劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
派街坊軍落嚟溝淡
黑社會只係aunt概比喻黎
民間會湧現具有江湖氣息概人,支那人睇會認為你係惡霸,但睇唔到佢地忠誠概對象
其實上年已經湧現左,上年荃灣二坡坊打到貼紙轉黃
呢個已經係江湖意識概體現
上年唯一一個問題無固定目標去進攻,呈現散兵游勇概狀態
即使示威暫時唔見左,但人同意識會繼續擴散中
目前只需要一個目標去聚集

國安法概實行同執行者
會趁步令香港社會走向無序狀態
你見到支聯辦個呀頭同國安辦班人,全部都係牛屎佬黎
即係佢地唔熟識香港民間,同時缺乏同建制派概交流
所有指令都係由上而下,出現問題就只會認定係執行者概責任
建制下層組織得唔到上層支持同配合,一味被要求緊跟上層
減弱左統戰能力,呢種會令原屬建制把持概基層組織散沙化,被具有聲望概強者所吸引
你見到港共連香港主流民意都是反美都講得出
代表佢地同社會底層基層無哂聯繫
只要香港出現一個極大危機,呢種現象就會全面爆發

其實2月初,武肺爆發初期
已經出現左呢種現象
當時連藍屍都要幫襯gphone買口罩
區議員先過哂港共出黎派口罩
當時基本上無人信支那同港共概一言一行
唔係醫護有善心,晨早爆左大鑊

跟住概大危機好有可能係經濟危機
氣息上係遊士
但向住土豪果方面進發

認同近期的確有極大嘅危機
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1292779471091752960
覺醒實際上從來不是依靠啟蒙,自古以來就只有兩種方式。淘汰者自然死亡,死前領教了家庭內部的階級鬥爭或民族鬥爭。暴力驅逐,或肉體消滅。香港是沒有機會等待前者了,你們只能殺人或被殺。
話香港主流民意反美果個係四朝蟈師劉兆佳
劉兆佳上報流料(北京)下報流料(記者)唔係一日半日了
俾人笑足咁多年 仲以為自己好緊要
呢啲人(劉、譚惠珠呢啲)唔積福咁耐 成十幾二十年
下場一定仲差過林鄭呢啲官
當香港人將佢喊打喊殺 行出街畀人圍毆嗰陣
佢只能黐住牙爺
而牙爺發覺呢班契弟陀衰家、呃飯食嘅時候
美中脫鈎 無必要做呢場戲畀美國睇嘅時候
自然寧願信自己派出嚟嘅幹部
太監都準過班欺欺瞞瞞 左氹右呃傳媒同天庭嘅契弟
咩社會學系教授 咩港英四料議員 大紫荊勳賢
仲唔易過殺一隻雞?
劉甚至所講要去山區打遊擊㖭......
解放香港有鬼用
你呢個假設係假定左戰場局限於香港本土
而戰略上,香港近乎無險可守(除非香港勁到自護咁)
咁得兩個方向,一個係北上,一個南下
如果姨學學得通透,應該要明白一點:民族發明家唔係要同帝國正面對抗,而係要擴大戰場,迫帝國進入多線作戰,引誘帝國消耗大量資源,迫帝國因資源短缺而勢力減退
既然香港未有方法北上,咁南下
由南海局勢睇,宜家南海就岩岩差左個東亞調解者同南海北向守護者概角色
其實香港個歷史背景,體質係好岩做呢個角色,亦都有機會

唯一一個問題係香港民族建構未成
香港人大中華意識未完全根除,民間缺乏以香港本位概戰略思維討論
就代表左香港民族建構未成
民間仍未有充足概討論如何內化中國留比香港概野
意味住香港人走緊彎路
仲有香港社會未完全受改造
如果話支那概社會工程係社會散沙化,咁香港民族主義下概社會工程係社會民團化
香港民族建構走向必然係歐陸式,亦即係各人都有責任,去保衛自己概祖國
與英美式相比,就係精英政治次於公民團結
香港社會自70年代開始係精英管治精英主導,泛民建制亦是呢種精英化社會下概產物
所以泛民本土化/白鴿消亡,歸根究底社會工程下概演變壓力有關
社會需要公民團結,多於精英管治
係香港呢種情況,自稱政治精英概,自然就會消亡
係 好同意
而且我想講 脫離回音谷 民族建構其實未成過
2019年69之前發生咁多事 對絕大部分人觀念只係毛毛雨
話分兩頭
民族建構係成成地概
2019年只係觸發點,但會自動將過去概歷史變成民族發明概材料
而互聯網科技進步下,會加速演變速度
不過要去到果步,有戰略思維,識得對外擴長就仲有好多步要走咁解

所以我係連登都成日話
香港最缺概係時間
如果真係發生,成個情況會好狼狽
中共有3萬 精蟲,影子點有實權?
蒙真
• 5-8
被打壓反而係最有利嘅局面,被無視先係最差嘅情況。因為流亡政府一開始一定係空殼,可能會成為笑柄,可能要海外運作。
政府打壓你,同時間亦都係承認你嘅地位。

就好似2008年個個高登仔自認中國人,冇人提岀港獨,就算有都只會比人笑下就無視。幾年之後,梁振英批鬥香港民族論,社會好多爭議,就算當時多數人反港獨,至少全香港人都知道有香港獨立呢一個概念存在。宣傳效果比開一千個post有效。

唔明再問
岩,星星之火
將立法會貶為橡皮圖章係好事

大家可以放棄幻想
最令我印象深刻係佢好強調冇主權嘅話,將來談判好蝕底
似乎香港獨立可能性很大了

不過黎明前可能會好黑闇
係會好黑暗,但已經冇回頭路,香港人就算準備不足都要頂硬上。
但都唔使太悲觀,要知道美國係會獎勵有功嘅藩屬,香港人作為全世界其中一批最早反中嘅人,會得到回報。

袁都提過,佢希望香港未來可以設立人權法院同成為國際組織喺亞洲嘅中心,佢認為呢個唔單止符合美國嘅價值觀,而且係香港人應得嘅。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞