劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
呢啲連台灣人都屌埋,有啲都好出名,例如阿巴汗
可唔可以解釋下點解師兄你認為廣州係南洋中心?因為我自己覺得係星加坡或印尼嗰啲港口。
香港吞晒所有口岸租界港口嘅資源,體量自然非廣州可比。當然共容係可以嘅,但係兩者地位以往相差不遠,而家一定係咁高咁大,冇話邊個吞得落邊個,一定係雙巨頭。
祖父學又一範例
不如不動
中心之一?坦白講唔熟東南亞
只知道漢代南海交阯人煙稠密 相比之下福建簡直無人到
唐代、南漢都係支那大陸上同中東、印度交易要地 可以話係唐國最重要嘅地市之一 各種神衹混雜
清國更加係一口通商而造成行商發達
之所以有資格作為中心之一始終係支那市場太大
而中東印度勢力需要a foothold in China
香港從來最大遺產係英國勢力 政治上嘅秩序
中東同印度、南洋嘅商業係廣州嘅我見唔到有咩問題
香港唔做商業中心、航運中心係一啲問題都無
有穩定秩序同司法公正 呢條水長食長有 仲想點
冇錯,不過如果廣州人係心態上覺得自己係千年商埠而香港係百年小港口嘅話,不如分家過。

不過其實近代廣州發得起咪又係靠十三行,咪即係清政府同英商合起嚟攪起。如果唔係一口通商同十三行嘅話。泉州至少可以分到一半業務。因為唐朝同元朝時兩邊都係多外商嘅商埠。所以大英秩序可謂無處不在。至少造就近代廣州繁榮。
咁又太誇張 航線喺廣東唔喺福建係有原因的 何況泉州已經未落…港口停唔到船
可以分散去其他港口 由厦門到欽州…
不過中央集權國家 齋省會+總督駐地呢點廣州已經贏其他細埠N條街 從來中國都係吸乾縣城益省城
無乜邊度便利得過廣州
英國人齋交涉時間已經慳一大截
其實當時清朝將四口通商改為一口通商嘅原因就係怕日益擴張海權嘅英國人透過浙海關(寧波)滲透內陸,認為廣州一嚟遠離內陸,二嚟地形有利防守。所以先將閩浙江粵海關cut靜一個。而閩海關就係泉州,而江海關就係上海,真係成也大英,敗也大英
當然之後嘅口岸發展亦印證你嘅說話,不過其他地區我唔敢講,至少係遠東一定係秩序重於地勢,而呢樣嘢亦印證咗點解有啲地方係成功,有啲係失敗。
英國係天津,威海同武漢都有租界。華北同華中應該係佢地負責
廣州人咪又係費拉

粵語都捍衛唔到啦
最近睇少咗好多阿姨Twitter
太多空中樓閣

余杰既文同分享反而每日睇
拉丁化有佢優勢,就算唔棄用方塊字,都應該普及拼音,等小朋友同外國人容易學習
講緊大口岸,嗰啲係小口岸。你當係中心總店同分店嘅差異。
冇錯,但係佢哋覺得自己最正宗,大義所在。
香港文化又唔係純粵文化

台灣人都唔同閩南人啦
冇錯,佢哋又覺得你係混合文化不如佢哋純正,總之就係唔gur你比佢好。
姨走得太前
威海係小城無錯,但係武漢同天津都係大城市黎既喎
講緊地區總部。咁你武漢同天津係大城市,但係係大英秩序下嘅地位係低於上海同香港。只係租界。武漢英租界係1920年代時被放棄,同一時間嘅香港仲係英國人管治。至於天津英租界直到1945年先正式收返,同上海公共租界係同一時間被收返,但係大家記得嘅只係上海,咁唔係正正說明上海嘅地位高於天津咩?要記住而家我哋講緊嘅係大英秩序下嘅地位。 當然地理位置對呢樣嘢係有影響。但更重要嘅係英國人嘅決策睇法。因為佢越用心經營代表地位越高,呢個可以放諸遠東殖民地同租界。其餘好似印度嗰啲另計。

當然話就話係總部,但係佢哋之間地位相差唔大。因為當時英國人嘅遠東總部係星加坡。
另外威海英租界係1930年先收返,仲要由駱克做總督,而且一直有招山東差。所以係英國人眼中係咪地位低於武漢同天津呢點其實可以斟酌下。
呢層關係到香港本身要有自身概外交政策/戰略思維
香港需要有自己概普羅米修斯計劃
但所有野都要香港民族建構完成先有下一步
香港文化已經撥歸去海洋文明果邊
回不了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞