劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
不過真正應用係國際關係政治理論入面,應該就喬治凱南同基辛格。
呢樣就係拜登團結兩黨建制派嘅目的,光唔光榮落敗呢樣嘢就睇侵同麥康奈爾幾時妥協同手段如何(可以最後270:268都唔定)。咁唔一定要係twitter做嘅,其他平台都得。
唔係twit唔twitter問題
係撤底撕爛面唔會善了
一係侵拎出去畀人祭旗 一係共和黨同佢打官司無日無之
姨講嘅兩黨合作嘅嘢多少唔係完全事實嘅全部
好難侵係唔搞死佢有安樂茶飯做乜鬼KOL
唔淨止係憎到出晒面咁簡單
想回到破壞規矩前嘅dynamic平衡點 邊會咁順攤?

btw麥康奈爾有支持過侵嘅聲明 目前並未見割席
幾時同麥康奈爾妥協
以上基於唔認為侵係打得甩
而共和黨鬆章侵個罪係死撚硬
所以就要睇侵既智慧,如果侵要徹底撕爛面嘅話,共和黨應該唔會企係佢嗰邊,但係又唔會容許侵拎出去畀人祭旗,如果真係祭旗嘅話,Gop會分裂,而且侵同朱利安尼手中都有拜登通烏門嘅黑材料,誰怕誰呀。所謂平衡點根本係痴心妄想,先唔講社會形勢,共和黨內部都已經有侵化嘅跡象。學時代周刊話齋,拜登上台管治嘅侵化嘅美國。
戰爭代表發圍機會
劉仲敬選前冇講過Trump壞話,只係講Biden勝出嘅可能同之後局勢嘅推測,甚至喺點票期間,佢都仲係認為Trump會贏。將而家嘅結果遷怒劉仲敬,仲無厘頭過屌燒山燈死Trump。

平衡點係好似你姨話齋兩黨重新玩返搖搖板
我認為唔完全係咁嘅事
破壞遊戲規則上咗位 唔可能個個都能讓步就forgive
面已經撕破 係民主黨撕破晒 做票人工刪帖cut live都做埋 侵侵最多咪告個選舉 仲有得點
我覺得共和黨無得揀唔企喺佢嗰邊 如果唔係佢哋監唔止係侵一個人坐 而係全家、成條team坐
侵又唔係無實力做棄子
兩黨關係根本自此之後係唔會好似姨講咁陰謀咁和諧
冇可能,拜伯倫之後,全球化集團一定俾人清算,其實侵破壞遊戲規則之後冇得連任係建制派眼中已經係最大懲罰,唔好唔記得當年克林頓嘅偽證罪都冇咗一回事,更何況你有通俄門我有通烏門,大不了攬炒。共和黨絕對可以唔企係侵嗰邊,依家已經係咁。當然侵可以玩大佢,甚至去到最後做總統,但係一定會成為川伯倫,然後被共和黨清算。至於兩黨關係係奧巴馬時期已經劍拔駑張。
咁你姨向來認為選情係五五波,而且呢次嘅手段又真係肉酸咗啲,眼火爆都難怪嘅。而你姨選擇忽視舞弊問題繼續作分析確實會令某啲人不爽。

roger嘅取態係右派甚至有啲極右既民族主義者,加上拜登當選確實對台灣不利。
發怒都很正常。不過用佢同cc tai嗰班放負撚比又真係侮辱咗人哋,人哋至少乾貨滿滿,班放負撚除咗不停up美國玩完要學普通話之外仲有咩。

不過我自己其實都對拜登當選好不滿,一嚟習近平焗住用史太林手段對付白區黨,本身已經便宜咗班Chinese。二嚟拜登為咗籠絡班白區黨搞政變同本身協調外交導致資源分散嘅情況下,一定會置港台於習近平戰利品嘅危險當中。港人又好台人也罷,呢四年都唔會好過。
我都想Trump贏,佢贏香港條路會相對易行少少
但我諗我地要接受,港台局勢喺美國大選入面,只係一個極度次要嘅議題,而且無論最後結果點,美國都唔會比亞洲任何國家早收皮。
拜登同班建制派做硬張伯倫
學啱先你姨話齋四年後既贏家只有烏克蘭同白俄羅斯。體現先歐後亞嘅重要性,所以你姨根本係遠東既喬治凱南。
呢4年愈縮
只會4年後更激進
無錯
DEM的確係破壞左遊戲規則
對Trump 而言, 要保住總統就要去到為美國刮骨療毒既地步
牽涉到就唔止佢一個, 而係兩黨全部
因為直接動搖到聯邦政府到州政府之間既權力平衡
亦都係founding father set 出黎既bug 黎
呢樣係兩黨都玩唔起既野黎
可以咁講呢條路一定係修羅之路

對GOP而言, 非要為左報復而冒咁大風險
目前接近係一啖沙糖一啖屎
輸左場戰爭, 但嬴哂所有戰役
係呢個情況一定係堅持重回兩黨玩搖搖板
但差緊一樣 : 排斥DEM黨內既極左勢力, 拉攏中間派溫和派
所以你見到有新聞話DEM內哄緊
其實釋出緊訊息想重回兩黨搖搖板
咁就要睇DEM 排唔排斥到呢班人
如果短期內排斥唔到
都係要搵番 Trump 去打殘班極左

所以GOP在暗會撐實 Trump
但唔會咁出面
同埋如果Trump 真係保唔住總統
佢將會係呢個人既轉生
你姨選擇忽視舞弊問題呢點係岩
因為呢樣動搖到美國根本

下國人既佢自然不多作推論
其實舞弊問題向來存在,動搖唔到美國根本,只不過因為全球化時代過去,美國社會要嚟一次執位,所以先至會有而家嘅分裂狀態,2024好大機會係最七政黨時期嘅開端。
你post果個Twitter 用戶“揭穿劉仲敬騙局"話劉仲敬以前都係食克林頓基金會條水,係特朗普上台無咗條水先過美國。家陣如果拜登上台又會返去食返個條水
你姨都有講過就係因為佢係15年尾覺得班改開派白區黨靠不住,先至搞諸夏理論
台海可能冇4年時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞