劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
唔止文化要學足,連軍事都要學足
廣西好似都散沙化

啲人已經講曬普通話

廣州仔都話會反抗下
廣西其實蠻族性好高,不過經濟實力弱,啲人見風駛舵咁解。
新加坡有幾文化沙漠?因爲無左中文大學班白華士大夫?
由隔離po可以見到,班白華係連漢字都唔肯廢,
所以香港未來既問題只係西化程度唔夠,唔係太過西化既問題
純廣東仲危險 更窺視香港
兩廣統一下 廣西會主導仲好
兩廣組唔組成到一個共同體呀
難 所以一定係聯邦制
如果唔係舊桂系入主廣州 同陳冏明驅逐舊桂系重演
唔贊成亂 四分五裂 亂則畀孫文同共產國際之流有重起之機
我其實贊成香港倡導兩廣和平聯合 有戰爭時從中調停 好似新加坡之於汪辜咁
而唔係親自參戰做兩廣諸侯
最主要係廣西太窮
唔由廣州出軍餉 政府會玩完
結果一 舊桂系入粵搶劫廣州
結果二 粵東軍再起 成功打敗廣西軍政府後廣西長期四分五裂無統一過
後者純粹係見風使舵嘅費拉,前者就逼佢同化,唔係就歸鄉。
多多少少要做人口清洗

大中1華膠都是敵人
我地既優勢係國際化,善用呢點可以打贏,下一步就係鼓勵健身習武,徵召全民當兵,從而改變香港既費拉性
咁嘅話廣西應該會分裂
係,如果係廣東做主導嘅話,無論係粵定係粵桂嘅話,都會威脅香港。如果係廣西做主導嘅話,佢既威脅主要係越南同湖南嘅邊,北進既可能性較大。香港威脅較細,不過最緊要都係要歸邊大英秩序,穩陣啲。
兩廣其實以前已經係一個共同體,參見粵桂聯盟。
冇錯,彼此語言相差太大,四分五裂對香港最有利,少啲壓力(時間多啲)。但係好似你話齋容易俾野心家利用。即係變相要協調當地秩序,你姨講得啱,香港一定要介入諸夏,如果唔介入,無論分裂定統一,都會好麻煩。
咁樣嘅話,要做新加坡。一個保有強大軍力既小國,做埋大英係華南甚至南海既代理人。
咁將香港文化自立就得喇
冇錯,可以強調香港華洋雜處嘅獨特文化。更何況香港真係唔係粵語正統,粵語文化嚟到香港真係變異咗另一套,強調埋英語地位同遠東殖民地文化,咁就萬無一失。
咁又唔一定,香港既港口地位係一大優勢,大英當初垂青香港,都係睇中呢一點。其餘嗰啲冇錯,你講得好啱。
和平嘅兩廣 比起無秩序嘅兩廣
對香港更有利

長遠睇戰爭嘅兩廣根本無日無之
武德高地嘅廣西無可能到征服到粵東惠潮嘉道
粵東又唔可能征服到廣西每個地方 最多只能省會
所以最尾都係互相摧毀政府威信變無政府
咁無論廣西湖南嘅張獻忠食人南下
定係厭惡權力真空嘅合久必分分久必合定律
分裂群龍無首都唔係香港利益
和平又統一嘅兩廣政府先係出路
(而且如果夠穩定 會係武德高地嘅廣西主導 唔係大灣區下等費拉)
行2嘅話好易俾大粤食番轉頭,1嘅話唔一定要洗血統,當然可以吸納移民。有身分認同就得。參見新加坡同直布羅陀。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞