劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
要好似李登輝咁

將香港民族的種子灑向人民
畏威而不懷德
其實全中國都可行
可以發掘自己潛藏嘅惡
應該係共國費拉特別垃圾,埃及費拉都冇咁垃圾。
可惜體制內未見李登輝嘅蹤影。
熱比婭的政治節操比孫文強得多,而且還不是她一個人,突厥系的凱末爾主義者普遍如此,本身就說明西亞的底線也高於東亞。突厥各民族的凱末爾主義者經常遭到伊斯蘭主義者的連累,而孫文從來不用擔心遭到義和團的連累。前者在利益和威脅極大的情況下都沒有動搖,孫文卻在沒有任何威脅的情況下接受了盧布。
毛澤東思想的精髓由此產生,包括以下的要點:“你要懂得怎樣蔑視人類,怎樣利用他們的弱點,怎樣開發他們的隱秘欲望,怎樣解除道德、傳統、習慣和一切符號的約束。

無論外表多麼高貴體面,人都是犯賤的。人人都在跟隱秘的欲望作鬥爭,以免自己不顧一切地卸下文明的枷鎖和禮教的負擔。你如果尊重人,實際上就是阻止他們自我解放。

他們的理性會感激你,黑暗之心卻會驅使他們仇恨你,甚至自己都不知道為什麼。你如果踐踏他們的枷鎖,實際上就是幫助他們自我解放。

他們的理性會譴責你,黑暗之心卻會愛戴和感激你。誰沉溺形式,就會得到泡沫。誰順服黑暗之心,就會得到實質。”毛澤東思想的其他部分,都是他本人和門徒將上述精髓和具體情況結合的產物。
短暫個人嘅勝利,長久群體嘅失敗
完美論證以歐洲為中心嘅歧視鏈學,垃圾費拉嘅德行始終低於伊斯蘭原教旨主義者,更遑論熱比婭呢種伊斯蘭民族主義者同凱末爾主義者。
老毛就是流氓無產者
下場就係公私意義上的絕子絕孫
出賣子孫後代嘅未來,換取自己而家嘅榮華富貴。
訪談87集最後有提及,港共之所以會殺示威者,而唔殺泛民議員,係因為共產黨係一個組織,點都會按照一套規矩行事。(流民之所以可怕,係因為佢地殺人係完全隨機,毫無規律可言)

共產黨嘅行事方法係,編制入面有身分嘅人,要用統戰手法。只有冇身分嘅「暴民」,先可以隨便濫殺。泛民雖然係敵人,但同時亦係有身分嘅敵人,所以必須要先統戰。

而家問題岀喺後半部分。香港社會同中國社會唔同,好多「暴民」事實上都係有身分嘅人,唔係好似三和大神咁,殺幾多都冇問題。結果就係,打壓香港抗爭引起無數事端,令組織被動咁陷入不利局面,形勢大壞。
共產黨冇辦法應付呢一種局面(其實係有辦法,劉仲敬喺其他地方講過,就係開始真正嘅戰爭,狠狠咁殺一大批香港人,但呢個就係題外話)

至於泛民,佢地嘅地位取決於黨嘅政策。只要佢地嘅行為仍然喺統戰範圍內,就要繼續用統戰手法對待佢地。泛民同幹部唔同,前者受來自西方同香港人嘅壓力,可能會喺壓力驅使下被迫做岀統戰系統無法吸納嘅行為。當呢個情況發生,泛民就會由統戰對象,變成鎮壓對象。

呢一兩個月都間唔中有泛民想縮沙嘅消息傳岀,雖然好快就被否認,但我個人認為係有部分泛民真係想縮沙,然後放消息岀黎試水溫。香港人應該要挾住佢地,逼佢地做中國政府冇辦法容忍嘅事,到時佢地就會被動咁加入抗爭者一方。現今局勢,中間派注定被分食或淘汰。
睇唔到86同87, 莫非已唔係方格子同medium 放文?
不過我覺得其實姨對泛民嘅睇法係更加悲觀,佢認為泛民已經淪為1918年立憲會議時俄羅斯社會民主黨嘅角色,即表面好似有力實則一盤散沙。共黨一聲令下可以解散議會。不過咁其實仲好,反正議會都冇咩作用,打破一下美國對中決策圈嘅幻想都好。我只怕共黨一旦倒台,香港可能 陷入無政府狀態,遍地北方流民。而且係政局上亦會進入如二月革命後嘅混亂時期。只怕愛國者們的實力未足以應付需要。 所以小弟都係主張強力秩序(英美)介入,再觀望後路。其實得共黨同流民揀嘅話, 我一定揀前者,至少前者仲有規則可言,後者嘅話唔敢想像。
焗你買會員掛
畢竟我姨都要食飯嘅。
應該會放嘅,方格子間唔中都會遲岀
本身medium有所有訪談八成
免費
因為泛民係扶不起的阿斗
佢地有能力,但無意志吸納對家概既得利益者去實現政變

至於李登輝個CASE 比較特別
香港要出現一定要有外援到有可能出現
姨對泛民停留係李柱銘, 老泛民果個形象
最近有部分泛民疑似縮沙, 望落似老泛民果邊
佢未察覺到泛民自己都去中心化緊
飯民會成為本土既冬蟲夏草?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞