劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
要投向大陸體制了

南韓駐美大使:南韓在70年前選擇了美國,不代表著未來70年仍要選擇美國
https://lih.kg/2249132
只能夠期待支那繼續戰狼外交將南韓推回美國的海洋體系
咪由得南泡選擇中國

加速加速
南北統一,逐鹿滿洲,自招滅亡,大韓三部曲。
北泡會唔會反而投美呢
南韓喺海洋體系入面地位唔高,但如果加入大陸體系,就可以成為中國上賓,盡收統戰資源(當然中國人會利用修辭手法將南韓描述成藩屬國),所以對南韓黎講係幾吸引
短期可能會同美國談和,但應該唔會投美。因為美國要求北韓棄核,但核武係金仔命根。呢樣嘢沒共識嘅話,關係好難緩和。加上中國唔算美朝兩國嘅敵人,好難做到越南甚至以前中國咁,而且北韓嘅地理位置對美國而言唔算太好,對俄羅斯來講反而比較重要。所以投美對雙方而言唔算一筆划算嘅買賣。如果係拜登上台,係協調主義外交底下,可能仲有價值,如果係川普單邊主義嘅話,可以話咩嘢價值都冇。

但係可以肯定南北韓統一定會經濟崩潰,然後會變咗劣質版嘅昭和,轉移國內不滿同時滿足自己嘅滿洲野望。最後係得罪大陸國家勢力同時缺乏來自海洋國家嘅外援,自取滅亡。其實我感覺到金仔都唔係太想統一,除非可以完全掌控大局。但係掌握大局嘅代價係要服膺係狂熱嘅民族主義情緒底下,無論係對日開戰定進軍滿洲對現今嘅半島而言都係百害而無一利。對佢自己而言更無任何益處。反而日本可能係佢更好嘅盟友。
共同嘅敵人
支共自身難保,南韓總統投共一定會負上政治風險
有d錢係唔貪得
一個香港一個美國
你想貪支那d污糟錢、easy money
全部要嘔返晒出嚟
五倍十倍咁嘔返晒出嚟
上帝自有其無限公正
睇嚟佢哋點都要為失敗嘅民族發明付出代價了

又或者係中儒家毒太深?
但如果南韓親中,美國會唔會默許北韓有核武
北韓有核武,一方面當然係威脅日本同美國,同時都可以威脅南韓同中國
主要係民族發明嘅問題,南韓而家嘅反日自立史觀係點都唔夠北韓主體史觀嚟。因為以主體嘅角度嚟睇,南韓始終俾美國係度駐軍,係主權受踐踏嘅象徵。對比起北韓始終係名不正言不順,而家仲要連反共都放棄,睇嚟南韓保守派多年努力都係失敗。所以文大統領注定因為自身錯誤認知加失敗民族發明,注定自取滅亡。

而金仔嘅情況啱啱相反,佢比較似毛澤東,都係對自身情況有一定程度嘅認知,但是主體史觀對北韓本身有短暫嘅利益(半島統一),但無疑會帶來昭和化的危險(東征西討),一個唔該成個金家就會byebye。所以金仔理智嘅話都唔會揀統一,因為短暫嚟講已經會為現政權帶來風險,更唔好講長期。難聽啲講句金仔同文生就好似互相攞錯對方劇本嘅演員,金仔再睿智都會比主體史觀綁上煞唔住嘅戰車,最終車毀人亡,無論如何第一個冒風險嘅一定係佢哋家族。當然如果金仔係統一後能夠抛開主體史觀嘅影響,可以同日俄合作嘅話,半島嘅風險就會降低。但係吞咗南韓嘅話唔一定代表金家會坐得穩。所以而家半島統一嘅情況好大機會會好似當年昭和咁點都要打場失敗嘅戰爭嚟轉移內部困局。

所以簡單啲講失敗民族發明使半島人忽視現實利益同基盤能力嘅不足。由於主體史觀反日之餘內部仲存有爭霸滿洲思想,南方作主有可能為經濟崩潰問題而向日本開戰。北方作主則有可能為樹立權威進軍滿洲或向日本開戰,唔排除兩線作戰嘅可能性,換言之唔抛開失敗嘅民族發明既話,半島就是一盤死局。
肯定唔會,但我唔覺得開戰時核武會有幾大作用,因為而家用得核武都一定係保證相互毀滅。

冇錯,其實冇核武都有機會得罪周邊各國,就是統一後的昭和化。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1318558654841475073
戰爭消費可以吸收轉口金融旅遊的失業人口,另一條路就是中國平價配給米替代暹羅越南米和香港青年支邊內遷就業。前者會導致幾千到幾萬的平民間接死亡,後者會導致幾百萬餓死或死於營養不良相關疾病。
香港東莞有幾千個天造地設的海盜貿易者庇護所,現在都沒有好好利用。十幾個槍手加幾挺輕機槍和幾十條步槍的小船,就可以維持大部分補給路線。幾十個士兵和幾門迫擊砲加十幾挺重機槍的大船,就能打掉大部分匪軍匪警。年輕人要為自己著想,及早適應未來。老年人適應不了,很快就會淘汰的。
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1321035345622929409?s=20
差唔多成個月晚晚成堆死黑警星期一至五觀塘工廠區抄牌
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1322871945067712517
沒有什麼好說的,粉華、白華和改革開放中國注定會一起滅亡⋯⋯淪陷區的未來屬於極端派中國人、八個大大和諸夏軍閥,他們的更遙遠未來取決於列強外交家和印度俄羅斯越南佔領軍。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞