劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
因為全球主義者要好似三十年代既綏靖主義者俾戰後嘅人清算,俾戰後人民點解你哋會係希特拉上台嗰陣唔禁住佢,由得佢亂嚟。

所謂嘅全球化係建基冷戰時美國資源嘅浥注,而蘇聯解體後呢後三十年,主要係靠美國扶持中國做世界工廠,輸入資金同技術,一方面係唔想中國好似蘇聯咁崩解,搞到要執手尾,二嚟係想開發中國龐大嘅消費市場。可以話係為咗維持東亞秩序同促進本國經濟着想。

但係所有嘢都有正有反,將低端製造業遷入中國,發展中國為世界工廠既代價就係加劇由七八十年代已經開始既工業外移以及隨之而嚟嘅失業率高升。可以話係成個九十年代美國工業既就業環境係相當差。而失業率高升亦都加劇咗犯罪率。

所以美國將中國發展為世界工廠嘅政策其實係加劇咗國內嘅產業空心化,令失業率上升,治安惡化。產生唔少國內問題。係解決國內問題同保住班工人選票嘅前提下,克林頓政府決定大力發展中國,利用海外收益以福利嘅形式資助工人,等佢哋生活水平得以維持之餘,仲會投票俾民主黨。而且同時大力發展科技產業,最終令美國經濟成功轉型,定下咗金融海嘯前十幾年嘅經濟榮景。

但係美國肯咁做嘅大前提係中國必須被和平演變,至少唔能夠威脅美國以及鄰國嘅安全。但係黨內向來存在嘅紅白區黨問題,就令到克林頓政府既構想近乎破局。白區黨同美國勾兑直接導致港台係呢廿年嚟抬唔起頭做人。而呢啲勝利則被紅區黨視為自身能力同戰略嘅大勝利。最終反而令黨內保守派勢力大漲(紅區黨),最終令黨國更拒絕被和平演變,更想稱霸亞洲。

而且華爾街嗰班資本家又係唔爭氣,為咗短暫嘅利益俾共產黨控制番轉頭,連克林頓政權當年嘅基本條件-消除對美同鄰國嘅威脅都做唔到,不單止認可一中政策仲要幫共黨偷技術。所以係黨國拒絕和平演變加上華爾街唔爭氣嘅情況底下,製造一個退化版既納粹出嚟。而全球主義者作為推動中國改開嘅先鋒,係注定要食咗隻死貓,然後收皮。

註:其實仲有好多未講,不過解釋嚟已經夠,講多反而唔好。
其實我覺得美國總統好似黑社會而家啲坐館咁

由deep state 叔父輩選出嚟

做keeper
老實講,牛爺爺嘅最終階段應該係木琴,可能加啲基督教色彩。可能到時會話願上帝保佑習近平。
可以話冷戰紅利已食完?
全球化已到盡頭
木琴老師似乎係被姨老婆起底之後,言論就徹底轉向費拉右。佢可能係現時我哋熟知嘅費拉右當中最快回國既一位。
呢排啲中或最贏撚又活躍返

連登都好多人話支那會靠住收買拜登稱霸地球
夾邊溝 is waiting for him
係,我哋所熟知嘅全球化(呢三十年),其實都係靠美帝泵水先可以維持。睇怕新一波既紅利要等到混戰結束後先有得食。所謂嘅冷戰紅利其實完全依賴美國人既需要,尤其是東亞。
我哋呢代人生於安樂
都好大可能死於憂困了
全球化個勢玩完好耐
要睇個人選擇,不過戰後嘅世界形勢肯定會同而家好唔同,對而家大多數人嚟講會好陌生。
]劉仲敬:有的,但是他必須殺掉過去的自己。這就是一個發明傳統的問題了。你總得在剩下的東西當中尋找出一個線索來,作為未來開始的起點。但是正如“道術為天下裂”這句話所說的那樣,在這個時候,你抓住了一部分,肯定要犧牲另一部分。原本是和諧一體的東西,抓出來各個成分再分散以後,就變成諸子百家,變成相互敵對的東西了。然後你假如駕馭了其中之一、以此為線索去發明傳統的話,那麼你發明出來的傳統會跟你年輕時候的那些東西是完全不同的,是一種面目全非的東西。實際上,在這個過程當中,你已經把你自己殺掉了。

像是原始部落的巫師所說的那樣,人老了就是該死了,因為他的朋友們全都去了另一個世界,現在這個世界上都是他不認識的人,他在這個世界上會活得越來越不舒服。相反,你如果能夠活得越來越舒服,那就是不等別人來殺你或者你自己死,你已經把你自己殺掉了。
知否世事常變,變幻原是永恆
你諗下全球主義靠咩人執行去支撐就明

例如有隻貨船比海盗劫持左,要點解決
係咪call 齊一大班左膠吐下口水就搞掂
要出軍隊,咁邊個去當兵
https://twitter.com/liuzhongjing/status/1341322822887608321?s=21

民選首先要驅逐中國侵略者,驅逐中國侵略者首先要淘汰香港華人。so,排華才是王道。
https://twitter.com/liuzhongjing/status/1341399382919405574?s=21

香港民族和中華民族瓜分並一口一口地吃掉香港華人,無論白華還是粉華。
你叫佢收爹啦
點解佢地咁想香港人衝,因為香港人唔帶頭吸引火力,佢地邊有得趁亂發展,到時候我地做箭靶,佢地去偷雞,死就我地死先,著數就佢地攞晒
當人傻仔啊,要死大家一齊死,你地班支那畜想趁機攞著數,好難啊
咁佢又講得冇錯,香港人連臨時議會都未成立,表面嚟睇組織度自然唔夠擁有廣泛鄉村嘅廣東,其實衰啲講句係反送中之前我覺得連澳門都唔夠。
佢當你係前線點都好過畀佢個「大粵」吞併啦
党姐謝嘉怡被奚落作東莞小姐 仍面帶笑容
https://lih.kg/2340477

蘇格蘭出世同長大嘅港姐
香港人唔夠德性(勇武)掛
香港民族的軍事傳統只能由今代人開始
下一代先有成果
當然又去供樓吃子孫飯另計
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞