劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
咁姨嘅預測嘅前提係美國佬會強力干涉東亞,但係會重滔中東戰爭覆轍,任由局勢變得混亂。當然可能性只可能係五十五十,但係我擔心嘅呢個情況一旦成真,愛國者們能否及時把握機會奪下香港,畢竟英美可能只係需要一個做遠東橋頭堡同金融軍港嘅香港,由咩人揸弗佢哋係唔理嘅。而現時本土政治精英十劃都未有一小撇 ,實在令人非常擔心到時香港會點。所以都係歸英最好。不過主要係睇2024係咪選咗個邱吉爾出嚟同埋呢幾年海外流亡者會唔會出到政治精英而定。
話時話呢排神棍做乜,啲言論搞到好似姨棍合流咁 。
你當係浴劫重生就得
咁梗係越早越好
香港人組織度咁低
再等三幾十年後世界上無人知道香港了
香港人到外國 都係歸化 做城市費拉多
好快連語言同香港傳說都丢失埋

依家有 雖然香港人德性未接到班
點都好過冇
由小團體慢慢做起
唔好再幫啲KOL/ attention seeker 推post
重唔重生到唔知
但點都要面對架喇
我地依代要決斷
其實我諗大家要明
時間或者喺支那嗰邊 或者喺美國嗰邊
但點都唔會喺香港嗰邊
贏國贏 香港會被取代
美國贏 香港被取代亦係不可或缺

好聽唔好聽都要講句 我哋係食緊英國殖民地餘蔭
而香港一唔繁榮 呢種德性/組織/凝聚力好快冇
等多三十年2047 香港就真係得返新香港人
而海外即使邀請亦無香港人肯接手四環九約
其實所有國家外來移民嘅認同最多頂到兩三代,猶太人真係一個特例,而且代價好大。所以要做嘢既話一定要係一兩代之間完成。最多四十年。過咗呢個範圍嚟講都幾危,除非英美肯為香港人呢個身份泵水,如果唔係過咗呢個範圍都大概無望。

唔知師兄你睇好邊個,我暫時就比較睇好鄭文傑。
重生就重生到, 不過到時係唔係人面全非就未知。呢代再唔決斷同等死慢性自殺冇分別。
typical 城市費拉
弊在冇一個鄉下區域可以做民族重生嘅種子
波蘭民族是怎樣建立起來的?這個細節太多我就略過了,簡單粗暴的說,它是在通常所謂的亡國的過程中間重新發現了自我。在滅亡的過程中它發現,原來有些人是跟我分享了共同的痛苦和共同的命運,另外一些人則跟我並不同舟共濟,只有跟我分享了共同的命運、走過同一條道路的,才是我們自己人。然後由於這些瓜分者又是東正教徒和路德教徒,於是本來被中世紀波蘭人很瞧不起的天主教反過來變成了波蘭民族魂的保護者。經過這樣的折騰以後,波蘭民族才會發明成功。

點都唔會出名呢班

假設二十年前(當1997-2000)中共一國兩制下泛民班人被eject出去
黃碧雲佢哋依家估計都係出緊回憶錄 標題不外乎「香城風雨」、「月是故『香』明」、「四十年在香港的日日夜夜」(現年六十歲)
眾志班人咁快解散散水 三十年後香港未重光 德性都應該差唔多係咁上下
咁光陰的確消磨人 在座咁多位同本人可能都係咁
所以呢件事非常人能有咁嘅quali
我覺得係
自己唔夠quali唔緊要
但係要認清自己個生態位
有值得付託嘅leader出現
就盡力扶助佢
唔好下下諗住食子孫飯同佔便宜
德性係積累出來嘅
實肯嘅
不過英美嘅善意其實隨住時間流失得越嚟越快
第日世界上真係未必有人識Hong Kong
反而噏得出Shanghai甚至Shenzhen咁就仆街了
我幾有信心可以食住深圳
佢地比香港更加依賴帝國中央嘅行政支援
自身又一盤散沙
連一代老人都未產生過

但上海本來就威過香港
雖然呉越德性未足
但扮演士大夫都幾稱職
未來要再鬥過
香港最大優勢係英國啲熟人未斷曬
都係嗰句啦 香港要夠長命睇到呢一日

香港個政策又唔係自己嘅
深圳個港口點都好都係自己嘅
香港只需要搞得越亂越好 派新香港人落嚟溝淡
支那要嘅香港就係好似依家嘅新疆 一個穿着住民族服裝熱情好客 實情係漢人黨幹部cosplay嘅維吾爾人
香港就類似整條香港街保留懷舊風情 幾句「港味」嘅笑話 時不時復古「港風」服裝甚至裝修
劉嘉良翻拍經典場面同對白然後俾中国人大喊low b
荷蘭叻由銅紫荊銀紫荊一直攞到金紫荊發表得獎宣言
我唔係怕你quote嘅post嘅最後一句
而係最後一句加尾二嗰句嘅前設
其實所有國家外來移民嘅認同最多頂到兩三代,猶太人真係一個特例,而且代價好大。所以要做嘢既話一定要係一兩代之間完成。最多四十年。過咗呢個範圍嚟講都幾危,除非英美肯為香港人呢個身份泵水,如果唔係過咗呢個範圍都大概無望。

唔知師兄你睇好邊個,我暫時就比較睇好鄭文傑。
實肯嘅
不過英美嘅善意其實隨住時間流失得越嚟越快
第日世界上真係未必有人識Hong Kong
反而噏得出Shanghai甚至Shenzhen咁就仆街了
我幾有信心可以食住深圳
佢地比香港更加依賴帝國中央嘅行政支援
自身又一盤散沙
連一代老人都未產生過

但上海本來就威過香港
雖然呉越德性未足
但扮演士大夫都幾稱職
未來要再鬥過
香港最大優勢係英國啲熟人未斷曬
都係嗰句啦 香港要夠長命睇到呢一日

香港個政策又唔係自己嘅
深圳個港口點都好都係支共自己嘅
香港只需要搞得越亂越好 派新香港人落嚟溝淡
支那要嘅香港就係好似依家嘅新疆 一個穿着住民族服裝熱情好客 實情係漢人黨幹部cosplay嘅維吾爾人
香港就類似整條香港街保留懷舊風情 幾句「港味」嘅笑話 時不時復古「港風」服裝甚至裝修
劉嘉良翻拍經典場面同對白然後俾中国人大喊low b
荷蘭叻由銅紫荊銀紫荊一直攞到金紫荊發表得獎宣言
我唔係怕你quote嘅post嘅最後一句
而係最後一句加尾二嗰句嘅前設
鄭文傑?
點解你會睇好佢
講就係人都識講啦,鬼唔知咩
鬼叫班蚑或贏當拜登當選係自己贏咗咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞