劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
阿姨有風度過陳醫生好多
高下立見
歧視鏈問題,劉生講過香港歧視鏈高過諸夏,劉生對於歧視鏈高過自己嘅都會客氣啲。
九七之後台灣歧視鏈高過香港,加上系統都唔同。
香港應該係屬於英聯邦,台灣就係美日同盟附庸國+第一島鏈前線。
重要台灣國本未定,太易畀人滲透,自然唔想同「香港華人」扯上太多關係。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1408385618355396610
鎮反運動是現階段的主要任務,經濟發展為中心的時代已經結束了。
我又唔覺得班twitter班粉紅色左派民小可以代表香港人
睇住班香港版4%仔去滋擾陳醫生真係睇到嘔血
去到2021年都仲好多人話悼念64唔係大支那膠而係支持民主自由
可見黃藍二分法透過民主vs極權模糊左香港vs支那既邊界
幫好多大支那膠借屍還魂,同時將香港利益放係意識形態之下
twitter日日嘈到拆天
唔能夠唔話你陳醫生真係起到重炮炮打司令部嘅作用
賴生(剿匪學院)都係慢半拍
咁我個人認為64成功動員咗150萬香港人 已經決定咗香港嘅路同中國會越離越遠 產生自我意識不過係時間問題 只係當時身處其中班中華膠未諗到

當年①畀到自信香港人好大 可以一呼萬應 號召力奔走簡直係世界華人中心 而②亦都係同主權移交問題關注上連埋一齊 係好多人嘅喚醒同政治啟蒙

無論後期香港爭奪世界華人中心失敗又好點都好 行歪咗嘅香港民族路都係路
64要紀念嘅話紀念都要重塑紀念香港64 而唔喺北京嘅64 aka愛國民主運動

我又唔覺得可以完全否認香港人1989年真係大中華膠 否定呢一點或者扮睇唔到又真係太離譜
至於民主自由就算吧啦
呢班人仲旨意支那民主改革
每年轉季死一個少一個
本身班台仔唔順超香港人好耐 香港人氣勢又弱 周圍晒林 無論日韓台定英美都頭dup dup 台仔搵唔到機會入手 礙於有班人想要搞港台友好 根本借啲以凡事都想開你波好耐

咁當然都同twitter生態有關 香港人少上twitter

個人覺得同英美人頭dup得低啲無所謂 同台灣人根本唔使同佢客氣 佢根本就係想起哄

台仔唔順超 搵唔到文字或者理論表達
咁啱陳醫師作為理論導師開咗個塞 就自然㩒都㩒唔住
你話係出於民族原因 我話台仔咁癲就係出於階級地位引致
港台twitter圈最近嘅矛盾都算係港台利益分歧嘅證明
本身班台仔唔順超香港人好耐 香港人氣勢又弱 周圍晒林 無論日韓台定英美都頭dup dup 台仔搵唔到機會入手 礙於有班人想要搞港台友好 根本借啲以凡事都想開你波好耐

個人覺得同英美人頭dup得低啲無所謂 同台灣人根本唔使同佢客氣 佢根本就係想起哄

你話係出於民族原因 大中華 我話台仔咁癲就係出於階級地位引致
港台twitter圈最近嘅矛盾都算係港台利益分歧嘅證明
本身班台仔唔順超香港人好耐 香港人姿態又弱 周圍晒林 無論日韓台定英美都頭dup dup 台仔搵唔到機會入手 礙於有班人想要搞港台友好 根本借啲以凡事都想開你波好耐

個人覺得同英美人頭dup得低啲無所謂 同台灣人根本唔使同佢客氣 佢根本就係想搞事

你話係出於民族原因 大中華 我話台仔咁癲就係出於階級地位引致
有個話咩台灣人因為中共嘅"統戰"而遷怒於香港人

有個話咩台灣人只不過靠父祖嘅餘蔭先至有民主

話曬自己人無謂幫外人屌9佢哋啦

不過攬就真係攬唔落啦
有班台派正話直頭話香港人即係中國人,咁其實都再冇乜好講
咁如果台灣人連華人 漢人都唔認

憑咩要幫你

事實上又真係同生態位競爭

大家都要喺太上皇手上r資源
難聽啲講諸夏同香港愛國者咪又係等緊支那有日沉唔住氣攪台灣破局

今日你做咗佢人肉盾牌

他日咪食返佢人血饅頭

大個仔要馬基雅維利啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞