劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
481 Like 38 Dislike
佢反而係影響高教界啫,新儒家啲嘢太深,不利傳播
移民洗血統,通婚三代自動升級做上等人
點睇
理論上可行,三代後完全唔識中文嘅話係可行,至怕灌輸啲鄉情愛中國意識,混咗血都熱愛祖國同鄉下,變咗潛在匪諜,返夾邊溝接受再教育嘅話就功虧一貫前功盡廢,今屆港姐就係例子,其實仲有個典型例子,不過我唔記得咗。
敢反抗就地位高啲,典型嘅大英式階級地位學例子
圍村人起丁屋
城市費拉住貴樓
高一級咪笑下底層既人囉
冇錯
追番哂d post 亦睇過下近排阿姨既是非。

呢度都唔少巴打講過,阿姨d 野唔可以全食。我諗相對出面既阿姨教教徒,呢個post 既巴打會理性d 既。

但有部分理論我真心覺得阿姨係有道理既。比如祖父學,中國既瓦房店學。whatever 就算阿姨人格乜春有問題,不能抹殺佢部分理論講得好好既~
姨係政治宣傳家,為左搞散支國而出力
佢似魯迅類型?

啟發諸夏老毛
or 梁啟超

魯迅太粉紅色
反正性格似乎做唔到大蜀國父了😂😂
應該話你姨係諸夏的普列漢諾夫(俄國馬克思主義之父)
你姨本身性格就係不善實務的理論家同宣傳家,不善實務呢點係呢次事件中表露無遺。
其實你姨同陳醫生並冇鬧翻,我最初估係醫生覺得你姨係表明立場時唔夠鮮明,而你姨亦為巴蜀利益堅決站隊拜登(當然你姨亦同時點出兩黨建制派一齊反侵爺因而容許舞弊嘅情況出現),但係而家諗一諗覺得唔係咁簡單。我估之前醫生冇野係因為樂觀咁覺得侵爺會贏,台灣有多四年時間準備。可以係保住台灣同時戰時總統開戰,諸夏一樣有建成既機會,不過係遲啲咁解。但係而家情況突變,登爺靠兩黨共識上台,台灣而家得番可能兩年時間,而且登爺未上已經搞到一鑊泡,跛腳鴨政府同埋係先歐後亞既總體戰略底下,定必會加深黨國到處興戰既意志。台灣會好麻煩,因為人民而家沉醉係防疫成功的表象上面,而忽視西邊嘅危險。連進口美豬都可以阿茲阿咗,可見台灣人既德性都唔係比香港人高得去邊到。祖父學做得好純粹係李登輝馬基雅維式決策同南部老農對民進黨封建式忠誠所造成既。

陳醫生其實好敏銳咁察覺到呢個問題加埋你姨好似係114裡邊話過台灣被核平都唔關佢事(其實冇錯),所以我覺得係佢睇到同你姨之間存在住因效忠對象唔同所引起既不可調和矛盾,呢個矛盾係利益對立所引起嘅。諸夏建成既機會嚟得越快,台灣被戰亂所毀滅既機會就越大,呢個先係最深層次既理由,其次先係要準備民團同你姨立場利益交代不清,最後先係家庭理由冇時間。故此係深層同其次既原因底下陳醫生先話失去對訪談既興趣,不再做落去。然後用個有禮貌嘅理由,公佈俾大家聽。
其實現代民主國家都好少會容許一班外國人係本國搞軍事組織
有人話加拿大宜家係用hong kong national 而非hong kong resident
問題係到今日為止
美國對支政策未有一個政策核心
佢無一個明確既支持對象
所以表現出黎只係一次次既緩靖
美國眼中香港個情況未到要出到軍事解決

但聯動埋南海就唔同講法
一旦南海內海化=成個中南半島送比支那
香港個位置就係南侵南海/北佔廣州橋頭堡黎
只係係香港本土, 香港獨立, 南海海權, 支那南侵, 美國北佔
呢幾樣問題點樣連線, 比到一個solution出黎
就係香港未來既一個機會

其實有幾次官方記者會
美國果邊想香港扯埋入南海問題到
始終單一個民主問題美國好難做過度干預, 但牽到到南海海權咁美國可做既就會更多
直到12港人事件後, 個人認為聯動機會大左好多
想美國出兵打支那
大漢民族主義者係最危險
自春秋戰國後全面落後
咁要強調香港人係百越後代
香港人係「大英帝國在遠東」嘅殘影
類似「中華民國在臺灣」
搞清楚
乜嘢百越民族係唔關香港事
帝國鍾意 山東差定尼泊爾人都可以做香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞