劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
你姨只係提點下,佢嗰陣對李碩任十八同木琴嗰啲費拉右派嗰啲說話先至係開齋祭旗
係,一定係修羅之路。呢次擺明係兩黨建制派聯手架空侵,如果起落去嘅話,大家一定走唔甩。可以肯定嘅係除非拜登肯中途俾哈里斯上,學你姨話齋等哈里斯做一次陳水扁,如果唔係DEM係2024年全球化集團收皮後一定會俾AOC為首嘅人奪權。所以如果我係共和黨人嘅話,一定先同拜登班人整靚盤數,最好就270:268,然後趁民主黨人內鬥,拉攏班建制派,例如係house支持佩洛西,然後係senate把關,阻住拜登施政,但係至限內政,外交就由佢,等佢同習近平親手ko全球化,撤出亞洲大陸,等習近平挑起戰爭,然後想盡辦法逼拜登落台,等harris同AOC班新手上台,等佢重現布殊尾兩年既景況,然後大嗌為何失去中東和遠東,然後推個邱吉爾出嚟。大數特數拜登同哈里斯點張伯倫法同多邊協調主義幾咁冇用,然後吸引民主黨溫和派勢力,促成第七次政黨重組。咁樣對共和黨最好。就好似尼克遜當年南方策略既全國版。當然被犧牲會係拜登、哈里斯、兩黨老建制派,同廣大中東同遠東人民。包括我哋。當然呢樣嘢係有可能發生,當中可能有變數,世事總係話唔埋嘅。
上述就係我嘅狂想。
當你係一個錯誤既前題到挽救
同整死佢係無分別

特別係宜家反哂枱既情況下就更加
內政拖住Biden 就梗
外交上GOP應該唔會比Biden 亂黎

我個睇法悲觀D
Biden 嘗試用返舊手法
直情令到東亞黑天鵝齊飛

未必撤出亞洲大陸
但會導致東亞失控
其實呢5個人有咩問題?

都係果樣
有意見咪提出
無人唔比你討論
因為全球化體制本身已經run唔去,拜登就好似當年戈爾巴喬夫想維持蘇聯體制嘗試改革挽救一樣,反而親手終結蘇聯。拜登嘗試以多邊協調主義形式挽救全球化,結果反而分薄資源,俾習近平一個錯覺,覺得美國係紙老虎,可以發動戰爭,結果由佢同拜登親手送全球化上路,就好似二戰日本發動戰爭,親手宣告20年代以來協調外交係遠東嘅失敗一樣。
兩者個分別一個係有序咁解體
另一個係無序式既東亞大爆炸
biden用舊手法就梗㗎啦,你講得啱gop班人冇我咁腹黑,外交方面佢哋應該會以多邊主義為主再溝啲trump嘅嘢。當然我講緊傳統建制派(romeny),如果係rubio、cruz、hawley、cotten嗰啲侵派就會完全不同。
拜登上一定係後者,又好難怪roger會發晒癲。
agree,但係始終群龍無首
aoc呢啲真係爛泥扶唔上壁,贏少少就諗住搞清算,唔諗下真係逼班紅脖子動武,佢哋班人死十次都唔夠,裡邊仲要有奧巴馬前幕僚,最好拜登中途俾harris上,然後再重用aoc班友,到時再由2024年既邱吉爾鏟哂班人落台,眼不見為淨。比起由基層做起嘅sanders,aoc班友真係挽鞋都唔夠班,比起右派,美國左派真係一代不如一代。
我知佢好出名,好勁,但佢講啲嘢好難明
都未到極限施壓
同埋國安法係壓住哂好多野
預計未來會有有段黑暗時期
全世界都會好動盪
不過唔使驚
好好保存自己性命
食好訓好 保持關注
好多野未去到最衰最壞都唔會有轉機

係隔離POST COPY 過黎
忠告
我覺得最緊要連登嘅網絡保安要做好,如果唔係大家一定俾人請飲茶。
其實兩種都冇分別,香港注定要黎巴嫩化。係台灣先叫有啲變化。當然你講嘅一啲都冇錯,但係係習近平焗住要做史太林,係剿殺白區黨嗰同時,要投放大量資源控制由白區黨掌控嘅地區,包括廣東,深圳成為龍騎兵地區,意味秩序能夠暫時維持,獻忠壓境嘅情況得以舒緩。港人唔使應付黨軍之餘仲要應付獻忠。但係trump路線既話,黨國會遲到24年先發動戰爭,但有潰敗既可能,全廣東成為敘利亞地區,黨軍勢力減退,但有獻忠會壓境,所以差別其實唔大。視乎港人有咩準備。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞