劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1262331989060968450

香港戰爭是改革開放和溫和派中國人的末日,但不會妨礙貴匪作為敘利亞化大軍閥在淪陷區內外發動戰爭。
中國對香港岀兵或者流民湧入香港,兩者都有可能發生,取決於習近平同改革開放幹部鬥爭嘅結果。

我認為重點應該放返喺香港人自己度,當災難來臨,我地有冇能力幫家人朋友鄰居,身邊又有幾多人可以幫到自己。
所以點解流亡政府好重要就係咁解。
冇錯,德性培養先係重點。最好而家開始嘗試組成自給自足嘅團體, 當然最好係自己做啦。若然自己做唔到嘅話我諗黃圈可以嘗試做埋呢個功能。
因為下等人嘅不自量力,沒認清自己地位,好容易令自己作出錯誤決定。

以疫情處理嘅表現就得歐美遲早玩完嘅結論。完全唔清楚自己在歧視鏈上嘅地位係低於歐美,就去歧視人家。完全唔諗下自己其實相當費拉,以而家嘅實力完全抵禦唔到共匪。只會比匪共催毀香港。自己而家唯一生路係靠歐美嚟,食人家的飯打爛人家的煲。日日覺得人地玩完,然後攪攪下就認同中共,將香港拖下旋渦(俾共黨統治送一大班去夾邊溝,你估到時會唔會第一時間送連登仔去)。自己德性又低,共黨敗亡獻忠壓境時又要人救。到人家救時肯定死一大批。

仲有到時玩殘香港的話,受害嘅你估係移到民的人定係移唔到民的連登仔。即係共黨送你夾邊溝,獻忠送你見閻王。最穩陣係英美相救,但你居然夠膽睇唔起人家,其實人家唔救你又唔會死,你冇比救嘅話肯定得番半條命。咁又點會唔係沒頂之災。

註:當然肯武裝自己的話,可能有一線生機,但係都會半死不活,對比起而家嘅話,又點會唔係沒頂之災,加上以連登仔嘅自保能力,呢啲環境又點會唔係沒頂之災。
唔係嫁,真係有啲連登仔睇唔清嫁。
由其是而家香港處於風急浪急之位,更是錯不得。
不過隨著英美越來越重視香港,我諗香港人搭便車的機會大增,沒頂之災可能性越來越低。

可能而家唯一危險係維尼出兵香港,係報復時會造成一定程度的傷亡,但比起其他路徑,已經最好。始終要睇現況修正,唔可以一本通書讀到老。
老懵董係蠢人,689係壞人
777只係機械人
冇錯,如果佢地成氣候,咁就係我地一齊沒頂之災。所以我嗰句只係假設佢哋決定香港前途的情況講出嘅,其實就同民主回歸害死仔女一樣。
連登仔沒有在歧視鏈上認清自己地位
最慘嘅係佢哋會因為呢樣嘢而遭到沒頂之災。
唔係好明,可唔可以講多兩句。
因為下等人嘅不自量力,沒認清自己地位,好容易令自己作出錯誤決定。

以疫情處理嘅表現就得歐美遲早玩完嘅結論。完全唔清楚自己在歧視鏈上嘅地位係低於歐美,就去歧視人家。完全唔諗下自己其實相當費拉,以而家嘅實力完全抵禦唔到共匪。只會比匪共催毀香港。自己而家唯一生路係靠歐美嚟,食人家的飯打爛人家的煲。日日覺得人地玩完,然後攪攪下就認同中共,將香港拖下旋渦(俾共黨統治送一大班去夾邊溝,你估到時會唔會第一時間送連登仔去)。自己德性又低,共黨敗亡獻忠壓境時又要人救。到人家救時肯定死一大批。

仲有到時玩殘香港的話,受害嘅你估係移到民的人定係移唔到民的連登仔。即係共黨送你夾邊溝,獻忠送你見閻王。最穩陣係英美相救,但你居然夠膽睇唔起人家,其實人家唔救你又唔會死,你冇比救嘅話肯定得番半條命。咁又點會唔係沒頂之災。

註:當然肯武裝自己的話,可能有一線生機,但係都會半死不活,對比起而家嘅話,又點會唔係沒頂之災,加上以連登仔嘅自保能力,呢啲環境又點會唔係沒頂之災。

唔需要去大西北開荒,送去大西南果敢邊境日日看流彈都夠小資產階級受
冇錯,但我覺得佢哋而家仲好看重香港嘅,只要我哋唔好妄自菲薄既話,應該冇事。
大量在廣東的投資令國際金融資本節制住英美,反而越南會唔會為了大越帝國干涉香港呑併粵桂?學好外語攪好民間外交就保得住香港基本盤,冷戰同民國諸夏都係香港曾經夾縫裏求生的歷史
其實可能性唔大,因為英美動手時必然連廣東都郁,而越南你最好當佢係蘇聯解體時的中國。若然懂東南亞語言會較好,因為香港係地緣政治位置上處於東南亞。而且東南亞冇直接吞併香港嘅野心。其實當時夾縫求生主要係靠英國保護。所以香港先可避免災厄。當然自己都要有清共嘅準備。
小市民掛😂
秩序輸出的重要性
好多連登仔認為聯署同twittet可以救世

重要過槍同錢
「香港加油麻雀」係咪人血饅頭?
https://lih.kg/2022865
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞