劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
圍村佬組織度比市區人高,所以先可以係新界橫行霸道。不過而家睇番我覺得721最大嘅貢獻可能係打破虛假的共識。
你講嗰種banner好似係金錢村見過,大概係抗議政府咩咩措施之類。不過上水嗰邊對基建既反對應該比較細,因為政府會發展古洞北做住宅區,班友有肥水食就變咗雞脾打人牙骹軟。
最終演變成泛亞主義思潮,再集體投共做匪諜。海外港人唔同班人劃清界限,遲早俾佢地害死。我發覺香港人、中國人同左膠都有一種傾向,就係鍾意將世事萬物扁平化同符號化。
其實你依家唔將姨學扁平化同符號化向港豬宣傳
都推動唔到港豬
呢個世界上不嬲君子少 小人多
但單憑君子從來唔能夠成事
站隊同階級歧視
港豬身同感受呢點
剩低推理港豬自己就可以幫我哋完成
人嘅階級性直覺比任何概念知識更緊要
https://www.youtube.com/watch?v=kzUwBJ8WvPs

躺平就比張獻忠永遠躺平
就算扁平化同符號化都唔會推動到佢地,因為佢地自視甚高。唯有寄望自身民族發明同之後既排華浪潮,咁樣先可能推得郁佢地。
自視甚高
香港人最叻咪出呢啲post

d鬼佬鬼婆係香港究竟返咩工
https://lih.kg/2548100

然後鬧白人white trash
local(香港華人)思想食古不化 居然白人面前自卑
無白人 連登仔喺東莞血汗工廠幫台灣老闆一日做20個鐘做到過勞死

但咁講肯定無人聽兼畀人負評
憑乜嘢仇香港白人真心唔明白
純粹係香港華人心理上唔舒服賺兩個錢出國旅行然後覺得地道白人不外如是 又窮 返嚟就煽動後生一代反君反父
永遠統一戰線只係一個過程
共產黨永遠統戰對像都唔同 只係視乎力量對比同戰場
舊時統戰對象民族資本家 唔夠十年全部打倒在地
圍村佬被開除出人民隊伍一啲都唔出奇
統戰永遠都唔會完
黑警雖然被滲透得好犀利
但據聞都唔太聽話
要不斷敲打
香港華人仲係精武門上腦,再加埋外國又玩PC,唔跟唔係世界公民
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1397632490093875200
民族發明家的合理做法,就是安徒生童話對美人魚的再發明。原始的美人魚神話是異教的,夾雜水手的粗鄙色情幻想,長期被基督教譴責,地位跟吸血女妖差不多,都是誘人喪失永生的壞誘惑,再發明以後就變成為不朽靈魂,甘願犧牲世人羨慕的一切權力富貴美貌的基督教民族高端名片了。

培爾金特的挪威地精、卡勒瓦拉的薩滿巫師、德意志的水精靈溫婷娜,都是民族發明家再造的形象,原始形象都是害人精,芬蘭薩滿甚至是以亞洲式的人祭豐年巫師著稱的。香港民族發明家在改造百越民俗和傳說方面,還沒有找到正確的門徑。
轉而追求廣東獨立又o5ok
引軍閥入港
會捲入中國內戰
基督教原罪觀係依方面大有幫助
可惜香港依幾十年教會都費拉化
多餘既知識有害於直覺
晚死的菜人羨慕早死的菜人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞