劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
Lm
獻忠其實好似啲殺人狂咁一樣難分,但我覺得最近香港而最有機會同可能成為獻忠既就係三和大神
其實睇晒新嗰集訪談都可以見到阿姨既評論指出:
(阿姨今次既評論係根據侵侵上既scenario而發出,不過佢推演出黎既情況基本上不論侵侵上定敗登上都係一樣既:新總統上位,參/眾議院是但一面都係51/49,唔可以順利掌握)
不論敗登上定侵侵上都要面對一個分裂既美國,
而敗登因為佢既出身只不過係各派系既最大公因數 / 好多人只係因為唔鐘意侵侵先投比佢,
反而對比侵侵更加無辦法處理到個分裂,
直接導致阿姨個預言 (即係美國因為分裂而令東亞勢力失去平衡,導致偉大既習近平同志以為可以偷到雞而發動戰爭,倒逼番全世界統合一齊打柒中國,發生大洪水而令諸夏裂解) 更快地成真。
所以我真係唔知roger係到嘈乜勁,呢樣野不論侵侵上定敗登上都必定會發生只係遲四年定早四年發生之嘛,佢有氣力鬧呢個鬧果個倒不如番返本族本鄉搞民團好過啦
而講番香港,只要一日仲係旨意人地打救而唔係自己做野既話,一日都唔會有運行
//香港愛國者已經排除了布拉格1948,但還沒有排除布達佩斯1956,只有爭取到貝魯特1982以後,才有可能得到香港1925。香港愛國者如果得不到1925,就要喪失自己目前還優於諸亞和諸夏的地位,甚至在中國瓦解的過程中,地位都不如戰區廣袤的各友邦。// 劉仲敬,2019
Trump
係呢個失序緊既世界
Trump有能力令到個崩解過程有序化
佢果種黑幫式既震懾力,盟國+左膠睇唔明同blame
但你見到到宜家支那俄佬金仔都未出聲
證明個震懾力見效,亦都同時為東亞輸出緊秩序
香港人仲可以靠呢少少秩序去搵生機

Biden 一上場意味住零震懾力
東亞會唔會就此崩潰就未知之數,睇時間長短
係東亞完全失序前,香港人會好d
但東亞失哂序後,香港人準備被處死
台灣一定係震
畢竟Biden 上場=幫習壯膽
同埋Biden會唔會及時援戰台灣真係未知之數
都遲兩日到,同遲兩星期到
已經差好遠

呢到有點好buy佢
Trump連任
佢仲可以靠佢既個人本身去團結美國,做唔到都夠團結到一部分人都夠打
同埋佢夠疆咩都唔怕
Biden明顯到爆就係abt共主
無個人特色,一無左Trump已經解散得個款
唔好講團結美國
剩係dem內哄
佢都搞唔掂睇怕
冇錢食飯嗰陣,殺人越貨最勤力
Roger擔心嘅係現屆政府對戰爭尚未做好準備,好大機會要係冇準備嘅情況下一邊應對海上來嘅敵人,一邊仲要應付突然揭竿而起的五縱,而呢啲好大機會會係拜登上台兩年後發生。
其實邊個上台都好,都係遠水不能救近火,處死係必然,最怕係為咗綏靖白區黨,封絕港人條逃生路。當然侵定拜上台,美國都會撤出遠東,但分別係前者嘅單邊主義可以震懾黨國四年,遠東秩序有序地瓦解,而後者嘅多邊主義就會被人看破手腳之外更有可能會因為白區黨政變緣故,為轉移視線方便自己在23年連任,加快戰爭步伐,係22年發動台海戰爭,使遠東秩序瞬間崩解。
冇錯,增唔增援得切都好難講,尤其是拜登會將資源重新放係國際組織同歐洲,台灣而家情況最好只能頂兩星期,之後可能要打遊擊,不過無論係侵定拜都冇做好長期嘅準備,侵當選只不過做好晒脫鈎嘅準備,有晒全盤準備但最好都會因為大陸體系的緣故,而被罵成張伯倫,而且侵同建制派官僚既不和好大機會會發生水門事件般的悲劇,咁樣既話都有可能令習蠢蠢欲動,但肯定既侵會身敗名裂之餘GOP亦會步70年代共和黨在聯邦層面慘敗嘅後麈。
一直最大分別係我地香港依家呢一刻D人

歷史可能都係相似走向, 但香港死左或坐監果D人對佢地就係全部. 或者阿登上台中共死更快, 但對受害者黎講, 可能係毫無意義

阿登注定係無撚用, 然後迫全體國民redpilled, 2020邊個做總統都好, 2024會係共和黨人做, 理由只係民主黨果套唔再在國內或國外有效. 全球化只係一場夢
其實都係冇分別,香港注定半死亡,反而有分別嘅可能係台灣同一班因為史太林手段而被便宜嘅Chinese,其實2024係邊個做係要睇邊個承擔失去中東同遠東嘅責任,如果係侵連任既話,因為佢冇做好長期作戰準備嘅緣故,2024很大機會係民主黨人做總統。
係有既,呢個都係上年反送中運動嘅貢獻,不過規模只限流亡社區
點解我話2024去做係因為民主黨新生代係極左,佢地唔夠主流

相反共和黨新生代易食好多,而舊民主黨太老,又七老八十,好難再選

今次拜登上係因為真係無人。希拉莉個名臭哂,佢老公同奧巴馬又唔可以再選,新果一代又唔得,青黃不接

阿侵上台唔係因為阿侵,而係因為全球化唔掂,失敗的外交內政令佢上台。換拜登上,除左更傾左外,個打算係同奧巴馬時代無乜分別。
所以我成日話特朗普係董卓,就算佢死咗舊體制都返唔到黎。
如果原本係侵上既話,上位既好有可能係一啲中間派或者中間偏左嗰啲,例如布蒂吉格嗰啲,而唔係你想象嘅aoc之類。而家拜登上既話,呢班溫和派係未來一定會被AOC班小將邊緣化。如果侵做咗張伯倫既話,就算共和黨新星幾咁耀眼都可能受侵伯倫所害,重現08年嗰陣GOP嘅景況。所以dem到時只要推個sanders路線既人出來選,都幾肯定會大勝。

其實拜登上可以視為dem建制派既最後一擊,選得上可以當做兩黨老建制派既最後反擊。

應該係四年既無為政府
首先,有關未來既台海戰爭其實可以參考下王立第二戰研所近呢兩個月既分析,
排除左萬船齊發,萬人空降斬首戰術,東風洗地同核平台灣呢類打飛機戰術之後,
以台灣現時既準備同地理優勢而言,將老解擋係台海一頭半月真係唔係問題,
當中日本,越南,菲律賓,印度,甚至俄佬都唔會任由中國發揮,
所以我唔認為只有美國先係台灣既護身符。
反而五縱亂台先係對台灣一般民眾而言既大問題,
但係人地咪一早提左你搞民團同麥卡錫去打五縱囉……
乘機同滯台支劃清界線係好事
問題係擋一頭半個月係完全做好準備嘅情況,而家台灣政府都仲未準備好,更唔好講外援,佢哋可能只會在初期提供武器,美國同日本都是護身符,老實講,我懷疑以佢哋而家嘅準備,連五縱都未必應付到。
講起民團,最近台灣咪話想搞民兵既
我見啲深藍係咁係度話民進黨想搞綠衞兵
其實台灣軍方暗底都做左好多嘢黎,但老實講,戰爭準備呢回事就總係只有更好沒有最好既……
至於應對五縱,其實吳怡農既民兵構想同台灣已經重新call up返啲教召,可見台灣政府並唔係無預計過相應情況,之不過都係果句:戰爭準備呢回事不嬲都係沒有最好只有更好既……
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞