劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
四年半前睇到都幾勁嘅
當年佢個網未摺埋嗰陣 見識真心佩服
依啲真係睇民族德性喇
不過考慮埋歧視鍊位置
香港之死點都會有人陪葬
今時今日仲有部分難民未死
個性格要再過一代先除到
香港人個mindset仲係太想靠外力
國際線拉人落水
唔肯諗下新香港有咩實業

中上層思維冇變過
雖然我好有信心自然演化會演到啲廢老mindset滅絕
但我唔肯定滅絕完仲有冇香港
要油炸先得
一封WSB散户的公開信: 空頭機構們聽好,這是狙擊你們的理由
https://lih.kg/2385270

你婕預言過proud boy 同 blm會合流
極左同極右合流
呢篇文應驗左

睇黎我登
要睇海外班人點
鸚鵡學吞咁學白左只會死得更快

國際線班人pick 下我婕早幾年提過既論點
再港化少少,已經成個民族初型出哂黎
假以時日一pump返香的本土就搞掂
個資源夠唔夠頂過成個民族寒冬先
望望我上面個post?
香港2030會差到仆街
果下仲留唔留得住人心係關鍵
如果香港人可以係英國建立流亡社區就等於留番個種子俾自己 ,但係大家要有定心理準備可能要撐個幾十年(當然也有可能係幾年,要睇國際形勢),咁而家唯有寄望做好自身,先再望國際形勢,漫長路迢長路遠。

要頂既話就一定頂到,因為從事民族發明既人從來都係極少數,係安全地方就冇問題。你睇白羅斯一百年都贏到,所以與其話頂唔頂到,倒不如話可唔可以存留種子同歸啱邊,當然好既就有芬蘭同波羅的海三國,衰嘅都有南韓同白羅斯。
韓、芬、波北的海三國都有幾百年獨立歷史
個文化資源充足
香港先得幾十年
其實後兩者真正有自主意識都只不過係19世紀後期,而發明民族只不過係百幾年前嘅事,而且時間都係1900之後。至於韓國佢哋雖然有李氏朝鮮嘅歷史做底,但係現代嘅朝鮮民族觀念亦只係喺1900年左右形起,而且民族發明好多時都係情勢逼人,不得不硬著頭皮幹的。

不過你既然講起文化資源既話,冇錯香港真係得幾十年,所以同香港最類似既應該係新加坡,而且地位唔會高於新加坡。不過唔同既係喺發明上我哋可以做得比李家好。
Grand Duchy of Finland 算係內政自治掛
仲有玻立聯邦果一堆
香港真係咩都冇

不過香港的確文化資源上優於星

覺得坡最on9係咩華語政策
又睇得唔實 整班大中華膠出嚟
點解係2030呢個時間點
其實香港民族嘅生死

都係取決於我哋不能夠控制的國際局勢

正如李光耀當初都唔想做咩新加玻國父
話時話
大家點睇新加玻?
既然支那係今之納粹
咁玻仔有冇可能做到瑞士而執到死雞?
香港澳門已經淪為中國直屬領土
唔再係中立地帶
咁佢哋洗黑錢個功能會唔會去咗玻國
唔得
瑞士面對嘅敵人同新加坡面對嘅敵人唔同
瑞士當年可以中立,但新加坡唔可以
因為坡啲非經濟政策一切都係為李家嘅統治而服務嘅。
咪同一國兩制差唔多囉,其實香港將來都係一樣,所以發明同埋堆呢兩樣野一定要做好。只有好嘅發明,行民主條路先唔會仆街。
死雞就一定執到,洗黑錢功能無疑會因為坡國置身事外而轉晒過去。但係坡國唔會做到瑞士,主要因為政治體制同社會組織度問題。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞