劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
唔好獨立更能夠保持香港元氣
凡事唔能夠樣樣都唔放手
英國牙槽骨都無乜了
上議院廢咗武功 連chancellor都變同普通大臣無分別 換多屆工黨政府就會充公皇室財產 扣除補助
只不過喺度拖延時間 英女皇瓜咗執政黨遲早會將廢除君主制付諸公投 成唔成功都好大英君主制形式同內裏實質都係玩完了
我只係知道英國新一代日日都話上議院唔係民選做乜占據國家權力 undemocratic 英國落後全世界 滑天下之大稽

而呢種人只會一年比一年多
加上英國移民亦都唔少
咁又唔好咁睇,郝爾彬出名係極左派,唔效忠係正路。工黨係未來好大機會會走番貝理雅路線。如果唔係好難係現行制度下生存。新芬黨就從來都唔效忠,snp睇嚟有走下坡嘅趨勢,利用獨立都催唔到太多票,當然要視乎Johnson點樣處理脱歐問題而定。英國王室既命運係好似你姨話齋視乎可唔可以重構上議院班貴族權力再封建化而定。
corbyn現象係老鼠跳上甲板 下層都蛀爛曬喇 英國憲制再唔能夠篩走唔畀呢啲人上位
工黨走返貝理雅嗰套我好懷疑
主要係太上皇太強 有乜可能自卑又自大嘅美國人會放過英國古老嘅君主制 身份政治無代言人?
工黨其他因素都係次要
所以英國君主制未來既關鍵就係可唔可以建立世襲貴族同重新賦予上議院權力,就算唔得都要行地方分權,用王室做各地區紐帶,盡量避免被民粹主義政客一鑊熟。當然最好既做法係重新建立多層分權同賦予上議院權力。一定要係制度下手。話知佢移民多與少。
唔似
life peer個發展方向分明係越整越頹嘅路徑嚟
birthday honours越嚟越似豬肉獎 而且唔係英女皇嘅豬肉獎 而係首相嘅豬肉獎咁先過癮
今日嘅peerage好明顯係劣質過以前
唔似有心振作
美國將來應該會走番單邊主義,海外事務應該會同英國共同處理。打鐵還需自身硬,你君主制有威望點會咁易搞得散,好彩係威廉繼承王位,如果係哈利就玩完。英國人身份分得好碎,唔似美國咁可以搞到符號政治。代言人嘅作用會大大降低。
所以搞多層分權搵王室做吉祥物共主係佢地現時既出路。好彩英國族群分得碎階級觀念又濃厚,係呢種誰也不服誰嘅情況下,王室應該可以作為吉祥物生存一陣。所以王室要生存一定要吸納生力軍做貴族,反正貴族唔講求血統。
真心我信圍村佬多啲,起碼人地都有少少鄉土意識,會本位思考,唔會為粒糖連間廠都冇埋。真心你指既舊香港人可能得番圍村佬同部分不分派系既有識之士先叫做愛惜自己傳統遺產。
其實嚴格上嚟講前者反而唔係極右,後者亦非極右。真正既極右應該係梅特涅佛朗哥皮諾切特嗰類。你姨既思想其實轉化過幾次,由民小轉奧派,由奧派轉反動派,但16年之後已經變咗保守派,不過你姨認同既係盎格魯保守主義並非歐陸保守。佢係由研究保守主義嘅自由主義者變咗做保守主義者。所以16年之前既姨都仲可以話係反動派(遠邪時代),但佢信左耶穌移民美國之後,就已經轉咗做保守派。由其是而家既佢言論同遠邪時期有好大分別。

咁你要留係窪地度,就梗係要適者生存,不過用倡導呢點嚟分,我覺得唔太準確。你國人民根本個個都係天生既社達主義者,其實香港人都係,不過受大英教化,沐猴而冠咗幾十年,呢十幾年先露出原型。

當然唔係度度都可以行你姨信服嗰套盎格魯保守主義,所以係反動派定保守派都要視乎你係邊度而定,對英美而言,你姨係保守派,對你國同巴蜀而言,你姨就係反動派。不過從意識型態而言,我始終覺得你姨已經遠反動而親保守,尤其是在16年之後。
工黨係最好嘅壓力宣洩口
工黨唔做呢一套 帝國主義者扶持新黨 你工黨一樣無票
而美國人唔拆英國人祠堂是唔得的 不嬲左右派都想拆 依家左派恣意更加唔可能自制
圍村佬、宣誓公務員、黑警一邊
公安、黨幹部同新香港人另一邊
你皇室三番四次封爵俾首相冇人要已經證明貴族唔值錢/利害無乜分別

卡梅倫到依家都唔肯要爵位 唔止佢一個 之前大把首相都唔要爵位 市場顯示好明顯係無益冗餘

個人覺得封侯拜相 想要貴族貴重 封爵應該喺拜相之前 而唔係相反
第一點唔明點解唔係極右 可唔可以詳細d點解唔係你姨唔係梅特涅佛朗哥皮諾切特嗰類?

另外horthy cromwell算係咩

第二點中國人嘅帝國主義同港豬嘅免費自助餐主義好明顯係透支資源
你姨真社會達爾文主義者字裏行間對資源做埋啲唔等使嘢係極其吝嗇的
我個人立場做唔到好似你姨咁慳吝
呢點唔覺得我哋講緊嘅係同一回事
因為我認為極右應該是代表比較反民主而且專制。叫得極右嘅唔係極端民族主義就係民粹主義者。你姨嗰套封建自由小共同體自治明顯同佢地並非同一回事。即係你唔會將瑞士同納粹德國相提並論。而且梅佛皮三位都係分別提倡絕對君主制同軍事獨裁。你姨對呢兩樣嘢都表示過鄙夷態度。霍爾蒂同克倫威爾咪一樣係提倡呢啲嘢,當然佢地係後者。唔明佢地同你姨提倡既盎格魯保守主義有咩關係。其實我覺得極右咪極右,只係而家啲人太鍾意將不同意見扣上極端帽子。sanders又話極左,trump又話極右,其實根本大纜都扯唔埋。

只能夠話我覺得香港人既社達傾向會嚟緊呢幾年大量湧現,不過就一定唔會夠窪地班師祖嚟。包括你姨。所以你姨作為社達傾向既盎格魯保守主義者,係注定唔會得主流盎格魯保守主義者認同。
因為爵位已經變咗一種虛銜,加埋除咗邱吉爾係世襲之外,其他都係勳爵,冇吸引價值。一戰同二戰可謂徹底毀滅英國的貴族制度。睇嚟只有吉祥物路線先能夠生存。想復興唯有等再封建化既契機。
爛佬鬥潑婦
唔係 按慣例都係世襲伯爵 至少世襲子爵起跳 chancellor同speaker都有世襲子男爵
係自從life peer多咗之後 封極都係終身男爵
唔似係有心想振興封建制
首相推薦無數人做終身男爵 自己頂晒籠都係終身男爵

原先係旨在增加上議院民主成分 由終身取代世襲增加流動而且溝淡 因為工黨想成個祠堂都拆埋自此之後就再無新增世襲貴族 但咁樣趨勢根本無可能好似你姨講咁增加上議院同貴族權力兩個方向嚟
我原先將瑞士定做右 沙特定做極右 所以你姨遠較瑞士右 至少政治上係時光倒退幾百年 社會議題都係好保守反干預

你將佛朗哥皮諾切特horthy定做極右
我不嬲認識如果納粹民族社會主義係極左嘅話 帝國擴張型 類似蘇聯 總動員經濟 政治指導員黨支部無處不在架話 瑞士小共同體美國初期你姨特別推崇就係極右
咁呢啲會係authoritarian專制僭主
按你姨解釋話係攝政 等待大政奉還 無論佢係忠心唔忠心嘅家臣都好 係得有德性國家先會出現嘅監國 拯國家於左翼顛覆之中(內戰國際縱隊 智利馬克斯主義政府 匈牙利蘇維埃)
咁我睇法只係單純reactionary右派 政府又稱唔上小政府
不過你姨響往嘅政體(軍官團民主、地主≈軍官籌款)咪又係大類個組織差唔多 唔覺得有邊方面同專制差好遠
因為瑞士同早期嗰種小共同體 無邊個國家做得到 除非阿富汗同高加索
如果咁嘅話你姨係真係似軍官團專制多過公投瑞士
極右無疑
唯一只能幫你姨拗係社會議題取態 而唔係政治
講祖父學啲人都好難聽得入耳啦

成日以為西人做到我哋都會做到

世界觀缺乏層次感
認眞講
如果講組織力圍頭佬係強嘅
其實丁權同放煙花呢啲咪又係習慣性嘅一部份
但出到公海講一定又比人喪屌
問你係咪唔記得721
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞