劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
劉喺駱惠寧上任嗰陣推測,未見過世面嘅內陸紅區黨幹部,只會令長期培養嘅羈縻關係網流失,令中國更難控制香港局勢。
睇嚟最後要用強硬手段
拉李柱銘睇得岀佢手段有幾拙劣,仲衰過上年拉周庭,佢完全理解唔到拉呢班人唔會有用,只會揮霍埋司法系統最後嗰少少白手套價值。

當然最後一步就應該會係對香港使用武力
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1251468154032795653
沒有祖國你什麼都不是,殺敵才是主權者資格的最佳證明。

自由亚洲电台
@RFA_Chinese
【82岁李柱铭首次成被告】
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1251466351081857024
讓武器投票吧⋯⋯

自由亚洲电台
@RFA_Chinese
【港警418香港大抓捕】
【目标全是主张非暴力的传统温和民主派领袖】
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1251460797852790784
費唐報告早已指出,上海自由市的精華是selfgovernment和rule of law而非民主。香港的selfgovernment和rule of law與英國的殖民統治不相衝突,但與中國的民主不能相容。英國撤退以後,香港的selfgovernment和rule of law只能在有效和嚴厲的排華前提下存在。獨立而不排華,都有利比里亞化的危險。
上帝通過中國恐怖組織打擊香港民主派,對香港愛國者和全世界愛自由者展示了最大的善意。
果然雙方都只能夠殺對方的溫和派
訪談64集最後一段有提及,大中華膠/老泛民/白華只會兩頭唔到岸。到香港得返紅色中國人同真香港人,局勢先會明朗
梁耀忠路線正式收皮,佢嘅支持者會走向兩極
樓主keep 住update 都好有心
係喎,讚下樓主。

全靠樓主post 我先知邊個係劉仲敬,仲刨哂佢既訪談~
非常贊同
事實如此
我都係做下影印機,再加少少個人見解姐
希望可以帶比大家一啲啟發
就係咁已經足夠帶到啟發啦~

樓主繼續貼,支持你~
點睇紅區黨山東老幹部正式接管香港?
我諗要將時間分開做立法會選舉前同後睇

首先劉指岀香港所謂嘅建制派,係由白區黨同一部分法團(功能組別團體,例如地產佬,原居民,進岀口商人)組成。香港政府已經無力解決眼前困境,如果習近平唔岀兵,一味叫香港政府自己搞掂,法團會跳船甚至反戈(#364, #368, #395)。訪談第65集形容呢個係美國將波蘭嘅劇本搬到香港,唯一嘅問題係泛民唔係團結工會。

駱惠寧上任,代表習近平冇辦法下定決心岀兵,諗住換個紅區黨試下,姐係代表立法會選舉前都唔會岀兵,只會照舊搵警察搞香港人。而手段拙劣嘅紅區黨會令香港形勢大壞,造成親中勢力喺選舉慘敗(#450)。其實佢由香港民族林中路已經強調,紅區黨實際上係香港嘅好朋友。

選舉後,中國就會被逼喺臨急臨忙情況下岀兵,然後輸埋,呢個就係佢講嘅第一次香港戰爭。第二次香港戰爭就會喺中國已經轉型做計劃經濟之後發生,到時規模會更大(#290)。

我自己大致上同意有關選舉前嘅分析,但我都好難相信法團會徹底轉軚,我估會比較接近區議會勝利嘅方式,主要靠香港人自己動員。

至於選舉後,真係好難講,始終國際局勢變動太快,中國亦都越黎越唔穩定。可能中國會岀兵,但都有可能係大家前面探討過嘅流民湧入香港。但無論點都應該唔會太平。
如果真係閉關鎖國(不論係習自己主動違約定西方追責)
香港呢個對外窗口就會失去價值
中國到時得到嘅只會係另一個新疆式嘅維穩黑洞
https://vocus.cc/@ihctw/5e9fa899fd89780001bea957
劉仲敬訪談 083 @ 20200409 論香港借來的時間

今集開頭基本上係#520嘅延續,國民黨甚至係比共產黨對香港更有害,因為前者更執著於中華民族。

大灣區計劃,同國民黨三十年代嘅大上海計劃十分相似。國民黨打算派特務滲透工部局管轄區,再用吳淞港同其他華界包圍上海,最後吞併上海。

唯一嘅問題係,中國主義本身係一個資源黑洞,國民黨提岀嘅體系實際上係冇辦法維持。西方殖民主義有歐洲+印度支撐,共產主義體系有蘇聯支援。
但國民黨嘅體系,用盡各種手段吞併私人企業後,仍然要靠馬來運輸線換外匯。

二戰後蘇聯嘅計劃,係滿洲歸蘇聯,共產黨加入國民黨,中華民國成為蘇聯進軍東南亞嘅前線。
呢個計劃一旦成功,恐怕東南亞會完全淪陷,因為中華民國唔似中華人民共和國咁係一個赤裸裸嘅西方敵對政權,西方好難完全封鎖佢。
中華民國仲可以透過無數當地華僑組織滲透。香港會成為蘇聯對中華民國損失滿洲嘅補償。

呢個計劃失敗嘅唯一原因係蔣介石。為咗虛構嘅中華民族,蔣介石先後反對日本美國英國蘇聯。理智嘅選擇得兩個,一係配合蘇聯,放棄滿洲,滲透東南亞。一係全力經營滿洲對抗蘇聯,做冷戰前線。
兩頭唔到岸嘅中華民國,失敗係必然結局。

共產黨上台有一個好處,就係將冷戰陣營劃清界線。劃清界線後,香港可以話係共產黨唯一嘅生命線。因為香港靠近中國,但屬於冷戰另外一個陣營,遠東所有資料聚集喺香港,係香港二十世紀繁榮嘅原因。

香港而家嘅地位其實就係比中國綁架嘅人資。現實角度睇,香港對西方唔算非常重要,但對中國係生死存亡關鍵。尷尬嘅情況就係,西方如果想迅速解決中國問題,消滅香港就得。

而家習近平就等於三十年代嘅蔣介石,已經完全比中華民族綁架。香港嘅唯一岀路,係要使中國支離破碎,而唔係企圖恢復冷戰時期嘅繁榮。
但照睇習帝向台灣動武機會大啲
香港人力量有限,但都未至於乜都做唔到。重點係當機會黎到,香港人有冇足夠勇氣同智慧選擇正確嘅道路。

就算係連登,其實都仲有好多人大中華餘毒未除。例如對中華民國或者蔣介石抱有好感,覺得中華文化好偉大好博大精深,成日諗要「輸岀革命」去全中國,甚至係覺得黃種人要團結同歐美分庭抗禮。
尤其是呢次歐美防疫失敗,呢種泛亞主義思潮越嚟越犀利,台灣人可以利用呢次防疫成功做民族發明的材料,呢樣嘢完全冇問題。香港人勉強都可以利用呢次疫情加深社會整體對北方嘅唔信任,雖然喺沙士之後就應如此。呢樣正好體現港人以往嗰種悶聲發大財策略嘅極致,連人命都唔顧,但係而家睇番最危險既唔係香港人嘅祖父輩利用拙劣的手段出賣子孫嘅未來,而是開啟中共藍金黃世衛之路,直接導歐美疫情大流行。而又導致歐美白人在疫情處理嘅無能,而令香港人心底潛藏嘅五千年炎黃子孫思想完全散發出嚟。呢種思潮最危險嘅地方係會失去對歐美人嘅信任,忽視世上最有力嘅支援,更有可能將呢種思潮發展成最近姨批評某啲人嘅思想-歐美完蛋,只有共產黨才是贏家。而我認為呢種思潮對目前嘅香港最危險。而無論過去現在定未來,呢種大一統思潮對整個東亞大陸都弊多於利,我地必須明白到歐美係呢次大洪水浪潮充其量係馬不失蹄或者掛紅旗,而對港人而言則一刻錯即人馬俱亡或滔天海嘯。諸君一定要明白此點,勿再重演父輩嘅錯誤。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞