劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
最低限度要組織一個遊說同代表團體(流亡政府同議會),代表香港人,係變局時至少有話語權。時間應該得番兩年左右。前者掂左,仲爭後者。
「香港遲早會出現兩個議會和兩個政府。然後你做好準備,製造一個臨時議會。以本土派議員爲核心,拉幾個在將來的程序分裂以後從立法會中退出來的議員,然後再加上一批社會賢達,必要的時候還加上一些江湖人物之類的,組成一個自稱代表香港的臨時議會。用這個臨時議會成立一個臨時政府,形成雙重政權。這就是你能够打出來的最好的一張牌。這個政權短時期成立以後,迅速把它的總部撤退到倫敦,撤退到前宗主國去,準備以此爲唯一合法的香港政府,長期維持。這就是他們能够采取的最優秀的策略。」

e唔返工因為佢老豆都係咁懶

淨係識偷板藍根
有地位先至可以唔返工
你唔返工無人炒
上世紀共產主義係咁
佢係正式幹部
江山係我哋打番嚟,我鍾意點就點,改開派想改變呢一切要用鮮血來換。
嗰個年代有邊個唔係正式幹部?嚴格嚟講個個都係官
所以姨先話共產黨最大程度上滿足咗中國人做官嘅需要
尤其佢呢啲內陸省份 更加唔興/好遲先興臨時工呢樣嘢
雞排妹留言挺香港,結果遭一大群PTT台灣仔辱罵:香港已經事實是中國人了,你走去關心中國人做乜?
https://lih.kg/2138318

同twitter班姨學台仔一撚樣
連登仔仲以為係五毛 台灣人好愛香港, etc.
twitter上面憎香港運動嘅簡體字人都好多 (非五毛)
照我睇反送中唯一嘅錯誤其實就係畀支那人睇到並唔係香港人唔好打
寄託佢哋所謂反支嘅希望
但結果不外如是 無大仗打
於是夢想幻滅
各路支那人種(incl.台仔)比香港人自己更上心
真係唔知仲以為畀人鎮壓、直面中共嗰個係佢
班蚑勇字寫喺心口想全世界人睇到 笑死
咁事實上 你姨都話 香港仆街 最大受益者係台灣
係香港人先咁天真咁傻 唔識政治
如果唔係上世紀有色目人光環
上大陸做生意 一早畀支那人溶咗
無民團點打
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1290601576307007488
最重要的是,十九世紀小政府的全民戰爭時代是沒有生存能力的。香港的成功完全依靠外國(英國和中國)保護的舊自由主義低稅低管制,而不是老一輩香港人意淫的奮鬥精神。

加拿大和英國都是高稅高管制大眾民主,香港華人的工作經驗完全沒有用處。倫敦金融界看他們連實習生都不如,讓西印度黑人做二地主,讓印度巴基斯坦人做三地主,讓李嘉誠之流打雜。香港華人現在去,很快就會發現自己的階級地位不如敘利亞難民的。#沒有祖國你什麼都不是
https://twitter.com/LiuZhongjing/status/1290611254969749505
貴匪是有可能抄1997年臨時立法會的作業,指望期滿後可以產生鳥籠立法會,但當時的淪陷區像今天的越南,大批奴隸勞動有待於出售,香港則是天造地設的經紀人,所以暫時隔離彭定康民主掀起的鬥爭各方,隔離期的分蛋糕保證了期滿以後局勢會緩和。今天恰好相反,隔離期以後的各方都失去了原有的蛋糕。

兩億中國失業者和兩百萬香港失業者索取麵包的噪音,大大超過了兩個政府的分贓維穩資源。除非果斷將他們編入勞動軍,無法避免暴力衝突的升級。
陳醫師訪談劉仲敬第99集:香港推遲立法會選舉
https://www.youtube.com/watch?v=Y0licafNSZA&feature=youtu.be

簡單講,白區黨/地下黨/港共政權係推遲選舉嘅最大輸家。佢地亦會係第一批退岀舞台嘅人。
中國政府得返對香港開戰呢一條路,至於成效如何,就取決於習近平消滅敵對派系,重新整合資源同動員解放軍嘅能力。

雖然早前劉講岀咗好多好harsh嘅言論,但佢呢篇係相當肯定香港人嘅成果。進步空間當然會有,大家繼續努力就得。

香港公務員(包括林鄭月娥)毫無政治能力,當造就佢地過去成功經驗嘅社會環境已經不復存在,而佢地冇能力根據環境轉變黎調整應對方式,滅亡係必然結局。香港政府習慣凡事請求中國政府支援同做決斷,但冇諗過中國政府根本冇資源同能力做決定。國安黎到香港,同監軍太監冇分別,唔單止幫唔到手,仲要裝備精良嘅香港警察保護。(劉同時提及,香港警察有機會叛變中國,當然唔係話佢地良心發現,而係話佢地會成為黎巴嫩化後其中一個軍閥)

習近平依靠紅區黨行事,唔信任香港嘅白區黨同香港政府,更加視佢地背後嘅改革開放幹部為首要敵人。所以習唔單止唔會支援,仲間唔中會搞破壞,敵對派系嘅損失就係自己嘅得益。而且仲可以令成個黨覺得,冇咗習近平共產黨就會垮台。

香港華人/建制派已經處於窮途末路。佢地渴望中國會支援佢地,但就驚訝咁發現,中國所有政策(國安法,延遲選舉)都係犧牲緊佢地。而且佢地一旦返到中國,唔會有好下場,就好似印尼commie返到華僑農場,就會變成右派比人批鬥。但白區黨冇得退,因為佢地都有一大班人要養。

選舉對白區黨好重要,但對紅區黨唔係。佢地可能會有人覺得,一年後情況會改善。但現實係,一年後好可能唔會再有選舉。劉認為美國一早已經決定九月全面制裁,就算唔選,都會照制裁,一年後選咩都冇意思。而且紅區黨會認為,初選結果顯示,香港人只會選素人或者年輕政客,而唔係容易統戰嘅傳統泛民。一旦選舉再輸,只會比反對派劫持,造成雙頭政權,重演立陶宛劇本,有弊無利。

西藏劇本係習近平嘅計劃,但問題係解放軍不比五十年代,而家已經嚴重退化。習近平岀年三月前整合唔到資源開戰,解放軍就係咁先,軍閥混戰會隨之而來。

至於香港人,中下層嘅勇武小隊抵抗程度,會決定香港流亡政府喺國際社會嘅地位。

劉仲敬亦提到,香港人必須發明民族,可以睇下#392。首先香港華人唔會有岀路。如果去到外國選擇放棄香港人身分,你就要由邊緣人做起,排喺印度人後面融合。如果唔想咁,發明香港民族係唯一選擇。民族就係以自己為中心。
Push
身為搵唔到工既fresh grad, 去到外國都唔知可以做咩
去到要預咗自己地位低過穆斯林 印度人 黑人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞