劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
係佢2個最多歷練了
你講緊阿姨?
咁好似魯迅攪政治都係pat屎咁
教主有江湖氣
國師就窮酸文人 典型遊士
教主似啟蒙者多過梟雄

即係魯迅之於老毛
香港民族如果唔建立
下場就係上海
只能硬住頭皮走落去
姨點都同負組織度拉不上關係掛
咁各有專精嘅者,你沒有理由要求一個歷史哲學家要識埋點攪政治。
我覺得國師肯拋開華夏文化至上嗰一套嘅,大有可為。畢竟佢嘅識見同歷練係香港嚟講都可算係數一數二。
係,沒教主嘅話,就唔會有激進派,亦唔會有本土派。所以教主其實都係一位建構者。其實國師都係。 不過佢哋俾時代潮流遺棄啫。
其實抗殖對建構民族共同體相當有用。
只少要建立及保有小共同體意識,就算真 係唔獨立歸英美嘅話,都要好似直布羅陀咁,有自己嘅小共同體身份同意識。
咁希望佢兩位真係要學有所成,成為一個合格嘅馬基雅維利主義者。
咁我肯定梁振英會成為被打倒嘅官僚,可能好似1920年代嘅遠東共和國嗰啲 內閣部長咁囉,唔係共產黨員但充當共產黨嘅白手套或者係白區黨嘅地下黨員,都逃唔過入夾邊溝嘅命運。作為一個合格的馬基雅維利主義者,係唔會犯呢個錯誤嘅。
各位師兄到時記住一定要成為毛主席嘅尖兵,打倒香港嘅走資派赫魯曉夫。
如果可以擺脫大中華病毒嘅話,我敢肯定兩位老人家一定可以喺未來香港政壇上 大放異彩。
都唔係嘅,商家都係見風使舵之輩, 某程度上佢哋都係勉強合格嘅馬基雅維利主義者。
其實就冇問題嘅, 不過我覺得香港人想唔想或者倫敦啲人想唔想嘅啫, 我可以好肯定咁樣呀如果倫敦啲人肯接手香港嘅話, 對港人嚟講係福氣嚟嘅。 因為如果佢唔接嘅話, 香港肯定會面臨更多嘅磨難,會畀依家差至少十倍百倍。 十倍百倍都已經係樂觀嘅估算。 如果好似某啲獨派所諗咁樣要成為一個獨立自主嘅國家嘅話,我覺得大家可以參照一下愛沙尼亞嘅建國歷程。你就可以睇到愛沙尼亞人 建國所付出嗰種辛酸,遠非我哋可以想像嘅。
其實上到下都沒問題,關鍵係你做唔做得到咋嘛。 其實有小共同體嘅結果就係,就算上流知識分子比極權放逐或殺害, 底層嘅人都可以保存抗爭嘅種子。
咁當然啦, 你要靠人哋保護你 或者 作為人哋共同體嘅一份子,就要盡公民嘅義務。至少要發揮自己嘅優勢,對人哋有所貢獻至得。當然你要付出幾多,就要由人哋嚟決定。切勿犯上難民自比公民同費拉臣民自比貴族嘅錯誤。要做秩序貢獻者, 做唔到嘅話都要做秩序維護者, 千祈唔好好似上一代香港人咁樣,做秩序嘅消費者同埋破壞者。
輝伯呢啲係異數嚟,可遇不可求,20世紀亞洲出一到個咁嘅政治人物係好難得,當年個個大中華時佢提出七塊論已經好跳脫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞