劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
481 Like 38 Dislike
不過肯定溫和派會被扣殺
恐怕唔會,美國已經喺危地馬拉起難民營。中國人數量太大太狡猾,佢地得到嘅待遇只會比日裔更差。

不過到時應該會有一大班美國華人主動建設祖國,去危地馬拉等待甄別只會係少數
李柱銘
但事實中國起呢件事上嘅作用唔大,仲要俾人捉到痛腳,方便將責任推晒佢哋身上,白區黨打晒飛機覺得祖國崛起。然後回國俾人當肉豬劏,省卻排華嘅麻煩。德匹下。
佢哋妄想可以客家佔地主,不過當年佢哋係很大機會可以成功,將馬來亞變為疆藏般的殖民地。既然失敗,當然要付出相應代價。
真係對佢太失望。

依家美國示威都一樣

阿姨已經直線屌鳩歸英派同親英派
仲有堆攞bno的和理非
香港人就是費拉

但呢點係民小不能接受的
我諗最人道的美國都係送去危地馬拉的華僑農場
指望五眼聯盟收遠東費拉係階級錯亂
不過我去危地馬拉都可以
好似好多香港人都覺得自己會係國際寵兒咁
咁唔可以針對世柒兄一個
係在座各位都係費拉
看穿呢一點就會明白百無一用大學生,讀書愈來愈費拉
變態神棍咪一路都話共產黨係蚑那根本係天下無敵

話時話,變態神棍依家係邊,佢個量子惡俗克星Twitter 又俾人封埋
阿劉仲敬個角度係香港人幾努力都好,西方根本唔會重視遠東

不過諗諗吓劉仲敬話既係香港唔係路易十四果時有法國支持愛爾蘭,世柒用黎做類比果個係一戰後既愛爾蘭
所謂張獻忠其實就係文盲限定
窮人讀書變廢人
係,我見將香港類比做愛爾蘭嘅人(主要係世柒),講嘅都係二十世紀,而唔係十七世紀。

的確有唔少香港人高估香港嘅真實地位,例如用金融業黎論證歐美一定會救香港,或者屌柒英美(尤其是前者)反中反得唔夠快。事實上呢一切都唔係老鳳。

不過我又唔覺得呢個係大問題,因為輿論有如泡沫,就算有香港人講岀一啲不符自身地位嘅言論,最多只會比人無視,唔會為香港帶黎實則負面後果。

而且就算香港身處嘅遠東一向不受重視,而家歐美的確有利用香港嘅打算。如果歐美真係有優待香港人嘅政策,大家不妨大方接受歐美嘅提攜

劉仲敬呢一段我覺得可以當做留比自己嘅提醒,提醒自己世上冇免費午餐,就算有都未必輪到香港人,最後都要靠自己,如果得到幫助就係bonus。我覺得唔需要太妄自匪薄,劉一向都對比較接近成功嘅地方作岀負面評論,對機會渺茫嘅,反而會用正面態度鼓勵。
另外,後面都有提及,其實階級/民族嘅命運,係取決於自身控制唔到嘅外交形勢,同掌握外交形勢嘅能力。

我諗前者最簡單嘅例子係,英國過去廿年都係咁loop一國兩制運作良好,美國過去冇乜人關心香港自治程度,泛民去美國都只係循例去開下會,推動唔到咩實際措施,但而家完全相反。呢個就係香港人控制唔到嘅外交形勢。

後者就取決於你認為自己係咩人,想達到咩目的。劉仲敬顯然係認為,香港人唔應該將自己想像成中世紀同歐洲各國有聯繫嘅愛爾蘭人,應該想像自己係一個黎巴嫩軍閥。

香港嘅真實力量其實同中國相等,就好似上海租界實力同北洋時期中華民國相等。只要有心,大有可為。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞