劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
我反而buy變態神棍共產黨同蚑那賤蛆係一體兩面果套,伊斯蘭教係蚑那無機會
伊斯蘭化總比獻忠遍地好,呢點姨係成日強調,不過姨都有講佢希望諸夏成功,只係唔想東亞大陸有一個大一統政權,威脅鄰邦,而且一個伊斯蘭化既中國好可能會係五十年後成為東亞和平既威脅。
心目中自由嘅香港

*應該係小政府 公民參與程度高 關心福利同勞動
行政吸納政治嘅各種咨詢委員會淪為中央集權下公職王排凳仔 好似政協咁 必須廢除:
-權力歸由各社區下嘅各種commitee 而唔係全香港 太離地 無人有興趣參加 甚至好似劉鳴煒父傳子咁
-原先係因為香港華人占殖民地政府比例太細 政體決定嘅嘢少 所以先招攬華人賢達 今日香港人已經佔主要地位 亦係resident-based 人口亦多幾倍 可以再劃細啲

關於警察:
我會覺得取消警察
設立司法調查局
【做鑑證審訊等等technical嘢 高科技 少人】
-每個區(細過十八區有)公民警察 公民義務好似選陪審團咁 電腦抽 比如要高中畢業會大啲機會抽中 大學就再大啲 (其實中學輟學毅進仔係永世抽唔中)  結咗婚機會又大啲
-好似選陪審團咁要宣誓 極簡單背景審查 比如有冇黑底、重犯之類
-好似選陪審團咁好高補貼 僱主唔準炒人 但無得避
-為時三個禮拜就換人 類似town watch打更佬
-做嘅嘢唔複雜 非常簡單 行咇無槍 全世界大部份警察都無槍 係香港先行重火力paramilitary
徵咗一次好似陪審團咁 好耐唔使再徵
-但有得自願 最多可以接連續多一更三個禮拜

警察改革個分野好似澳門司警+治安警咁
但個精神係社區自治
而center係小型武器庫 代替普羅公民廣泛持槍
並且為公民提供一定軍事訓練
警區係細過十八區 以免好似十八區撲滅罪行委員會咁畀政權/親華派把持

恢復市政局:
-長期設立 但唔可以同立法局/國會職權重覆交集 如果唔係無清晰界限有爭權導致再一次廢除危險
劃清範圍係市政服務
-選舉同立法局/國會間隔唔重疊
-希望做到甚至同個state係唔同entity 徹底分割 好似巴黎公社/市政府同london corporation咁 -即使個state解散咗 都做到自治嘅last resort 個state點變市政局都唔會變 作用類似junior嘅羅馬保民官

*應該係自由市場
香港喺中國解體後整體優勢好少
低稅率係為數唔多嘅優勢入面可以利用嘅:

-如果財政可以控制到嘅話 應該要控制政府規模 減少開支 遏制民粹廣東話人主義 培養國際化優勢
-香港應該係屬於世界 係世界喺支那大陸嘅一扇窗 a foothold on China 而唔應該係屬於廣東話居民 呢點好緊要
-其實基於民族國家 可憐自己國民 已經需要派好多福利 咁嘅程度我都只惟恐派得太多 政府分分鐘負債太重 而無可能仲要更多更多
-個人覺得MPF搞得好 絕對好過全民派錢(國民基本收入/全民退休保障)後者三五十年內阿姨話齋無可能唔玩完
-人口老化問題東亞日韓中港台星都好嚴重 不如放多啲focus喺私人市場 好似阿姨話齋公營pension都係源自私營 可以考慮鼓勵保險 教會 甚至標會嚟幫助互助融資
-教育同醫療經今次教育局被滲透 黑醫護黑記黑師教訓 香港好應該鼓勵私人營辦 特別係教會辦學 整體嚟講分階梯 政府專心做好又平又好嘅嗰part就得 無必要要所有壟斷 香港亦要好尊重專業水平 食物及環境衛生局一直以來民望最高最主要係有醫生揸旗 可見職業道德係幾咁重要 尤其係同政權比較 呢part香港應該加強保護

*應該係跟隨英美腳步 最好自主保證獨立

關於國防外交前post已經講過
-香港最大遺產係英聯邦 今次BNO係經典例子
-但保證獨立除咗比新加坡仲要親美 (因為我哋喺支那大陸 唔似台灣新加坡咁隔海)
-最好都係持劍行商 有deterrence
新加坡國防搞得唔錯 但我怕香港人散漫唔肯服兵役

不過講呢啲只係空中樓閣
只能夠講到願景
香港係點 將來係點
時間已經唔多
盼有實現自由香港嘅一日
呢個唔係阿姨寫㗎話?
香港人算好老實㗎喎
虛偽?塊面閪到咁 投訴專家 都叫虛偽?
得淺薄一個我哋圍內自己認識 但無可能大陸人咁覺得
呢篇一撚定係台灣人用心不良寫
京都人就可能虛偽

香港人還好啦

東亞人算直爽
解體中國先有自由亞洲
只要中國存在,莫講話香港,台日韓都危,一定要拆散呢隻大怪獸、拎走佢地既核武、打擊佢地既科技發展

又低劣又自大既中國人如果富強,就係世界既災難
如果佢地過得幸福,就係全人類既不幸
wan chin
姨粉出咗名好鬥 口氣大過天
明明自己拾人牙慧 做覆讀機 無料 但學姨尖酸刻薄 到處撩交嗌
學到嘢唔係用喺生活事工 而係用嚟周圍標榜自己高人一等 好似弱智咁 個朵臭晒
見到呢啲不嬲要洗眼
警察同國防果度講得好好,香港要勇武起來
應該係國師寫既
呢段明顯係國師文筆
哪兒有大一統,哪兒就有不幸
咁好在有個師兄叫我睇國師我無睇到
警察好應該係公民義務 社區自治
而唔係一班受薪嘅人成為政權鎮壓嘅工具
後者即使需要存在 亦唔應該規模咁大
七百萬城市三萬幾人
幾乎世界上最高
香港治安好唔係因為警民比例高
而係因為有英國人留低嘅文化同風氣 流風善政猶存
否則再多都係公安
需要靠extortion同黨組織執行到位
反過黎講,中國有咁多cam咪照樣久唔久有大單野爆出黎
毆鬥同綁架仲更加普遍添

民風對於治安黎講好重要

警察唔收保護費 敲詐勒索小販同雞頭
唔通真係靠疊床架屋嘅黨委紀委政法委監察委/n個ICAC咩
中國歷史上監察官員層出不窮

而係靠社會嘅風氣健康同信任悉悉相關
呢個無咗 ICAC多多都無用
呢個世界上 都會警察從來警匪一家 大陸公安甚至同地頭蛇係同一班人
要消減呢種現象 必須要organic人人關事 唔可以離地 top-down各區插入警察部門 要好似美國鄉村咁有人挺身而出 自己秩序自己維持
郭文貴:中共的「世界新秩序」就是「反美同盟」
https://lih.kg/aygAyhV
#32 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞