劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
如果無凝結核,好難係中國管治下反中國
以前夠有自由派,今日咪變曬小粉紅
想知點解咁睇
係敵對勢力管治下生仔又真係傻喎
唔驚大個打斷父母肋骨?
保守黨民族主義化 連蘇格蘭都唔想要

題外話
根本牆內所謂2010年代反賊消失最主要唔係被中共滅聲
而係極大部份轉軚變成小粉紅 受大中華綁架
只係呢個結論支那在野派不肯接受
香港有機會都係咁 人嘅政治取態不嬲游移
依家目前變只係香港人唔再係合作者 做唔到色目人/波蘭人喺俄羅斯帝國嘅位置
老實講香港社會環境差到令人沒希望。又點會想生,衣食住行樣樣貴到死。香港人自身都難保加上對家園沒有忠誠。一大班黃絲口講愛港實際勁想移民。又鍾意口不對心加情感勒索(即係我真係好撚鍾意香港嗰類),記得未有5+1之前,啲人好鍾意講天琦天琦,都唔知班友係咪移晒民。

唔想下一代文革化而唔想生都好正常。打斷父母肋骨呢啲事只有你國紅衛兵先做到出。話時話嗰啲食子垃圾上一輩話唔定就係呢班人。畢竟有唔少紅衛兵都偷渡嚟香港。
係,不過養兒防老成功前提係要父母先付出,如果係嗰啲自己懶到死塞一百本特價練習,有錢拎去馬會,叫自己子女捱剩菜隔夜麵包嗰啲,綜援防老嘅機會大啲。
做題家社會想高生育率都難
所以要正常化
大學要殺校 重新振興專門教育
科大併入港大 城大理大合併 浸大嶺南改做私校同樹仁恒大一樣

副學士可以剁咗佢搞返中五會考中七高考
讀完中五就可以唔使做題入普通/專門學院進修

仲有就係全港中小學太多尤其是保良局東華三院嗰啲 間學校得個球場要合併再合併 教席呢啲要殺先吸引到好人入行同提高福利 依家純粹政府靠軍公教養廂軍(香港就係用公帑招收警察、公務員、教師、社工)
係網上見過兩個蚑那反賊仲係度話香港人2019年點解唔感動班黑警,爭取佢地支持。但係一問返佢地點解唔爭取人民公安支持,一個就跳晒掣,另一個就避而不談,淨係係度話有好多原因。
其實黃金神棍一早講過類似既野:
美國模式只係適合美國依種地廣人稀,資源豐富既國家; 其他國家其實適合歐洲模式多啲。

教育方面何嘗唔係 (美式全民大學對歐洲式分流教育)
香港年青人大多係泛民既子弟
即係民小
都唔難理解既
係咪冬眠熊嗰堆?
因為大英好少會為外來難民提供由金錢到文化嘅支援,講緊單一族群。對比起同樣係難民收容大國同前殖民帝國(法德美嗰啲),大英無疑比較度縮。所以我覺得大英一定有佢自己嘅盤算,加上之前好似聽人講過係法理上大英有權直接收回主權。不過我對呢方面唔熟,具體細節可能問雅各賓巴會清楚啲。加上英國脱歐後一定要行返以前條海洋貿易大國先有運行。要番香港做據點一啲都唔出奇。你睇canzuk突然由無人問津到炙手可熱就知道重返海洋大概係未來英國既大方向。
不過我睇今鋪蘇獨公投都應該未必會批,畢竟BJ係屬於反感公投嗰堆傳統主義政客,尤其是may姐之亂過後,加上snp今次根本無過半,係拉埋green party之後先過半,連六成支持率都冇。須知當年留歐都有六成二支持率。
今鋪公投唔會過
但過多十年唔敢包 而好難講十年內會支爆出現大變局
十年後英國國內局勢肯定係咁趨勢 全球蘇格蘭一定會仆街兼保守黨再unionist as ever
*全球化
我有少少同感 關於倫敦離奇慷慨呢點
但感覺上英國重返遠東呢點推論太冒險
我始終印象英國係日薄西山 而美國不斷千方百計挖佢祖墳 難以招架咁樣 英國最終肢解呢點有啲難改變 依家不過支應延遲
幾乎唔會,英國本身好少大規模收單一族群嘅人,亦自然好少有咁嘅需要去提供大規模資源,對於香港人佢係好寬容慷慨
*保守黨唔再
有D野口不講心知(當然唔係好多人會GET 到)
愈睇返佢前幾年既舊文
只可以講中撚到仆街

香港能等到駐馬店(河南省市)實現民主的時候嗎?如果你的計畫需要所有各方的配合,那你就已經輸了一大半了。獨派最大的優越性就是,他們只需要自己的支持就足夠了。香港民族主義者在最好的情況下,可以贏得一切;在最壞的情況下,無非就是失去自己本來就沒有的東西,在海外建立種子基地,等待下一個機會視窗。

國際線更要理解到紅字部分
2019 出頭果陣並唔知道可以做到幾大
本土派用鮮血將自己打入主流
的確如此
我個人認為陳雲路線最大弱點就係依個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞