劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
廣東要獨立
但香港最好唔好加入廣東
金錢上支持廣東已經足夠
BTW 偶然見到姨早年講過"先獨帶動後獨"
大中華膠如果真係想中國土地上既人好
最好方法就係比佢地逐個獨立
其實仔細觀察會發現嚟得香港係中環返工嘅歐美白人可以話個個都係精英,學歷起碼係碩士起跳,仲要唔計佢地嘅資歷。

難聽啲講句,其實好多做到中層管理職務既人咪又係遲一兩個鐘返工,返工起碼有一半時間係做私人嘢。又唔見佢地開班人波。更何況做嘢係講效率,做得快就梗係可以蛇王。不過好似得港資公司先咁變態,做晒嘢都要等埋上司走先走得。
其實佢地班人真係冇諗過點解你國班人要996過勞死,自己就可以避咗呢樣嘢。呢個時刻又唔講吓平等待遇。
結果人地佛羅里達小鎮白人水管工既一票已經可以決定班費拉生死,老實講呢班人既做法同思想遲早令佢地直奔華僑農場夾邊溝。無君無父德匹下乃自然定律。
咁呢個就係南粵人民既內部事務,同香港人無咩關係。當然佢地有呢個意願時香港人一定要支援佢地。但係最好係佢地自發,因為呢個係佢地嘅責任,而且大家利益生態位都唔一致。就好似台灣人冇義務要追求香港獨立一樣。儘管對佢地係有利既。
費拉化都唔緊要,最緊要唔好支田耶化。我諗香港基督徒又有幾多真係會將原罪論默念於心。真心覺得有啲教會離支田耶越來越近。
班友竟然覺得自己有資格笑日本過勞死
https://lihkg.com/thread/2549598/page/1
再一次證明香港人最缺乏既就係歧視鍊意識
班人好鍾意單純用生物學嚟解釋東亞人同西人係冇分別,大家都係人類,甚至話東亞人比起西人更進化得更好,例如體味毛髮較少、智商更高等,然後就以此支持西人做到我地都一樣做到
以前英國佬幫唔少喺英資做嘢嘅華人打工仔變成高等華人,俾佢地join馬會、遊艇會、貼錢保送打工仔本人甚至下一代去英國進修等
佢地係咪唔知日本改咗勞動法都一排

雖然都係鳩鳩地
但幫助南粵獨立 香港獨立先有得諗
咁只係建設民主廣東,冇對像就諗洞房
https://youtu.be/WPepltdFW5I

原來唔好用「港英」

「港英」係代表「香港英國當局」
係中共唔承認英國統治香港嘅稱呼嚟
寫做「英治香港」或者「殖民地政府」為宜
入面好多人唔知係咪睇得太多中國分析文章,用埋晒啲中國式思維同用字,「極端資本主義」「內卷」「馬克斯話資本主義得返條屍」,睇到好唔舒服,方塊字真係病毒載體黎
你姨都唔信種族主義 生理特徵人之間無乜分別
係祖父同階級有分別

西人做到而港豬做唔到係因為德性低下
而唔係物種原因
咁當然呢個未必係事實嘅全部
但你姨呢個解釋的確最貼近事實

黑人之間又好 黃種人之間又好 內部差別仲大過跨黑白黃差別
而非洲酋長好明顯同英女皇係一類人 而佢哋vs做題家完全唔係同一種人 非洲人可以做英國君主(封建原則)但做題家唔得 正如蒙古大汗可以做中原皇帝但科舉狀元唔可能做到真皇帝一樣
講祖父學啲人都好難聽得入耳啦

成日以為西人做到我哋都會做到

世界觀缺乏層次感
班人好鍾意單純用生物學嚟解釋東亞人同西人係冇分別,大家都係人類,甚至話東亞人比起西人更進化得更好,例如體味毛髮較少、智商更高等,然後就以此支持西人做到我地都一樣做到
你姨都唔信種族主義 生理特徵人之間無乜分別
係祖父同階級有分別

西人做到而港豬做唔到係因為德性低下
而唔係物種原因
咁當然呢個未必係事實嘅全部
但你姨呢個解釋的確最貼近事實

黑人之間又好 黃種人之間又好 內部基因差別仲大過跨黑白黃差別
而非洲酋長好明顯同英女皇係一類人 而佢哋vs做題家完全唔係同一種人 非洲人可以做英國君主(封建原則)但做題家唔得 正如蒙古大汗可以做中原皇帝但科舉狀元唔可能做到真皇帝一樣
香港僱主比較閪 唔跟勞工法例
點樣解決?
你姨係信封建自由德性同猶太基督教傳統,當然仲有小共同體自治同秩序與組織度。係呢啲嘢先決定社會情况高低。
19才子好早之前已經話過1842年-1997年6月30日果個叫香港政府,1997年7月1日開始果個叫特區政府
日本點過勞死都唔會產業單一到淪落到淨係入政府做做題家囉
你個次序錯左
係先獨帶動後獨
香港唔行先,廣東根本冇template可以參考
同意
但係我們都中毒太深
標準中文算係我地文字既母語
好難洗走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞