劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
而東南亞呢,可以說是,在重返東南亞的日本殖民主義勢力、美國主持的威爾遜主義的勢力圈、中國通過一帶一路滲入南洋的這個勢力圈,以及通過類似共產國際的方式以小股顛覆勢力的方式滲入東南亞的伊斯蘭教勢力之間,將來肯定會在東南亞演出一場好戲。而這場好戲的性質和內容都會很像是二十年代、三十年代、四十年代,共產國際、日本勢力和西方勢力在中華民國範圍內演出的那場好戲。將來的東南亞就是這場好戲的重大舞台。從現在的趨勢看的話,仍然和當時一樣,英美勢力仍然是佔據金字塔的最頂端,無論改變什麼形式,十拿九穩,他們仍然會是最後的贏家。但是儘管如此,他們沒有辦法阻止在一個較短時期,比如說在二、三十年時期,一些懷有不軌之心的干涉勢力在這段時間內發動顛覆,然後再失敗,在顛覆和失敗的過程中間,付出很大的代價。謝謝。
真 港豬屬於費拉民小意識形態上腦
自我代入蘇格蘭
連基本馬基雅維利都冇
仲旨意港豬做忠臣係笑話 (利益最堅實可靠)港豬就連自己利益都背叛 (追求各種三分鐘意識形態)朝秦暮楚
畀港豬公投做主人(負責決定任何嘢)實死得
連開舖嘅中坑都有政治責任過連登仔 起碼人哋consistent
由此可見(支持蘇格蘭獨立)港豬連登仔無乜嘢真正想做
唔想獨立 唔想自決
淨係想移民 繼續屌9政府同所有"不公義"嘢 放假行donki或者去日本旅行
如果真係咁想咁想要前者 咁撚鍾意香港
指黑為白 基本自控都要啦
何況蘇格蘭情況根本唔係完全係咁
依家基本形勢:

香港上層:已投共,少數走左佬
中層: 多黃,但只係願意出錢,預備走佬,唔打算同香港民族共存亡
共產黨安排緊藍/紅去接替依班走佬黃嘅位置
有少量民族發明家,但缺乏關係網
下層: 極少數義士(好多已坐監)
大量親共廢老/口頭親西方廢老
佢地手上有一定資源但兩邊都動員唔到下層
黃色青年軍缺乏組織同真實共同體
港豬已經係末人
要將末人拉返去原始部落既氣質係極難
以色列只有一個
有時真係覺得任重而道遠
例如隔離有個post講殷商食人習慣,明明平時連登都對支那係食人族呢件事冇異議。但突然有個做題家講啲似是而非嘅廢話,成個post風向就變晒。

而家班友好似話要考古發現證明,而且數量要夠多,如果唔係就係以偏概全。我諗諗下,中國自古以來所有人相食事件都可以推翻,因為全部冇考古發現佐證,得文字記載
應該要搵到人骨嘅甲骨文先可以滿足到佢哋
共產黨對於操控言論既經驗遠比小小民族發明家多
一個司徒華都玩謝香港人幾十年
睇緊依篇 中國追求霸權

https://pincong.rocks/article/31192
香港自70年代都係搵錢至上
個價值觀唔係咁易改
佢哋連福克蘭都比唔上,居然認為自行代入蘇格蘭人,實在係德性過低之緣故。理論自信壓到危機意識。飽讀詩書大學生判斷力差過小學畢業土共。有奶便是娘,妄圖彎道超車,最終迎來惡霸。為咗粒糖,輸咗間廠。或者都是香港精神。我唔夠膽講全部香港人,只係部分香港人既政治德性實在太低,唔好講台灣佬,甚至坡佬都比唔上。或者香港人嘅本質就係華夏主義者,心中懷抱住大中華夢想。也難怪有啲香港人始終逃不過中國管治,就算着咗草都會將自己連地連人自動送畀中國管治。養呢啲人真好,本小利大。

有經過文革呢共產黨嘅電椅都重正正常常
60年代落香港同佢哋啲後代都幾港豬吓
記得日本電影楢山節考上映後,個個都話日本人冇人性,將老人家丟在山上然後由得佢地自生自滅。講到自己非常人道。後來發現長江一帶有釘住老人然後等佢俾河水淹死後嘅棄老洞之後,成班人就啞晒火。
香港同大陸接壤、廣東小華夏文化深厚、缺乏自治傳統
係呀係好多難題架喇
最弊係明知共產黨有幾恐怖,唔使電椅,耳聞又有,親身受批鬥又有,餓到冇飯食又有,直播廣場屠殺又有,唔好話電椅啦,啲噴氣式同電梯可謂不相伯仲,所以分分鐘受過電椅既人都支持民主回歸。牽涉大中華而正常嘅人可謂百中無一,不論年代、階級同經歷,全部德匹下。
殷商食人不嬲無咩問題
你姨經與史都覺得無咩問題 人哋宗教獻祭信仰嚟 殺異族人食佢哋係武德嘅象徵 同祖靈連結一齊
商朝四千年前人德性標準 狩獵嘅勇氣 團結 虔誠 肯定比任何現代人要高

你大一統暴政導致人倫喪失 河水泛濫 父子相食 殺人以饜腹 無下限無所不用其極
解構嘅係社會倫理關係
當社會有一條底線嘅時候你跨越佢就係跌穿底線
相反商朝唔存在呢條底線
亦唔能夠用今人眼光裁判 咁動保撚點算?

兩樣嘢我傾向唔好混淆一齊
如果唔係無清晰主體
所謂嘅中華文化唔係大鑊飯 乜都炒埋一碟嘅代罪羊
咁樣只會終歸有畀人借位入嘅一日
其實香港人自己都發明左唔少大中華神話,陳真霍元甲就是一例。自己係受南來文人啟蒙後都有份強化大中華思想同主義。改用幾句錢穆先生嘅名言形容香港人,句子如下:香港人要對抗外來的壓迫不但不容易,要建立內在的自由也是極難。原因在於自身。我恐怕今後的香港人,肩上擔子絕不止千斤。而是不可定量的。而將我們自身種種罪惡與弱點,一切推諉英人。此乃一種似是而非之文化自信。
香港人
搞掂咗中華主義
要行嘅路仲有好遠
沒錯,但係先要解決我哋心中既小華夏先有路好行。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞