劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
最古老、最基本的法則是不可能修改的。你不要玩小聰明,玩小聰明只會害自己。

但是話又說回來,如果你已經淪落到只能靠行賄來生存的地步,那就是說,你的鐵是不頂用的。你的黃金從哪兒來?只是依靠瘋狂地剝削血汗勞工。而血汗勞工既然能夠被公安局恐嚇,他們當然是不能打的。能打的人能夠讓公安局把身份證都拿去沒收了嗎?

你想把美國工人和退伍軍人的身份證拿去沒收,扣押在警察局里,這是有可能的事情嗎?

既然你的勞工不能打,而別人的公民戰士能打,那麽你在中間耍的這些小聰明,無論經過多少個曲折,最終的結果無非是把你和你的所有財富都作為戰利品和俘虜,贈送到能夠為自己的權利流血犧牲的公民戰士團體手里面。共和國就是武裝公民的團體。無論在伯里克利時代、在馬基雅維利的時代還是這今天,都沒有例外。沒有武裝的公民團體,就算是名義上叫共和國,也一定是假共和國。中國就是一個假共和國的典範。

它絕不可能依靠什麽啟蒙知識分子的理論或者是學了什麽哪怕是普通法或者其他先進的法律制度,就變得民主了,因為法律永遠離不開執行法律的人。普通法的基礎,首先就是能夠用他們的刀槍指著國王、迫使國王簽署大憲章而且必須遵守大憲章的那些封建武士,現在就是參加了第一次世界大戰和第二次世界大戰、用血來捍衛民主的公民戰士。沒有這些人,任何法律、任何偉大的思想都是一紙空文。

你沒有這些人,你是一個軟弱的、腐敗的專制政體,你的人民不能打,所以你的統治者才能夠花天酒地,欺負人民而得到超額利潤。而別人的人民是能打的,所以別人的統治者是不敢花天酒地、不敢欺負人民的。所以,你的統治者必然要變成羅馬公民戰士團體的俘虜。

這個基本盤是你推不翻的。人民的博弈習慣,改變起來是非常困難的,就算是能夠改變的話。最快的速度也需要跨代,怎麽說也要兩、三代人的時間。所以,你沒有這樣的時間了。早在你能夠改變(如果你還有可能改變)以前,你們早就已經注定要變成羅馬老兵的俘虜了。
組織度堅係社會高低既最好標準
無論上定落都好慢
少少變動已經導致社會結構大震盪
粵語入文
用胡語做母語既人就唔會識
粵語都99%係方塊字
反而台仔做得好啲
佢地台語可以完全用拼音寫
完全唔明 究竟你係嘲笑緊香港僱主定點
你姨都講過美國太強 本身令全世界落後國家都要跟佢制度 點都要請幾個鬼佬裝點門面 而又要跟足勞工法例保障僱員 否則鬼佬唔同佢做生意
但係本身德性情況就係 佢哋要喺紐約華人洗衣房咁嘅惡劣環境底下開工 一日做20個鐘
所以僱主點都會剋扣 巧立名目咁要僱員嘔返曬啲勞工法例保障出嚟
呢個我認為係黑市交易 本身市場裏面港豬唔值得咁多勞工法例保障 所以僱主先要e.g.5年(長期服務金)之前炒人再重新請過嚟去circumvent成個制度

咁港豬僱員德不配位呢點其實可以點解決
改法例撤銷部份僱員法例保障?
加強打擊僱主違例情況 比如勞工督察?
政府作為最大僱主帶頭?(不過好似冇乜用 公務員薪水比市場高咁多年 即使係新制福利同保障都比市場好 但都冇乜用港豬僱主僱員照樣都係唔跟差距越嚟越高)
減稅鼓勵僱主?
定限制篩選令垃圾人種唔能夠開公司做老闆?
有冇提議?
其實鼓吹廣東獨立

不如鼓吹粵民族 潮州民族 客家民族獨立
南粵獨立
仲有出名情況就係開OT、甚至無補水
僱主請人一個當兩個用
成個東亞都係咁?
咁明顯係本身德性情形係咁
依家睇下有冇得改善港豬環境
我意思就係咁
比人壓到 = 德性低下
係世界文明既位置低
所以焗住比西人當係奴隸咁洗

改善德性要天時地利人和啦
好難話有萬能formula
小規模而言,鼓勵黃絲創業圈掛
希望有黃絲係未來產業跑出
咪有足夠戰鬥力可以對自己人好啲
做買辦已經係東亞人嘅最高層次了
南粵內部點樣獨立,我地作為外人絕不可橫加干涉,我地只係需要喺佢地脱脂時支援佢地便可。
兩手捉,減稅之餘增加巡查懲罰,當然最根本嘅方法都係社會組織度同武德問題。
我覺得甚至最好都係鼓勵返凱恩斯年代大企業
日本南韓企業嗰種企業承擔更多社會責任 而唔係合約制員工咁高少少人工但乜嘢保障都cut走
呢種係全球化原子化弊端嚟

香港好應該打工仔人工唔再加
再加係假期、福利、保險同公積金
而唔係糧
唔一定要好似以前長俸養過世 但目前勞工市埸實在太原子
僱主亦都越嚟越劣幣驅逐良幣 無乜責任咁 工作兩個人份量請一個 又OT 甚至唔補水
僱主根本唔憂

人工成本嚟講香港亦都真係太高 漸漸無競爭力 側面亦都要靠壓榨呢啲保障上面維持競爭力
我認為再極端啲嘅話 全港人工起碼要減四分之一 最少政府要帶頭咁做 僱主先有誘因買勞保同遣散費

至於銀行假期 即使放多一倍
香港平均工時都仲高過歐美 可想而知商界反對多幾日AL係幾咁唔夠
最古老、最基本的法則是不可能修改的。你不要玩小聰明,玩小聰明只會害自己。

但是話又說回來,如果你已經淪落到只能靠行賄來生存的地步,那就是說,你的鐵是不頂用的。你的黃金從哪兒來?只是依靠瘋狂地剝削血汗勞工。而血汗勞工既然能夠被公安局恐嚇,他們當然是不能打的。能打的人能夠讓公安局把身份證都拿去沒收了嗎?

你想把美國工人和退伍軍人的身份證拿去沒收,扣押在警察局里,這是有可能的事情嗎?

既然你的勞工不能打,而別人的公民戰士能打,那麽你在中間耍的這些小聰明,無論經過多少個曲折,最終的結果無非是把你和你的所有財富都作為戰利品和俘虜,贈送到能夠為自己的權利流血犧牲的公民戰士團體手里面。共和國就是武裝公民的團體。無論在伯里克利時代、在馬基雅維利的時代還是這今天,都沒有例外。沒有武裝的公民團體,就算是名義上叫共和國,也一定是假共和國。中國就是一個假共和國的典範。

它絕不可能依靠什麽啟蒙知識分子的理論或者是學了什麽哪怕是普通法或者其他先進的法律制度,就變得民主了,因為法律永遠離不開執行法律的人。普通法的基礎,首先就是能夠用他們的刀槍指著國王、迫使國王簽署大憲章而且必須遵守大憲章的那些封建武士,現在就是參加了第一次世界大戰和第二次世界大戰、用血來捍衛民主的公民戰士。沒有這些人,任何法律、任何偉大的思想都是一紙空文。

你沒有這些人,你是一個軟弱的、腐敗的專制政體,你的人民不能打,所以你的統治者才能夠花天酒地,欺負人民而得到超額利潤。而別人的人民是能打的,所以別人的統治者是不敢花天酒地、不敢欺負人民的。所以,你的統治者必然要變成羅馬公民戰士團體的俘虜。

這個基本盤是你推不翻的。人民的博弈習慣,改變起來是非常困難的,就算是能夠改變的話。最快的速度也需要跨代,怎麽說也要兩、三代人的時間。所以,你沒有這樣的時間了。早在你能夠改變(如果你還有可能改變)以前,你們早就已經注定要變成羅馬老兵的俘虜了。
你姨都講過美國太強 本身令全世界落後國家都要跟佢制度 點都要請幾個鬼佬裝點門面 而又要跟足勞工法例保障僱員 否則鬼佬唔同佢做生意
但係本身德性情況就係 佢哋要喺紐約華人洗衣房咁嘅惡劣環境底下開工 一日做20個鐘
所以僱主點都會剋扣 巧立名目咁要僱員嘔返曬啲勞工法例保障出嚟
呢個我認為係黑市交易 本身市場裏面港豬唔值得咁多勞工法例保障 所以僱主先要e.g.5年(長期服務金)之前炒人再重新請過嚟去circumvent成個制度

政府作為最大僱主帶頭?(不過好似冇乜用 公務員薪水比市場高咁多年 即使係新制福利同保障都比市場好 但都冇乜用港豬僱主僱員照樣都係唔跟差距越嚟越高)
減稅鼓勵僱主?
有冇提議?
兩手捉,減稅之餘增加巡查懲罰,當然最根本嘅方法都係社會組織度同武德問題。
日本南韓企業嗰種企業承擔更多社會責任 而唔係合約制員工咁高少少人工但乜嘢保障都cut走

而唔係糧
僱主亦都越嚟越劣幣驅逐良幣 無乜責任咁 工作兩個人份量請一個 又OT 甚至唔補水
僱主根本唔憂 依家做僱主太過容易 係時候提高做僱主責任感門檻 否則就係刻薄緊d僱員

人工成本嚟講香港亦都真係太高 漸漸無競爭力 側面亦都要靠壓榨呢啲保障上面維持競爭力
我認為再極端啲嘅話 全港人工起碼要減四分之一 最少政府要帶頭咁做 僱主先有誘因買勞保同遣散費

香港平均工時都仲高過歐美 可想而知商界反對多幾日AL係幾咁唔夠

減稅鼓勵僱主?
有冇提議?

而唔係糧
僱主根本唔憂 依家做老闆太過容易 係時候提高做僱主責任感門檻 否則就係刻薄緊d勞工

台灣發展共諜組織判無罪 法官:「無立即危險」
https://lih.kg/2551183

香港需要既其實係生存空間
你六百萬粵語人口逼埋係一個細既地區
根本係因爲歷史因素(由淪陷區走難)造成
所以香港未來可能要好似以色列一樣向南粵殖民輸出粵語人口
係呢個情況之下一個鬆散既南粵比起一個中央集權既南粵
對香港更爲有利
我改良咗英文 以後英國人唔識講中文都識睇中文
https://lih.kg/hhssJS

依個係要企業有責任心
同埋要反全球化
依點最難
TSMC都好唔人道
如果真係覺得六四唔關自己事,咁上年六四各地開花做咩?
https://lih.kg/twirueX
#345 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

其他大中華膠都算,呢件真係噁心,直頭feel到佢嘅惡意由個mon度滲岀黎。自己率先跌入豬籠草,然後咒其他香港人遲早會同佢一樣
0.5黎
專做SPAM嘅小隊
嗰個post你都有入?我唔係好明到今時今日,班人點做到身在香港但擁抱大中華?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞