劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
我覺得要睇內潰速度而定,當務之急係快啲組個班底,學愛沙尼亞人咁。組個流亡團體先再尋求下一步打算。
有聲望既基本上全部等緊美國signals
問題係美國國務院對香港既政策其實全部都係reaction來
所以等美國signals其實永遠落後人地一步(呢個包括埋台灣)
以色列就從來唔等美國signals,出左手再等美國追認
但係你姨係體制內嘅公務員,而且係最黑暗嘅公檢法部門。你估包工頭接觸面大啲定係呢班人大啲,而且你姨係做法醫嘅,基本上查案同驗屍都做過,開假報告呢啲應該見唔少,你以為你姨係烏魯木齊嗰陣真係受薪廢柴,而且又同改開派集團勾兑過幾年,你以為佢嘅歷練真係少得過牛白,如果牛白做你姨嗰位既話,我諗佢晨早就壞事做盡,唔似得你姨咁就住就住,所以比人品嘅話,你姨完勝,不過係馬基雅維利嘅話,牛爺爺贏係毫無疑問,完全冇得比。
如果係16年寫又真係中晒
咁唔舉例子又點能夠清楚說明,而且牛爺爺嗰種咪就係唸著洋經就以為自己係洋人嘅典型例子,結果一唔如意就話要投共,我覺得舉何清漣反而唔啱,佢都未去到嗰個階段,舉牛爺爺反而非常正確,同埋你姨嘅競爭對手係民運人士(即係建設民主中國嗰啲),而唔係何清漣呢啲異議者。
所以你姨係呢點上係處理得唔好嘅,但係亦唔係有心,畢竟你姨風格一向如此。不過就做生意嘅角度嚟講,就比較趕客。
冇錯
但係互助網絡呢啲非政治嘢,應該唔使等鬼佬點頭,自己都可以做,睇到陳家駒連幾百美金援助都冇,要靠何岸泉主席幫時,真心信心唔大。
人地寧願捐比飯民打官司去海外報紙賣廣告都唔肯幫義士比安家費
所以香港人真係抵死
無解
黑心啲講句
其實唔應該打到終審
除非需要足夠exposure
否則只係從共產黨法庭緣木求魚
根本lost focus
要證明有險可守,法治未死嘛
遷怒劉仲敬冇意思因為
1. 佢冇能力左右美國大選
2. 佢一向都有指岀諸夏同台灣利益不同
3. 就算劉仲敬呢幾個月日日屌柒「拜敦義」,你覺得個roger會真係磨刀準備內戰?

所以我唔係好明陳醫師點解要寫呢條推文,佢114之前對劉仲敬都仲係好聲好氣,而當時劉仲敬已經有「吹奏拜登」嘅言行。我諗只可以用馬基雅維利主義者忠於自己利益嚟解釋,又或者佢開始受roger呢一類台灣獨派影響。
陳醫生佢都仲有like 116訪談

不過有啲劉仲敬既仇人咪話陳醫生口中既“利益”係指劉仲敬本人既自身利益
依個快慢對於我地而言就係一世人架喇
戰爭要有兩派人先打得起
依家係解放軍一面倒咁屈落來
祖父學問題

無計
依點唔sure
舊既香港體制太多缺憾
唔清楚要點樣清洗先可以洗出一個右派既軍事貴族集團
依個正正說明香港民族個頭開得好差
不過點都係一個開頭
姨應該真係毒來😂
我認為大部分台灣人始終係存僥倖心理
祖父學要睇得好通透先接受到
香港人冇咩"歷史久遠既家族榮譽"概念
要佢諗遠三代都難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞