劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
台灣政論節目太多
依家香港都啟蒙緊 因為有網台
我個人覺得 香港目前比台灣高質 做政論都係體面人 比如劉太平紳士 癲狗黃 或都有少少港英遺風 (但唔知崩壞前撐到幾耐)
台灣嗰啲嘩眾取寵 乜嘢狗屎垃圾都有觀眾
或都有 或者有
其實台灣都係抄日本,但係日本啲後生仔做晒日豬?
咁呢嗰係風格唔同啫,台灣嘅政論節目係自南部老農嘅地下電台而起,嗰班人性格比較狂妄自大而且粗聲粗氣,審美標準自然要嘩眾取寵。而香港嘅政論節目係自費拉中產式嘅海德公園城市論壇而起,呢班人比較講究斯文同規距 ,審美標準自然乾淨自然,最好有啲講座feel。

不過前者肯定比後者有智慧,起碼六四後人哋係投民進黨肯定抗共決心而後者仲係係度自欺欺人擁抱中共,仲將責任賴落英國人度。
咁都冇辦法
依家係我地接受判決既時刻
只能夠用各種方法希望強化個體質小小
臨急抱佛腳
香港係未受啓蒙,冇民族意識,而且英國奶水都算正宗
台灣因為有民主選舉,早期引入左一啲白左民主手段
依家要戒甩唔係咁易,除非中共幫手(已經幫左好多)

又係一個初期因素影響深遠既例子
香港既正確比較對象應該係北部地區
香港差就差在冇台南既鄉鎮地區平衡返個氣質
唔覺係審美
黃毓民掟嘢定講粗口都無阻我話係體面人呢點
體面係在於有冇料到 幾大程度上有credit
相比之下我會話香港係垂直發展 論政嘅人普遍都識得少少 袁弓夷燒山佢哋呢類環境耳濡目染都感受過下政治點運作 對無接觸過政治嘅香港人係好新奇
台灣人係開到通街都係 同北京的士司機無分別 幾低汁都有人睇 而且潮流係好快 一雞死一雞鳴
始終個人覺得政治呢種要負責任嘅嘢係有client好d
台灣呢種香港人再學 散沙得仲快
但係台灣再垃圾都行得前過香港,碌撚到2019之後重死撐騜冇講錯嘢,又喺台灣phone in節目話人哋台灣某啲綠營學者建議香港人搞流亡政府係冷氣軍師,重話少康病情室係台灣少數客觀嘅政論節目etc,燒山更加唔使講。睇唔清形勢買錯邊幾有料都冇用
得袁弓夷稍為似啲樣,但都係有啲大妓院feel
香港相比台灣最大優勢始終係有英國奶水可以飲
有現成既宗主國
但係如果恢復唔到個關係,依樣野都會慢慢消失
英國管就直接納入構成國,打香港等同宣戰。
應該香港無咩可能做到構成國/屬地
最主要祖國未必肯為遠在東亞嘅我哋開戰(其實係100%唔肯)
但越黐上去 無論係對香港嘅合法性 憲法構成 人民德性 定技術都係有益
阿富汗

帝國墳墓
入英國本土就太難喇
但係只要香港人誠心咁奶英國
我覺得恢復到自治領一級+英國契仔咁比五眼射住
應該問題不大?
至少可以返去同星國平起平坐既日子
個人認為依個係香港民族主義者現階段極重要既課業
親英路線要壓倒香港帝國路線/中立國兩家茶禮路線
回歸殖民係好事

諸殖啲盟友高格調過諸夏
美國佬以前花錢幫敵人鎮壓地緣障礙
認真傻仔
依家撤兵等中俄慢慢受
可惜既係依個過程中
香港-中共帝國既各項遺產要大幅流失
但係唔割除舊帝國既光輝
新民族就唔能夠重新開局
如果眞係東亞大洪水來臨

香港可以再次成為租界咁嘅方舟
香港人要忍痛放棄北上享用奴隸進貢既生活
我覺得依個位係最難
我地陸路同極大量費拉相接,接近同文同種
好難排除佢地既負面影響
勢必降低他們影響社會運動和基層組織的能力。社會愈是極化,建制本身的重要性就愈低。
宜家去到呢個階段

香港民族主義者只有及時整合草根階級,才能避免香港重蹈上海的覆轍。他們沒有必要爭取勝利,只要確保鬥爭長期化就足夠了。
論點解要海外議會同黃圈
我絕不會為中共做抵抗穆斯林的人肉盾牌,但肯定會毫不猶豫的為美國或台灣做人肉盾牌。

望黃屍豬參祥下
【最新】民陣被指涉嫌違反社團條例,需書面向社團事務主任提供資料,包括收入來源及解釋去年同其他團體向聯合國聯署要求中國及香港改善人權的目的
https://news.now.com/urgentnews.jsp?taskId=21962&refer=Share

維尼
劉仲敬多次講過局勢已經演化成一個香港兩個民族。佢喺訪談136集都有講,香港已經分裂成張學良嘅香港同滿洲國嘅香港,後者只可以做帝國主義走狗,前者只可以投奔中華民族,步歷代漢地胡人後塵,淪為編户齊民。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞