劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
所以長遠睇結成攻守同盟係好有必要
廣東負責陸上、南嶺 香港主力集中海空上
咁先係對獨立嘅最好安排
算啦,香港嘅體量承受唔起咁多地方,夾硬嚟嘅話,香港最後反而會被融咗入廣東,好似滿蒙八旗咁。
最怕係個大粵民國就死得,澳門同香港根本兩個地方都唔知做咩,盞加重防衛負擔。
合嚟做咩
你講得啱,一係不設防,要設防既話,就一定要玩毒蛇戰略。
唔郁北綫純粹係政治上嘅原因
點估 香港對比廣東都係小國 太惹人耳目之餘又無好大benefit
保持法統上深圳河以南係政治上最好嘅安排
支共邊會投降
諗到倒台後會被清算呢70年來嘅暴行
實自爆核彈
友好嘅話冇問題,至怕唔友好。陸上防務其實可以搞番禁區,慳番啲人手同時方便作戰。
唔會
只要個政府仲係香港人話事
唔比佢地參與政治一定唔會被融入廣東
反而兩廣要聽香港話
第一 姨每次用常備軍三隻字 唔係次次指同一樣嘢
唔好大鑊飯炒埋一碟因噎廢食

第二 現代戰爭下 無國家係唔需要常備軍
(唔好提freerider 我指係現實需要)

第三 軍隊正正係培養自發秩序嘅地方
無自發秩序嘅垃圾城市=獨立係嘥鳩氣
短期可以歸英 長期一定唔可以無軍隊
無得唔友好 唔友好就攬住一齊死(短就hk即死 長就two front拖死廣東)
軍隊係官僚,民團先係自發秩序產生的地方,自發秩序係廣義的非體制,常規軍就係體制一部份
蔣桂戰爭
狹義的自發秩序係非尺度網絡,組織係分層網絡,自發秩序會產生產組織,組織卻唔會產生自發秩序,就係印尼民團會變成印尼國防軍,台裔皇軍卻唔會變成台灣國防軍的意思
唔出人、淨出錢嘅國家就好似爭霸時期嘅希臘城邦咁
肯出人嘅羅馬迦太基原本幫佢哋打仗 終歸做咗佢哋嘅主人
佢哋就失去自由
畀主人犧牲而唔可惜 屢番攻陷 雅典娜神像上面嘅金箔熔咗嚟交贖城費

任何國家遠古時期都好 都組織軍隊 概莫能外
唔可以首先因為佢壞而斬腳趾避鞋入面嗰隻沙蟲
唔搞軍隊就無獨立 我諗呢點甚至去問姨本人都會好清楚
大粵民國我求之不得 五嶺實安全好多 唔會畀咁多省港旗兵入嚟
軍隊的範圍太廣泛,遊擊隊、國防軍、黨衛軍都可以概括落去,阿姨對台灣的建議都係組織民團唔係改名台軍去反對黨軍正名修憲打飛機,社會結構得返班白左知識分子無論如何都係扶唔起的阿斗
即使係陀地戰鬥力都高過知識分子,阿姨都講過黑社會先係真東西,如果黑社會做大,就係下一個候補統治者
太離題
瞓先
歸英

費拉到底
大英帝國落日餘暉喇
希望香港人可以享多一陣
大漢民族主義個牌頭尚在
威力恐怕只有台港彊藏頂得住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞