劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
有講錯咩 呢個真無講錯
呢個你又咪鳩吹
同茶樓廢老噏一句「中國人自春秋戰國無邏輯」有乜分別
所以戰國嗰陣兩者之間肯定存在一定程度嘅差距。只係唔似而家咁完全係寄生狀態。

冇錯,佢哋確實連第二梯隊都做唔到,以最終結果而言,中華文化至少係哲學上係只優勝過馬里印加嗰啲未發展就夭折嘅文化。同印度比都差九班。
咁harris係唔係封建諸侯係要睇階級地位同組織能力,而唔係其他嘢。
封建諸侯起碼有累積嘅威望同穩定嘅前景
biden唔上進可以返鄉下
harris唔上進 下場撈得連trump都不如
朝三暮四無自己票倉嘅點叫封建諸侯
如果trump叫暴發户 咁harris叫咩?又點會係咩「封建諸侯」?
何況佢人望喺民主黨黨內都一直差
其實你呢個放係唐末之前都講得通,但係唐亡後會漢化嘅原因主要係秦政集權大一統所帶來嘅誘惑所致。係唐亡之後文化反而已經唔係好有吸引力。至少連日本係宋亡之後已經開始唔敬重中國,視明朝為平等國家,明清雲貴人嗰種改土歸流實際上根本係強行同化,而唔係心悦誠服。
認同
唐係終結一切
宋元明清係大變革
咁harris就真係要睇多一陣,至少我要多啲資料先敢下定論,不過harris都叫做聯邦參議員,地位又冇你諗到咁差,佢做唔做到諸侯真係要睇佢本身組織能力,睇吓佢日後發展成點再落定論。
新加玻言論自由程度仲低過以前香港

邊會有咩文化發展架
小學雞坐大
中日會準戰爭狀態?
當然,我對美國人的政治文化還是有點瞭解的,我很有把握地說,美國人會負責到底。任何瞭解美國人的人都知道驕傲的美國人是幹不出背棄自己忠實盟友這種事情的。所以,這件事情的後半截美國人一定會負責到底,是沒有問題的。讓你們去的,也會讓你們撤回來。但是如果有的人在這段時間內在中國過上了一種在印尼過不上的老爺一樣的日子,不願意走,那就是你自己要倒楣了。

In God We Trust
文化發展都未必係好事
整多幾個金庸就PK
命運之輪永遠運轉,沒有人永遠站在命運之輪的上風。你選擇在今後的五十年占上風,很可能就決定了你在今後的一百五十年占下風。到底在1820年獲得勝利還是在1920年獲得勝利,這個關係很大嗎?你選擇在1820年獲得勝利以至於在2020年獲得失敗,或者是你選擇在1820年獲得失敗以至於在2020年獲得勝利,在上帝的眼中,1820年和2020年有什麼原則上的區別呢?1820年一定強過2020年嗎?顯然,這個問題是沒有固定答案的。
但同時呢種模式一定要話事果個人識do

話事條友能力一追唔上,就成個國家pk
兩者個分別
一個係有序咁撒出東亞
一個係無序咁撒出東亞

咁相比之下,無序咁走反而引誘某偉大領袖冒險
變相死多好多人,但同時破局同黑天鵝既可能性中左
應該係失控局面居多
依度有問題
我記得劉仲敬講過拜登會有序咁走,trump會無序咁走

咁佢應該撐trump 先啱
(當然我記得佢都講過拜登有序咁走會令到習近平以為有機可乘打台灣)
我理解出黎係我登係無序咁走 wo
正因為我登會搞到東亞無序,偉大領袖先會心雄做大事攻台灣
冇錯,主要係震懾力嘅問題。而且登爺有可能拉埋班改開派搞政變,呢點都可能加速偉大領袖冒險嘅步伐。
因為對美國嚟講登爺係有計劃咁撤出東亞,先會搞到東亞無序。因為對美國而言秩序係代表有計劃,對東亞而言秩序係代表維持。侵爺嗰種一炮過撤出,就係冇計劃。但係至少到臨撤嗰嘢都會維持,其實登爺都想維持,但係資源係晒東歐,東亞冇資源維持局面。
肯定會,因為佢會打台灣,而台灣海峽地理位置對日本非常重要。
就好似邵氏本身係新加坡,後來都撤左嚟香港。連邵逸夫都講過新加坡嘅政策環境係冇可能發展到文化產業。
台灣是習種中華夢的最後一塊拚圖
其實我覺得習種嗰種中華夢係覺得恢復到大清既疆域先夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞