劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
香港從來都唔屬於香港民族
根本香港人都無呢個mindset, 或者覺得無呢個逼切性

你睇緬甸, 幾個月就開始幫警犬埋單啦

太有錢喇香港人
11月開第2,3槍時, 成個民怨最高漲
日日都有行動
果時係最有基將抗爭推上另一個層次

奈何, 一個區議會就比班黃絲有藉口退
選到之後更加全世界當贏左
真係on9到呢

就算選贏立法會佢都有功能組別, 再唔得就無限釋法, 再唔得就改選舉制度
何況係呢個無實權既區議會?
制度內係絕對無可能玩贏, 所以6月後先發展到街頭, 最後贏區議會班友又即刻走番入個制度

只能夠話香港人決心唔夠
中共暫時命不該絕
都唔知遊說緊啲乜

其實走入制度都冇問題,問題係可唔可以喺制度入面搞破壞。例如十八區區議會通過自決動議同公然俾資源抗爭派人士,你要革命嘅就應該用革命嘅形式去做。如果真係從區政角度出發,我夠膽講好多保皇黨做得好過所謂嘅民主派。所以種種問題嘅根源都係在於香港人嘅德性問題,究竟區議會呢班人係當自己真係要革命既人定係純粹想轉一份工。一切問題要歸於本質。相信大家自有答案。
九成唔關佢地事,其實遊說團體我只信朱牧民同鄭文傑,好似得佢兩個先成功進行到國會遊說同當地團體。其他人都似等課金多。
人地咁大個國家唔會因為你遊說就開咁多pathway比你
根本國際線乜線都打完

成件事已經escalate到國家對立層面
淨番既就係國家級利益既考慮, 例如戰爭
香港人實際做到既野唔多
諗下打仗點保命好過

香港人今次最叻就係比左張好牌西方上, 箝制中共
其次就係示範比台灣睇, 等班本來想奶共既平民心有芥蒂, 等中共收唔番呢個地方
如果最終中共倒台, 香港人係歷史上確實會記一功
但我地呢代親眼目睹歷史既, 先會知道功勞有分大細, 班勇武前線, 入獄, 犧牲血肉前途既, 先係真正有大功

P.S. 今日係梁凌杰死忌
呢d先係值得永遠紀念既人物
但願佢已經係天堂
仲有
香港人根本唔識同中共玩
高壓下其實佢都有弱點
例如: 國歌

我好贊成國歌法
最好日日唱, 日日背, 早午晚3次

睇清楚歌詞講乜
全香港係街大聲唱岩用果幾句
拎正牌反抗
無人吹得你漲

佢唔妥就改國歌囉
補充
你政治獻金一定唔夠中共玩
所以香港人根本玩唔好真正遊說
制度上佢有DQ, 已經無得玩

黃議員做唔做到野, 就兩睇
有人話好過原本果區做左20年既建制派好多
我都相信有d建制派係做得好d

重點係
就算黃議員係制度內做到最盡, 都唔會點動搖到港共
遑論中共
希望佢哋唔好民運人士化
完全無一個咁有charisma既領袖
呢個係香港成個社會環境造成
未有足夠條件孕育到
第一樣已經好多人做緊
第二樣係準備階段,開始有影子議會
第三樣就最難,主要係資金問題
澳英自貿協定簽署 兩國公民可更自由居住和工作
https://lih.kg/2576301

澳洲應該係亞洲大佬
其實做好海外港人組織既話就自然做到其他嘢,如果連流亡義士既生活費都冇着落既話,咩嘢流亡政府議會建軍都注定唔會成功,當然我講嘅係自發,如果有外力相助就唔同講法。至於能力同意識方面,我反而相信集體嘅力量會勝於個人既力量。
啲資金課晒去班9up時政Youtuber到
肯定冇,不過有可靠既共同體既話,自然可以產生到一班有能力既領袖出來。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞