劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike

奶茶聯盟計我話
爭取嘅最好係印度同菲律賓人 最多加埋台灣人越南人
印度人代表新興中產階級 亦都有大量軍人主權者 承接嘅係英印秩序
菲律賓人歷嚟親美 非常年輕 而且在近 只要香港人對三十萬菲律賓人示好加強善意就得

而唔係泰國同緬甸嘅市民階級
嗰啲百無一用是書生 搞咗幾N十年都唔成
噉嘅劇本都搞咁耐先諗到,白區黨辦事不力
佢係傳統右多少少?
係今日適用標準太左 先顯得佢格格不入 本身無話咩傳唔傳統右
咁你姨的確仲玩軍官團民主 係非主流
正如2021年社會無辦法再迫女人唔返工 限制返屋企湊仔一樣 (除咗阿拉伯)
從來創造世界都係果1%人

起碼今日既香港人已經同30年前唔同
未成功係因為香港人正係一個錯到根深蒂固既位置到轉返去正確既方向同位置(由大中華文明中心轉移)
成本自然多,同成效係中短期會不明顯

本龍仍保留前年既預測
2019年既夏秋之交係獨立戰爭既預演
基本面仍然不變
香港大中華係阻時間 但未至於根深蒂固到認祖歸宗
香港要反共反中國政權 維持中港區間呢點係好清晰的
香港與其話敗在大中華 不如話無真正力量 (香港人唔團結)
以致八九十年代遭泛民騎劫浪費三十年
諗諗吓高達F91入面既反派話要反大眾民主行貴族主義既死亡先鋒咪即係姨粉
但正因為咁
先上到最後一班車

機會之窗已經閉上
係主流唔知根本民主只係曇花一現姐
普選+福利國家源自總體戰同退伍軍人福利
總體戰日益過去 (依家打仗靠禁個掣出導彈/無人機機械人)
大眾民主亦都會不合時宜
第日如果出現拉打/GUNDAM
咁嘅戰爭形式下絕對國家會更似封建騎士附庸制而唔係一人一票民主
羅蘭家何在?
即係星河戰隊咁,當過兵先有投票權
係費拉生產者要進貢畀封建武士
俄羅斯普京?
當中問題係香港人既政經地位係呢個錯誤既基礎上建設得太耐
而清除既過程中又發現所付出既代價又比想像中大
就會猶疑

19年既風波正正證明香港人有力量
只要假以時日都可以發展成熟
時間短係意料中事
最終只係香港人由一個較低既位置去shift
八大強迫學生打疫苗
https://lih.kg/2540889

唔識講 垃圾到 香港大學生 唔打針入身體嘅討價還價能力都冇咁嘅環境下 管理層好人都變小人 成班綿羊
爭取菲律賓人堅係妙計
但玩得太勁,對方政府可能會禁止菲傭出口
香港至少未差到支那政府講兩句就背棄義士
肯主動進貢都還好
以前中世紀農民咁樣,買個保護

最驚係反骨反上癮
畏威而不懷德
香港人過去幾十年嘅錯誤令香港處於一個好不利嘅地位,但香港人呢十年其實開始向返正確嘅方向前進。當然仲有好漫長嘅路,因為香港本身個起點好低,但至少而家係改善緊。
香港民族主義者要多謝習近平
冇錯,如果等香港華人自然老化萎縮,起碼要等多幾十年,而香港人將要喺更低嘅起點岀發
香港人要認清自己個起點其實好低先
依下唔易
好容易比表面富貴呃到

香港歷史積分遠遠不及東歐
三百年前既香港冇人講得出發生過咩
直提係香港民族要表現出德性,把握到show hand 既機會
BTW 連登分化台灣post暫時都無一成功
但係巴勒斯坦/印度就偶有得手
歧視鍊學真係要多多推廣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞