劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
返返Overseas Territory已經係最大一步
與其用無德性嘅水上人/新界鄉紳代表香港
不如英國人
Somaliland vs Somalia 呢種例子不勝枚舉
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1335668797278183428
白區黨現在已經淪為香港動亂的罪魁禍首,就像東江縱隊出身的幹部要接受南下幹部的整肅,不過這些都不重要,關鍵在於匪軍機動部隊和香港警察的軍械錢糧能夠支持多久。
睇阿姨日日咬牛白 似乎佢其樂無窮
黎巴嫩都有長槍黨,
而且仲係左左地膠既社會民主黨人和基督教民主黨人組成
海外都有唔少黑社會和黑幫橫行。
黎巴嫩海外都有好多黑幫
首先香港人要有武力,唔去海外練兵連廣東黑社會都唔夠打呀
你睇下連登就知,成班人係度吹奏「金庸小說」、「漢唐盛世」,同時又當漢字、儒家係寶

其實呢種人唔死都無用,同支那人完全無分別,唔死就威脅香港安全
但係香港三合會始終組織性比較強

深圳嗰啲都係跟14 水房 老新咁
黑社會正如香港警察一樣,其實唔係為香港民族而戰,反而想要脫支港獨果班就得把口、無戰鬥力

我地應該感到羞恥
講起黎巴嫩長槍黨,其實黎巴嫩今時今日搞成咁,全因當年馬龍派班人太貪心,諗住食埋南邊嗰啲什葉派地盤,以為自己實搞得掂佢哋。點知引左敘利亞復興黨呢隻狼入室,俾佢哋扶值左個真主黨,亂足幾廿年,到而家仲要俾佢食番轉頭,跟手仲要唔知點收拾殘局,真係貪字得個貧,所以我對深圳河以北真係一啲興趣都冇,畢竟前車可鑑。
呢個係你姨嘅惡趣味,話時話牛爺爺呢排啲推文風格似乎由費拉右轉到去美帝玩完,遲啲轉到去你國必勝嘅話,佢全家回歸華僑農場的日子近了。
咁真係德匹下了
收得太多巴勒斯坦人?

你姨d垂死掙扎亦過癮

天國近了
你們應當悔改
你姨搞諸夏其實係要為自己整個護身符,等排華嗰陣有得豁免,又未去到垂死掙扎嘅。只不過睇吓有冇得販賣諸夏理論,搏多啲咁解。你姨係政治上唔係一個合格嘅馬基雅維利主義者,但係日常生活上就絕對係。諸夏加上老幹部式精算,你姨係美國啲生活可以話係穩如泰山。唔使驚俾人遣返。
係,不過主要係穆斯林勢力日益壯大(當然同巴勒斯坦人有關係),要求係政治上佔優勢地位,唔願意同馬龍派平起平坐。巴勒斯坦人同敘利亞人幫手一齊發動戰爭,最後由馬龍派為主既黎巴嫩就變咗今時今日咁喇。所以話今時今日嘅黎巴嫩其實就係本土穆斯林(不分派系)為咗坐莊,所以同擁入嘅巴勒斯坦難民(巴解)同埋敘利亞復興黨(什葉派)合作,係巴解俾人趕出約旦幾年後就起事。其實仲有其他因素(例如有阿拉伯國家、以色列、阿拉伯民族主義),但係好複雜。不過歸根究底就係馬龍派要咗由什葉派為主嘅南部,變相為穆斯林既壯大埋下伏線,最終導致今日局面。

所以如果一個國家係冇建立國民共同體嘅話,好容易會因為族群衝突,內憂變外患。最終就會國不成國,成個地方分裂成不同群體打內戰,呢個就係你姨成日講嘅黎巴嫩化。所以咩嘢方式都唔緊要,但係國民共同體一定要建構成功,如果唔係就會國不成國,天下大亂。
今時今日黎巴嫩搞成咁其實就係
所以真係唔明白佢哋咁辛苦走出嚟,人哋又冇歧視佢,祝知因為自己嘅無知自大,又要返番去受苦,除左德匹下都冇第二個答案可以解釋。
睇唔清自己係第幾等人

郁啲就覺得辱華
做華人就要返駐馬店飲胡辣湯,食饅頭,跳秧歌,呢啲先係正式中華文化。係駐馬店肯定唔會被辱。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞