劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
我睇唔一定 講係咁講
去到自然有自己造化 基因唔係決定一切
如果唔係要人嚟托
資格把關好重要
單係香港人呢3個字已經要放棄,入籍宣誓就唔可以兩面三刀,除非有組織光復重建打算
點解呀

憑咩
其實應該係睇自己造化,做好自身,融入主流社會,如果自己呢一代做得好嘅話,下幾代就會無咩差異。不過我覺得香港大多數人都未必移民,皆因上一代灌輸得太多二等公民太空人嘅故事。有好多中產好驚風險。若果到時有啲人接受唔到自己地位低於他人呢個現實,走去同共黨藕斷絲連嘅話,就會害死香港人。所以唯今之計只有儘快建構族裔身分,同中國人割蓆,再係自身族群裡面推行防共工作,如有共諜馬上舉報,方為正道。
咁可以叫自己香港裔,爭取係人口普查有港裔呢一列。身分又唔一定要放棄,不過有啲劣質文化最好拋棄。
咁人哋首先係基於人道法理理據俾你過去,錢同人反而係其次。
今期訪談都有講類似嘅嘢

即係好似馬華美華咁囉

受咗氣就投奔祖國

最後去華僑農場
學定it護理,過到去實有嘢做。皆因有需求。人工又唔錯。
咁呢啲就由佢哋,不過話時話今集都算勁爆,彷彿預視香港中產未來的幾條路徑,收成期去華僑農場,普通人做軍閥混戰下嘅順民,著草嘅去海外由低開始或者幫番啲海外香港公司打工試圖維持原有生活。
或者做張保仔 霍英東囉
嗰啲應該係黑社會或者愛國者做,當然有咁嘅可能,不過應該係極少數。呢啲極少數做走私嘅話,係階級地位上都唔應該歸類為中產。
霍英東都皇仁仔出身啦

何紅新更加算貴族添
所以咪話佢哋一係黑社會,一係愛國者囉
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1291777291173978123
英國也會跟進的,接著是淪陷區以外的全世界。他們的晚年會像于學忠一樣,在陝北縣委書記的門口乞食,回想張作霖在世之日讓閻錫山蔣介石在門口等待接見的日子,更會覺得生不如死。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1292046959335833600
他老人家說得對。香港民族主義者不能自己審判或誅殺賣國賊或敵人,就是沒有通過主權者的畢業大考。主權者的定義就是壟斷殺人權,在殺人時無需考慮上帝以外的任何凡人意見。主權者必須自己發動戰爭,不能滿足於作為其他主權者發動戰爭的理由。
實情大DQ連總遲泛民都未有統一意見
等泛民嚟都嘥氣
睇死仲有人想搲幾席入臨立會
黎智英前幾日講嘢就好見到問題
做建制派內嘅民主派
係做慣萬年反對派
唔想醒

佢知自己無market 但唔諗下自己咁做會斷送香港
所以未來嘅愛國者係一定會由獨派,自決派,城邦派,一啲新泛民甚至有啲中間派同自由黨組成,到時嘅政治生態一定同而家好唔同,btw應該仲有啲黑社會。
感覺係姨睇電影睇多咗
未來一定會話點點點呢樣推出嚟好膠
不過泛民自己架空自己影響力就真嘅
目前為止佢揸緊旗係香港好大嘅不幸
蠻荒世代來臨
苦難行軍正式開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞