劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
老實講,以現時嘅情況,做到第一樣已經心滿意足。第二樣同第三樣唯有順其自然,不敢奢望。
其實點解你地叫劉仲敬「你姨」
花名定咩
東突都有流亡政府,但論影響力好似仲差過世維會
啲組織太多太散都唔係好事
西藏果個似乎有規模d
唔同國家有辦事處
議員係真係民選出黎
其實我會當係口語
「你阿姨佢」咁上下

亦都係有「你國」嘅原因
有「我國」支那人唔想承認咪稱呼做「你國」
咁引伸出「你姨」
咁呢啲都係兄弟爬山各自努力,係好正常嘅現象,只要做好民族發明,大家有共識。其實就冇咩所謂。
同班唔識嘅耶撚住左一年,分享下痴線嘢,你問我答
https://lih.kg/2574108
點樣負得益?
何謂小資費拉式?

的確係走精面
高壓下如果仲想同政權玩, 點唔走精面?
交到投名狀已經算係超額完成啦
無榮譽
亦唔馬基雅維利
劉仲敬從2007年開始在豆瓣以網名「數卷殘編」(2014年7月帳號被註銷)發表評論,貼文有時遭管理員刪除仍不斷發帖。網友因此整理他一系列文章多達38萬字。2014年劉仲敬接受共識網的採訪表示對中國的民族問題感到憂心,不支持大一統的立場,自此漸有名氣[4][10]。

由於劉仲敬長年浸泡於網絡論壇,在與網友論戰時會以「阿姨告訴你」來糾正對方,並因此得名「劉阿姨」。粉絲便以「阿姨」相稱,他的學說也被網友稱為「阿姨學」或「姨學」,雖然他是男性[6][11]。
明白
其實無基督教
就唔會有呢撻地方
連登仔同出po嗰個人唔撚明
最好取締呢一切一切「唔公平」「小圈子」任由政府分配就最公平
點解有D人對比人屌老母咁大反應??
https://lih.kg/2578182

睇依個仲過癮
完全解釋到點解無嘢令佢屈服到嘅末人遊客
拍vlog刻意激嬲英國皇宮門前守衞衞兵
被人喝斥仲一臉大惑不解
覺得呢個世界嘅人太認真

末人無權威可以令佢被統治
咁只有(末期)無限制暴力嘅張獻忠 又或者(初期)非合法嘅僭主用盜取收買先可以統治得到 因為佢根本唔信並且嘲笑任何嘢

父母呢種天然權威都墮落成咁樣 猶如史後之人睇天書解釋唔到 屌人老母都難以理解問題出現邊度 笑人大孝子
何況君主國家民族
香港人需要既係一個君父式既人物
資本主義同後現代社會主義泛濫嘅香港2021年德性其實比唔上張獻忠嘅明末 至少家庭宗教呢啲基礎要素上面

所以我一直唔支持比較嘅唯英美至上論
後人多少必然比前人更費拉
問題係以香港人既德性,佢地引入既必然係西方白左理論。同你五四運動引入嘅係布爾什維克一樣。所以我向來反對盲目引入西方理論,因為橘生淮南則為橘,生於淮北則為枳。以香港人現時既德性,強行移值西方理論而無視香港既實况必然會產生災難。香港自發產生既上限必然係李光耀式威權統治者。
正確
所有社會進步必須suppress
香港社會情況支撐唔到任何社會進步 必須暫時消化

但最重要問題係呢點唔可能
即使妄顧香港絕大多數人意願(實質上係權力慾) 太上皇意旨亦難以違忤
算啦,條友根本講明係搭便車,自然對基督教欠缺崇敬,不過見微知著,佢既態度同故事背景都好反應到幾代香港人對基督教真實看法同基督教對香港既貢獻。
其實不嬲呢啲藏污納垢嘅地方做慈善 又窮又道友又未婚懷孕又癡綫佬 無論組織者同受惠者都唔多正常係好自然 傳道都會趨向狂熱
但真係只有得宗教先會觸及呢啲陰暗地方 唔通等政府 輪住派籌 抽籤咩
條友講嘅種種亂象係真係實情
惟獨是連登仔趁機會拆招牌 想反宗教好耐了
老實講呀,香港地真係得番教會先肯做呢啲嘢,你話管束好狂熱,但係入面全部三教九流既話,咁反而好正常。佢俾你入得嚟就係諗住改造你。你估係YMCA呀。呢間都算好,我聽番有啲教會宿舍,除左番工番學之外,一律要向舍監申請先可出外,頂唔順既請退宿。當然呢啲係比較極端既福音派教會。

老實講你社署班社工又點會有心力同時間去理呢班人丫。連登仔要拆招牌既話就有無都會拆,香港人都係畏威而不懷德之輩。基督教服務香港百幾年,換來嘅就係無窮無盡既歧視同辱罵。老一輩攞完奶粉就話教會學校太多,絲毫唔諗吓當初靜係教會先肯揼咁多錢去興學。新一輩參加完教會啲團契同免費活動後,又話耶撚好乞人憎,但又唔諗吓喺青年人危難之時係邊個先肯幫佢地。

我針對既唔係樓主對教會嘅批評,而係佢既態度。如果所有香港人都好似佢咁得益後反咬人一口,咁香港人同中國人又有咩分別?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞