劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
香港無料去北伐嶺南
向來睇法香港人係城市費拉 無當過兵
唔夠惠州、潮汕同廣西人兇狠
香港想自由就要節制 唔好揮霍並珍惜英國人留畀我哋嘅法統
如果唔係分分鐘連四環九約都無埋
但係香港人暫時組織軍團仲係難啲

可唔可以吸納埋傭兵做新香港人呢
我認為大粵統一好過四分五裂
中原王朝/其他外來勢力再征服嶺南代價我哋出唔起 香港少人 唔可能整陸軍
維持一個統一而友好嘅大粵先係最好利益
文化甚至連港口地位都可以讓畀粵國人
香港最珍貴嘅係自由 (獨立, 法律etc.)
有自由先有燦爛文化同商機
香港做英美法系仲裁中心已經夠香港人食好耐
你用返大中華史觀抵抗北朝可能就係咁睇啫

但香港同分散的廣東政權

應該都係各自搵美英 越南 印度呢啲太上皇保照
亞洲瑞士
見#2593
同埋現代國家係總體戰產物
唔搞軍隊 齋派福利就真bread and circus了
國家同軍隊係合二為一的
唔係技術問題
而係政治問題
政治上香港大都會人就係低地費拉
畀你一代得米征服佢哋 下一代生出嚟嘅都係費拉 到時鬼佬軍官仲有冇?
都係睇技術嘅啫

有美軍輸入先進技術冇咩問題

廣東嚟講都係海陸豐同潮州比較團結

粵語同客家人好似都幾費拉互害下
但點解要壓倒人地?
領土唔係越多越好
我覺得香港提供返資金軍火比廣東諸軍閥

同埋好似以前上海租界咁

比逃亡的廣東富人做寓公已經好夠

比你霸到兩廣啲編戶齊民返嚟

經濟上冇咩利益仲要分資源養佢地
係,所以粵大一統其實都係違反自然,要消耗資源先可以推動到
由佢地互相博奕下甚至互打就得,咁反而係健康嘅象徵
好似英國咁

扶下俄國同普魯士對抗法國咪算

甚至深圳可以獨立做一個北京話國家
而且我完全唔明點解香港要燒咁多錢
犧牲國家利益同外交國防政策
嚟換一個帝國 好似普魯士換帝德咁
對我而言留返發展自己仲好 上面係鄰國嘅事 越少掂(包括干預、扶植客家潮汕小國做代理人戰爭)越好
離開所多瑪就唔好望返轉頭
羅德個老婆就燒成鹽柱
守土可能只有靠美軍基地了
因為外地入主廣州對香港更危險
廣東人本鄉本土 仲鏡惜自己力量三分
與其分裂各自攻伐 不如粵地統一更可取
香港無險可守
資助、take sides咁介入廣東內戰就好多仇家
就會自動升級成出兵 咁就如你所講 唔征服成個嶺南就唔得
咁不如一開始就唔插手 光榮孤立
非此即彼
帝國同大陸軍無一丁點係對香港有任何好處
香港
唔係兩廣諸勢力一部份
係世界秩序一部份 (脫亞入歐)
有自由自然啲人就會產生出文化
到時舊文化有發揮 新文化亦會有
大灣區經濟水準+費拉程度同其他地區差太遠
未必
咁應該係剝削珠三角嚟供養其他地方,費拉程度要睇地區而定。廣府地區嘅話,羅定雲浮組織度最高,五邑嗰邊都唔差。客氣嘅話近海(惠州嗰邊)組織度不錯,梅州嗰邊就好費拉。潮汕唔使講,成個粵東組織度都好高。
問題係統一唔一定友好,所以你姨講得啱要確保友好一定要主動援助滇粵愛國者,然後香港要歸大英秩序。當然自己都要有強大武力作保障。不過我怕兩廣聯盟最後會搞左個普魯士出嚟就麻煩。所以解決方法就係令兩廣統一之餘聯邦化,唔可以俾佢哋中央集權,德二憲制咁複雜都尚且如此,兩廣我真係唔敢包。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞