劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
咁我哋都知 承認民主回歸失敗呢點 即係要佢殺死自己 背棄一世人所有以嚟自己信念嘅嘢同努力
得出唔投共唔得嘅結果 係唯一正確結果 好難怪佢 因為真係正確
唔係個個好似目前劉慧卿咁轉軚 (當然佢最終會唔會投共我係完全唔負責 我只係舉個例) 呢樣少有 司徒華今日未死應該都唔會同過去嘅自己割蓆 (亦都係點解泛民出到外國仲話香港有法治)

你要完全了解每一個人現在的處境大多數都是他的家系過去的選擇所造成的結果,所以不是他本人的責任。你同時也要完全相信每一個人唯一能改變未來的途徑就是勇敢的抉擇,你對自己的選擇負有不可推卸的責任。

咁當然咁樣令佢成為我哋嘅敵人 每把佢資助嘅刀都係用嚟殺我哋嘅年輕人同埋使我哋絕子絕孫
香港復興既第一前提就係承認我地既處境遠比菲律賓/越南/台灣惡劣
殖民地遺產注定用曬
差別只不過係由香港愛國者所用
定係由中共所用
香港民族係滅亡邊緣中誕生
我自問依代人能夠做到民族子孫存續已經合格
即係咁 我哋個個都係人
如果本post巴絲打發覺all cause is lost嘅話痛苦到會想死係好正常

戲劇性d講句: 就係泛民班人為咗避免當場切腹而死 為咗人生認知概念嘅完整 mic兜度作一個法治未死嘅大話
但呢樣嘢嚟講對我哋所有人嚟講係極之有害
羅馬公民並唔係咁明察秋毫
有啲人選擇同共產黨合作、做共產黨合作者都係咁
去到不惜身前死後名嘅地步
鄭立好文,可以讀出自發秩序同祖父學

日本做不出迪士尼,而做出了日本動畫。臺灣想跟日本的制度和現有形式做出來,基本上也不可能。早已被吃光的市場你是打不進去的,手塚做兒童動漫打不過米老鼠,SUNRISE想做改編漫畫也敵不過當年的大廠,同樣地,今天日本漫畫的市場,你也是難以直接用同樣的東西打進去。這是先手的優勢。
同樣地,開荒者的待遇,以及成品的質素,想要和直接和市場泰斗比較,也是不可能的。日本的動畫就是比美國便宜,日本的動畫格數就是比美國少。你要玩這遊戲就要接受你做出來的東西比別人便宜,人命也比別人便宜,多少的抄襲也跑不掉,自然地你也要預備吃著低薪時被一堆人罵你是山寨、慣老闆。
前人植樹,後人乘涼,當前人就是這樣,大部分人都只想當後人而已。沒有人會管你起步的時刻有多惡劣,做出C級作品已經是拚盡你的身家、以這麼少的資源做得出來有多麼了不起,只會覺得你不是3A就是糞作。
我常常見到有人談要做3A級作品,看不起那些B級、C級的,但實話說你看別人的歷史,基本上開荒的人,都沒有甚麼機會去做別人的3A級作品。在手塚的時代高級品就是迪士尼,你不會做回迪士尼,你只會做出另一種東西,如果你成功了,你也只會成為日後3A級作品尊敬的前輩,成為了別人的踏腳磚。
再看產業鏈的構成,你會發覺,核心是何處是處女地。新的資金來源,新的產業,新的營收模式,才有發展空間。所以是先看錢,再看做甚麼。也就是資本主義的本質,資本主導,連主題也會受出資者的影響,這也是很多創作者不願意的。但是就像日本一樣,創作者會找到自己空間,資本要你做機械人,你想寫時代劇,那就變成機械人時代劇。
用今天來比喻的話,就是走向網絡,然後依著利潤去做事,最後才找創作空間。這點上說,韓國就有在做,他們當然有政府支援,但不要忘了在政府支援之餘,他們做東西也絕對是以「先能賣出去」作為優先的,他們願意做一些傳統被看不起的東西,例如網絡漫畫、電競。這些東西在很多人眼中是不入流的,就像很多人堅持一定要出紙本書,因為「網絡作家」聽起來就低一點那樣。但通常要建立一些東西,就是要先做不入流、別人看不起的東西。
就算去到今天日本漫畫界,多少漫畫家的起家,就是去成人誌畫H漫,連《四葉妹妹》的作者都畫過。放下身段做市場會買單的東西,這是一個產業鏈最基礎的部分。
謙卑的從現在就能拿到現金與成功的東西做起,不管他是甚麼,他都是正確的。想甚麼政府的補助、甚麼產業鏈、甚麼政策、甚麼畫技、甚麼深意、甚麼歷史意義、甚麼藝術性都多餘,把沒必要的想法拋開。
在這一瞬間,直接做一些有人肯掏出100塊200塊幫你買的東西,比方說「收6000塊我幫你畫個甚麼角色被怎樣對待」的圖,多爛,多不能見人也沒關係,賣得出去,接觸顧客,從消費者手上拿到錢,不嫌少,不嫌髒,就是走在正確的道路上。而如果你的錢不是從消費者手上拿的,而是從一堆奇怪的手法,例如政府補助拿的,或者純粹靠家裡有錢,搞到自己手上沒有污泥,活得舒服,那是不會成功的。
寧可當個網絡漫畫家,也不要當個靠政府補助養的漫畫導師。而從一千個顧客手上拿到每人200元得到20萬,比起從大企業處接到40萬的案子更好。寧可畫個真的有人拿去打槍的H本,也比起被甚麼藝術獎提名好。想要把產業做起來,越直接貼近消費者越好。
李柱銘 黎智英依家都仲好中國人
令台灣輿論側目 覺得睇唔透 情形都係咁
香港民族冇鼓起力量同勇氣直斥民主派大中華路線之誤
縱容此等人代表香港
自己建立組織不成,依賴民主派612基金作財源
顯為香港民族費拉不堪之明證
然而再費拉不堪既民族都係民族
再勇敢既白華都只不過係共黨馬前卒而已
香港民族長遠既唯一敵人就係自身既費拉性
別無其他
連登仔唔肯畀人指證話係蝗語
直接負評into oblivion
分明有晒數據有晒源流歷史、link有晒剩
連登仔女仲可以話人vocabulary nazi
分明係好食/用是良知嗰d frd
跟住就再問人要學術論文
由此可見支蝗化唔係問題 費拉化先係問題
係人都知香港近五年嚟用字蝗化得好嚴重
係得連登仔唔肯承認 死口話係台灣輸入 甚至香港倒輸入支那呢種偉論
之前高登屌蝗語會有隔離臺過幫手屌
喺連登唔比人屌返轉頭已經算好彩
我有時都用過蝗語
見到有人話 唔出聲咪算
仲要畀人圍住屌嗰下個個惡過你先叫過癮
仲要話咩唔一定大陸輸出香港 香港輸出支那
瞓醒未
如果他們有能耐把有可能投誠叛變的建制派和其實已經把他們罵成叛徒的香港青年組合起來,統統變成他們自己的手下人的話,他們就贏定了,團結工會得到的東西眼看就要像成熟的果實一樣落到他們手裡面,但是他們不能。他們在任何時候都是被他們手下的群眾沖著走的。他們指揮不了群眾,也控制不了群眾。而控制不了自己的群眾的人也就無法接受敵人的投降,也就沒有辦法收編和改編他的敵人。

如果泛民一早明呢個道理
就唔會落得如斯田地
即使佢哋轉換立場 支持港獨
佢哋德性都唔足以收編後生嗰批 遲早呢個大台一樣玩死做唔到團結工會
可以預計即使方向正確 佢哋依然唔會committ咁多同依然會留手
我唔係好覺得佢哋會願意畀你揸旗
心理上佢寧願投共(今日無得揀如斯田地白鴿都咁)
大三罷 如果淨係靠泛民
一樣會出好多大頭佛同左膠或者名為左膠實質目的不明嘅倒米行為
內訌除非好極端(泛民轉軚好徹底/後生嗰班太過削弱) 否則必然會發生
難聽啲講句,侯志強都好過班飯民+社運撚
所謂“既成事實”,簡單地說就是,你能够做絕的時候就千萬不要留幾分或者是抱有徵求別人同意的想法。如果有武力,就趕緊使用武力;如果沒有武力,就直截了當成立流亡政府。不要問別人說是支持不支持。

去到今日
起碼連登仔唔會再講:會輸民意 呢類垃圾野
軍政府類似朴正熙年代咁樣? 可唔可以咁樣理解?
我諗緊嘅係
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Sanation
https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Sanacja 轉英文

朴正熙喺太上皇影響下太亂
強行民主化 自己選總統 搞到要個人崇拜 跟住再修憲再發動第二次政變 死埋仲有第三次

波蘭真係好理想 和衷共濟 連憲都唔使大修 國會翼贊大政
畢蘇斯基唔使點玩個人崇拜 唔使去依賴民粹運動 話事嘅係軍官團 捉極左極右政治犯坐都係坐三年 國會入面係無黨派政治家 執政者唔使自己落場組政黨 內訌都未需要到清洗嘅地步
咁朴正熙地位又唔可以同畢蘇斯基相比,一個功勞再大都係穩定秩序發展經濟,另一個直頭係救江山社稯於水火中,免國家再度陷於被滅亡瓦解嘅國父級人物 。兩者嘅威望完全唔係一個量級之上。
咁當然 而且地理環境都唔同
不過「軍政府係點」嘅理型問到我 我咪答Sanation
波蘭可以閂埋門搞專制
香港有d難 開放經濟 而且大權確實嚟講 唔喺七百萬港豬度
咁新加坡唔知點解得呢?
香港人一定唔會誠心誠意奶英國
到時就話點解要跪喺英國前面
然後怨英國拋棄過自己不可信
一直想扭轉呢個局面,但任重而道遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞