落手做。而A牌好似真係要落手做先簽俾你。
B牌要指定HD+5年經驗
C牌要指定Degree/考試+5年經驗

不過香港啲工程師10個有6個咪又係所謂既做題家
【連登 商業電台 光明頂 討論區(四十)】
https://lih.kg/sPmLwrX

牙東囝
你比人點名五毛
講起太上皇,最近係youtube睇到依條片
https://www.youtube.com/watch?v=FYldOFCZD5o
係蘇聯太上皇面前,毛岸英真係成個兒皇帝咁款(1:33-1:39)

睇完條片0:38-0:40,我終於明白屯門公園happy伯果招黃狗射尿係瓦房店化咗既哥薩克舞既
龜孫子石重貴
要睇吓咩經歷,如果你係DSE上大學行scheme A嘅話,應該多數係做題家。如果好似我哋呢啲做題不成或者半路出家嘅high dip仔,可能就係半做題家。如果係學徒紅褲仔出身嗰啲,應該就唔係做題家。而去到五眼能夠順利跟番本業搵到食嘅嗰班應該係後者居多。
我自己都係工程high dip出身,只可以講我係一個不太成功既做題家
班黃絲區議員又打算宣誓
真心睇唔透
美國歐盟都幫你區議員宣誓出晒聲
仲想點
因為佢哋本質就係諗住入政治行呃飯食,學以前黃洋達話齋係香港從事得政治嘅都係喺第二行發展不順的人。
如果真係咁有爭議嘅話(理應冇)咪重新選過再授權你去簽紙lo
真係睇中你本人有料選你上去咩
幾斤幾両自己都唔知
好肉酸
我都已經唔講國家大義 淨講佢哋本人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞