劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
有批變種成日叫台灣反攻大陸
仲有班歲月靜好話周街CAM攪唔到事

命都唔要仲怕咩監控
費拉望甘霖啦
係香港左膠忽上腦 任意叫台灣人去死
前有黃之鋒叫台灣香港攬埋一齊做共同體
後有中華主義死灰復燃「中國自由民主論」
暗地裏係表示我們和品蔥中港台是一家人

香港歸英唔係因為成功率高所以先高尚
而係對於合法同良好統治嘅追求 出於自限而並唔係出於放蕩
唔好愛護帝國主義本身 無論嗰個係叫中國定英國
要記得只有對於美德嘅追求 先係香港人歸英嘅推動力
你依個講法文宣上固然係咁講啦
歸英論係民間既支持係唔係來自正統保守主義就心照啦
sorry我唔覺得歸英喺民間有咩支持講真

由賣菜到白領 由金到黃
都唔見有過咩人係真係想歸英
獨立先係佔絕對多數
真係想歸英應該5+1緊
香港土生土長印度人,你問我答
https://lih.kg/2567196

真係好核突
第一個問題就質問人哋點解覺得用手抆屎無問題
第二個問題就話人哋全家都係賤民 做咩唔反抗呢個制度
第三個問題就問恆河水
又叫人最好返印度, thx

真係睇到好似入咗蚑那論壇咁
香港人文化同博學比蚑那提問者仲有所不如
惡意卻絲毫不減
歸英最大問題係英國係運河以東已經無任何利益
仲不如歸日好過
所以我個人係主張獨立
香港人無辦法係唔喪失自己既獨特性既情況下成為英國人亦無辦法成為支那人,
只有獨立先可以完成共同體建構既最後一步
日常都會叫人支持獨立
因為(1) 講歸英目前只會講得唔清唔楚 獨立清晰明確 同(2) 獨立只有英國/外力主導下先會實行到 香港人自己接受到英治已經好好唔會有可能主動支持歸英 說服到一兩個支持歸英意義唔大
留英最好既時機係1980年
但實際上英國撤出東亞既時間表
係二戰前已經開始左
所以就算1980年後留英成功
香港始終要面臨是否成為自治領既問題
第二點就係留英之後英國會否出兵守衛香港,所以字面上留英,但英國唔肯出兵
最終都係要香港人自己選擇是否為香港而戰呢個問題
所以講到尾香港既安全保障
好難取決於一個域外國家
唯一辦法真係用諸夏諸越作為香港既戰略縱深
將防線推去秦嶺以北
同意
有巴打會有異議
但我一致贊同英國唔太可能喺遠東有利益
我覺得中國氣數已盡
既然解體已經唔可能再翻生
滇粵甚至閩湘都會獨立
剩低嘅小中華都會係收縮期 不斷分裂 中央政府疲軟 唔太可能有力再次向南擴張除非外來技術輸入
所以將支那邊界推到秦嶺以北應該做唔到
但都唔太大必要
可唔可以抓住解體呢個歷史關口
就真係視乎香港有無流亡政府同軍團
否則香港只會成為軍閥同張獻忠既獎品
當然第二個可能性就係
香港同支那一齊核平
流亡港人係核廢墟上面建國
中華解體係必然
但香港係咪會恢復自由就唔一定

至於核平
美國唔炸威尼斯 香港積德未盡
相信唔會被核平

係張獻忠難講d
不過廣東人治安恢復應該最快 問題唔大
係點同廣東政權相處最難估計預測
核平多數係d軍閥亂掉abc武器導致
美國政府呼籲各方保持克制
並派兵撤出僑民
應該唔會
你姨對「支那係世界邊緣」呢點貶得太犀利
事實上支那呢塊大陸無咁邊緣
有好多勢力都會着緊
亂咁掉核彈
周邊國家第一時間出兵干預
香港作為目標優先次序唔會比佢哋高
我對國際社會干預呢樣野一向信心唔大
南斯拉夫作爲歐洲國家,都係要發生大屠殺之後先派空軍轟炸
地面部隊全部都係觀察員來
「國際社會」當然唔會干預
但當亂揼核彈嘅時候
無國際社會國家都會自發出兵的
又唔見周邊國家干涉俄國赤色漫延有國聯授權
國家從來係對主權負責 主權在國民就對國民負責 而國家嘅主權目前點都唔在於國際社會/聯合國

美國唔準周邊國家干預嘅意志目前睇唔到 但就算有 亦唔見得好大 大到為保護中華人民共和國主權邊界完整不惜一戰

所以我係唔同意
基本上香港被核平機會率無限接近零
擔心香港要獨立點過廣東勢力呢關好過
隨時係香港核平左之後,美國先會出手
支那人對香港一向有莫名其妙既憎恨
南粵最好就係處於戰爭而且國際社會唔太承認既狀態
香港就可以發揮作為自由港既作用
作為南粵既生命線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞