劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
你姨仲小氣過陳雲根
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1269939767573184514
打響諸夏反恐戰爭第一槍,香港問題自然解決
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1269942779700039680
去中國化就要體現為消滅香港華人,這是極其殘酷的,但僅有的其他選擇就是香港華人消滅香港民族,然後被中國人集體遷徙到內地各省,香港人口由支邊幹部和生產建設兵團替代。
你又攪錯了,19世紀割讓香港只係舟山群島同台灣的代替品,如果清廷肯開港貿易連香港都唔會存在
而20世紀,亞洲四小龍的香港就係東亞版馬歇爾計劃的搭便車,唔係咩上等人的開恩,只係下等人的蹭飯食
借來的地方借來的時間
昨日上海今日香港
所以咪話冇大英開恩就唔會有我哋咯。如果英國嗰陣決定將遠東中心放係星加坡嘅話,英國放棄香港嘅話,下場就算最好都只會係上海公共租界。唔會有今日嘅道義責任。同埋冇上等人嘅開恩,又點會有得你蹭飯食。
你姨只係攞炸博士作取樂之用。同樣對牛爺爺都係咁。
sm學教導上等人其實只會抖s下等人馬基雅維利主義強調施恩於人容易恩將仇報,恐怖統治就唔會
英國香港曾經係有種族隔離,對下等人千般勒索,但咁做只係為了統治,連麥理浩改善香港下等人福利,都只係因為馬歇爾計劃之後的香港血汗工廠反過來威脅英國本土製造,70年代一提高福利,香港工業就開始收皮,絕對唔係開恩
你以為香港係同星加坡一樣的歧視鏈階級地位,絕對無可能,星加坡係同盟國有美軍基地,香港只係兩面人雙方都想剪斷,正如阿姨講中美賭定不吃虧,倒霉的只係廣州十三行的中間人,即係香港
Who?
而且遠東中心唔係英國決定,毛澤東49年過江就劃定了美蘇之間的冷戰邊界,如果唔過江蘇聯50年代就會將香港當成英帝國主義顛覆,北越人打過來就有如越柬戰爭
新加坡人清黨建國 華文學校都拆晒 點同自願回歸中國嘅香港人
不過新加坡地理位置不同於香港
香港=上海+威海衛+漢口+厦門+廣州灣+所有在華口岸嘅總和
新加坡無咁嘅作用
繁榮程度亦因此從未跟得上過香港
如果係蔣介石贏

早就收番香港
李光耀攪華文運動消滅粵閩語
好彩中美脫勾新加坡會收皮得快過香港,香港仲有新界,新加坡只有剝削外勞空間起大屋
蔣介石要香港唔要滿洲就係
乜都要就乜都要唔到
蔣介石打過來定北越打過來其實冇乜分別
咁李家坡又唔會傻到真係舐共 搏做政協咩
以前一直想喺華人世界搵到特別位置 汪辜會談之類協調中台
但依家似乎已經無咩需要 台灣香港脫支都嚟唔切
不過李家坡最大挑戰喺國內就真
如你話齋馬六甲海峽收收皮
坡仔會咁易幫李家含撚咩
btw屋唔算大
感覺香港如果有獨立一日
一定要起返呢啲千呎屋 先叫住得人
細過四百呎嘅筷子樓要全部拆卸重建
必要時市區要重新規劃過晒
香港如果搞好房屋問題同MPF
其實現階段簡直係打工仔天堂
有咁嘅保障 取消個濕鳩最低工資都仲得
李光耀係古惑仔,李顯龍只係戇鳩仔
就係鄭成功同鄭經的故事
冇鄭經參加三藩之亂都冇康熙武統台灣
依家咁瓦房店法三藩之亂一爆發康熙就玩完
仲邊有武統……
康熙係內亞征服王朝當然唔係中共
站在星加坡東南亞親中攘夷立場,康熙攻台就係歧視鏈上的英美政變,請問吳廷琰點下台的?
我哋要加緊籌辦
唔睇好
新加坡無理由唔做美國隻狗
連美軍基地都喺度
你話南韓都有誘因啫(要統一)
新加坡點會
咁都比我見到舊post
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞