劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
所以其實劉生話台灣同香港唔係利益共同體其實冇錯。
姨最想香港輸出革命去廣東

天下大亂
燒山個idea 出發點係好
問題係佢犯左錯誤係好多香港政界都會犯概野:對台灣概觀點仲停留係國民黨時代,唔理解宜家台派概觀點,簡單講唔update

你婕早幾年都講左香港台灣都係行愛沙尼亞式民族主義,即係歐陸式民族主義
呢點好講求一個民族概同質性,同英美式概唔同在佢容許你搞n個飛地,反正大家都係精英搵個代表傾,代表點頭就得
歐陸式講同質式,講公民統治,咁樣佢絕對對你香港人搞個特許城市而反感

最重要一點係台灣個個市都想做到呢點,憑咩要你香港人去做。台灣本身好多野係唔開放,用意就係要保護自己經濟,燒山佢唔知唔知路,就踩中左個地雷陣到
香港呢邊佢早就提及過
唔搞掂廣東,香港安全就無保證
一係做另一個以色列
但香港又太專注係本土抗爭上,激又唔夠人激,仲要有好多人想縮沙
咁咪停左係中間位到唔上唔落

君王論講過,一係就唔好做,一做就要做絕佢
當然對好多港人而言都做到好盡
但以目前形勢去睇,沒有最盡,只有更盡

大多數香港人無呢種訓練,無呢種思維,未試過咩叫芒果乾(國安法立法後會feel到多左)
咪未feel到危機感
你睇下出面大量post仲係到感情用事論革命
移民走又話人逃兵
明明本土失守只係時間問題
係咪要封埋機場先識驚
其實roger佢哋班人都還好,最多係太過從自身角度出發。如果你遇上啲老獨派既話,幾乎冇一個唔係反對收容港人。佢哋可能會同情香港抗爭,但唔會覺得台灣有道義責任收容港人,肯定100%反對收容港人政策。更會因為咁對蔡英文有所怨言。
又roger
查實根本無留意過咩roger或者咩「老獨派」
圖我已經放過唔少
明嘅自然會明
另一個以色列不嬲都係口噏
估唔到真係有人會當認真
講真 佢哋唔係香港出世
在座咁多都係香港出世掛?

形勢最多可以到邊 自己心裏無數?
做到盡?
搲得一啲得一啲已經算唔錯
仲ff咩做到盡 咩以色列咩
老實講呀如果佢哋幫番流亡者嘅,最多咪打番個和。其實係總統選舉嘅後期,香港牌已經起唔到咩嘢作用,不過咁香港牌嘅作用,其實主要係喚醒老一輩對戒嚴時期嘅恐懼同教育年青人唔珍惜現有民主自由的下場。係唔係真係救成個民進黨其實有疑問,不過蔡總統本人就肯定係被救一命(初選),所以我幾肯定收容港人政策應係蔡總統一意孤行。所以屌佢其實真係幾無謂。

反而最危險嘅係時力同柯P班人,呢啲人打着幫忙的旗號,實際上只係想過橋抽版。你睇李倩怡嘅下場就知。

至於排外同怒火嘅問題,我諗等台灣人去打砸滯台中國人據點嘅時候納點血酬(主動幫忙做先鋒),應可解決。
我想講嘅係你哋覺得對你哋比較有敵意,即係嗰班對港人惡言相向嘅人已經係對香港冇咁反感。再反感嘅大有人在,只不過係隱而不發,其實ptt班無腦台仔先係佢哋社會的主流意見,當然你可以不滿佢哋,但係佢哋嘅一定係事實,而且已經冇咁激進。再難聽嘅都一定有。港台友好當然唔係事實,而事實上大家嘅利益係相違背嘅。衝突自然在所難免。唔好話嗰班姨粉,就算成個台灣既人不爽香港人,我都唔意外。我唔係要為佢哋辯護,但係我想講嘅係呢個世界就係公說公有理,婆說婆有理,你有立場,人哋亦有人哋嘅難處。唔好覺得係老奉。覺得人哋一定要幫你。再唔啱聽都要講,其實人哋選舉完之後過橋抽版都仲得,但係人哋都冇咁做。我想講嘅只有一點,就係唔好覺得香港牌牌面好大,可以救到成個民進黨。跟手要人哋咩都做齊。幫你係人道,唔幫你係道理。唔好將一切當做理所當然。當然講得呢番話就預左俾你哋批評。另外如果有台灣朋友嘅話,請拜託佢哋多支持基進黨,呢個係全台灣唯一一個會全力支持香港人嘅政黨。另外,舉roger做例子係因為係嗰班人當中得佢一個既名,比較易記。
其實你姨有講過諸夏搞得成既機會率近乎零,所以你當諸夏係佢同班國父為咗係排華期安身立命屈係美國嘅話語就得。
你姨嘅敵人向來係白華,而且燒生又好袁爸又好某程度上可算係你姨係生態鏈上嘅競爭對手,口出惡言一啲都唔意外。
完全同意
ppt link入面台仔語氣先係民意
可惜連登大把人ff民進黨大選選情
完全陷入echo chamber不能自拔
當ppt入面台仔唔係鬼就係五毛 國民黨
*ptt
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞