劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
印度欠整合係一個長期問題
冇左英國人,依家維持到已經唔錯
因為印度嚴格嚟講並唔係一個現代國家,但係佢勝在人力資源同組織資源非常充足,將來應該是亞洲區主力,而且佢法統同生態位繼承自大英。所以承繼大英係遠東既地位毫無問題。
前民族國家
熔爐狀態
香港係少

台灣就真係多
唔係

係中華民國2.0
台灣獲益大過香港
劉仲敬先獨帶動後獨入面,香港係要等台灣獨立成功後先有機會獨
台灣係放棄兩岸通商利益已經夠
香港係要全面破產之後重生
香港氛圍係唔同台灣

而且移民真係多
唔會話身土不二

當然亦都有好有壞
因為現代印度主要係由大英構成,冇大英既話睇怕佢地互相之間已經係敵國,如果係熔爐既話起碼要熔到編戶齊民嗰個程度至得,如果唔係肯定內亂不止。
台灣以前都有牙刷主義,中高層攞曬雙重國籍
係綠營奪取政權後,國本漸定
劉仲敬都講過,台獨依種獨立前已經控制政府既情況好少見
都係嗰句啦

台灣人 非常熱衷政治

香港相對唔熱衷
lm
民主化後凝聚國民認同既手段
香港未光復,現有框架下搞政治能搞做到既事好少
我寧願香港人去從商,為未來鋪路
無英印帝國

根本唔會出現有印度聯邦

同大清以及中華民國係同一個道理
亦都同緬甸係一樣

熔爐係無可能 你姨都話你印度係古代社會(封建性好重) 即使今日人民黨一億黨員都仲係
目前方向依然係廢封建改郡縣
有認同有唔認同

始終危險地感覺到台灣遍地電視台=壞

可能亦都係香港人本質同新加坡人差唔多德性
全國上下師奶都「民主」論政只係德不配位
壞當然唔少
啲on9公投咪壞
姨都話咁樣係無限擴大政權既表徵
但係依種的確係營造認同感嘅手段
唯有話係後發國家既悲劇命運
唔能夠完整咁走封建-> 有產民主 -> 漸漸開放政權之路
焗住盡快整體戰嚟保命
所謂「漸漸開放政權之路」嘅終點
其實只係曇花一現
再其實唔係所有國家需要遇上呢一點
捱到上國反民主化浪潮到嚟 下國根本唔使民主同開放政權 無論真實好定扮好
辛灝年派,民國可行都係半壁江山歸美台,頂多重返1945年的局勢,習近平退守梁家河,仲幻想秋荷葉真係忽忽地
我只對印越同盟的歷史積分有信心,印日自由走廐都係概念股多
屌依個post
巧言令色咖啡店廢物真係多
明明係惡意仲扮到善意咁
港豬偽善令人作嘔
其實最過分係#5試藥嗰個,真係睇到搖晒頭。
小弟不才
百九幾頁post真係追唔曬

不過見到有巴打講香港係中共解體後既情況, 又想分享下

以香港既地理位置, 香港人既軍事能力同香港人既戰鬥意識, 就算中共倒台, 都幾肯定會比兩廣軍閥瓜分, 或者越南入侵
小弟諗黎諗去, 香港都係死路一條, 所以都幾灰

大家有無d樂觀d既睇法?
引入南亞兵同白人
拋棄廣東話城市人做兵嘅諗法
維持獨立性同建國神話
香港不嬲唔係黃種人主場
唔係廣東一部份
索馬里蘭同索馬里分別
單單在於俾唔同太上皇殖民過 一個意屬一個英屬而英屬覺得比意屬高等
呢種分裂喺世界歷史嚟講好正常
香港唔係唔可以複製 話晒都好普遍
只係要端正自己嘅位置
尤其城市更加係費拉叢生集中地
興衰特別急劇
佢話得英國符合晒呢啲條件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞