劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
唔係話劉仲敬譯本英國史譯到錯晒既咩
沒錯,確實如此,咁做未必最好,但係最保險。
冇番咁上下,點會被人叫邪教教主
要記住,姨係歷史哲學家,細節對佢根本一啲都唔重要,脈絡格局先重點,要考據嘅大有人在。

而宋元明清史方面,你覺概念混雜嘅話,應該係睇咗後期已經發明諸夏理論時嘅文章。而唔係佢早期係豆瓣同學院嘅文章。

係極早期歷史方面,我相信姨反而有其根據,更何況早期文明起源到而家學界仍然 眾說紛紜。其實姨嗰範係歷史哲學,佢係用史學材料嚟解釋哲學,即係佢對於呢個世界歷史變化嘅睇法,同佢對應嘅歷史學家應該係寫羅馬帝國衰亡史嘅吉朋。兩人嘅都有啲相似。

都係嗰句啦,姨嘅主業係哲學,副業先係史學。呢樣一定要分清楚。
姨做譯者純粹為咗呃錢。
補充多啲啦, 當時佢同啲自由派 好似秦暉呀張維迎呀嗰啲自由派學者走得好近,出書有後台,翻譯純粹係賺稿費。
認同。我睇阿姨係睇佢點用咩野框架同方法解釋同演繹歷史,好細節既野我唔係太理。

好多人都好執著佢講野「中唔中」,咁好似將佢講既野變左預言或風水咁。

自歷史能成一家之言,我睇書少但以華藉歷史家而言,係佢同孫隆基做得到。
唔係我要故弄玄虛拋書包,而是一般人根本無法明白香港未來會點行,我舉諾夫哥羅德同塔林既例子就係想佢哋明白,到底同一個政經地位一樣既城邦揀錯道路會產生啲咩結果,我仲舉辦上海-一個起以前社經 地位比香港高嘅地方嚟做例子, 就係想同大家講冇產生身份地位認同以及選擇錯誤嘅身份認同會帶嚟咩後果。

我舉得諾夫哥羅德同愛沙尼亞人嘅例子, 希望引起大家討論。思考一下香港未來要點樣行,我哋如何自處?

而唔係一句 其實人哋分析香港係要用返香港嘅歷史制度身分認同來分析,我夠知阿媽係女人啦。我幫佢搵埋例子證明人哋哈佛大學嘅研究員係咁樣研究。 結果點呀咪話冇說過同分析力囉。 雖然我只係講咗一句諾夫哥羅德同愛沙尼亞,但我只少有最少有略略解釋過佢哋之間分別啦,自己連google我都懶,就話人哋冇說服同分析力。

其實我唔介意有正反觀點, 就是師兄你同我意見有相反,有出入。 我都係心平氣和同你討論。語氣平緩。 根本而家最大問題唔係同我意見相反呀,而係啲人懶得去搵資料。是但一句我覺得咩咩咩 一啲論證都冇嘅說話笪過嚟。

是但一個睇過姨文章嘅人( 人肉錄音機除外), 都會嘗試搵下配篇文提及的背景資料是否正確,再嘗試論證下佢觀點係咪可以解釋正確。每個人都係咁做。算啦再講就得罪人,我都係志在討論啫。我終於明白點解姨講嘢點解咁鍾意用黑話,原來就係咁解。

如果真係要徹底解釋清楚嘅話,我諗至少寫五六千字左右。
阿姨習慣用自己睇既歷史做比喻,有時佢用既比喻我都懶得查。咁的確會令佢既文章變得難讀,令人覺得佢拋書包。但此人學識極為淵博,隨手拈來就係例子,殆無疑問。
睇完熱帶魚
整死熱帶魚套方法只適合新疆個環境
在博奕論中

以牙還牙是最佳策略

當然我地唔同佢係支那公務員體系

唔怕比人炒
其實係關新疆事,佢特登唔講因為新疆民風嘅事,所以d領導都係怕敢於反檯嘅人
因為如果劉一下諗唔開,攞刀捅佢就仆街啦
佢哋最驚楊佳
但以我同支那人打交道多年
佢哋確係欺善怕惡
你啱
但新疆支那人更加欺善怕惡
所以劉個方法係新疆可行
同埋真係唔好同啲下等人來往咁多

明不接愚

愚者不長其智
支那下等人有個好仆街嘅特徵
你對佢越好佢越睇你唔起
反而你對佢好似共產黨對佢咁呢,佢就會怕你尊敬你
訪談007:

[33:52]我曾經有一段時間試圖像民主小清新的理論所鼓吹的那樣,試圖團結一批人,既然大家都說共產黨壞而西方民主國家那麼好,那麼我們為什麼不把自己改造成西方民主國家那樣呢?然後我們團結起來去改造一下共產黨或者把共產黨推翻了,如何如何諸如此類的。

我想,這是所有中國青年大學生都曾經經歷過的階段。然後我就會發現,在你這樣做的同時,會有很多人,包括你認為的那些本身是共產黨的受害者、為了自身利益應該擁護民主的人,會十分積極地要吃你的人血饅頭,他們是如此地無藥可救。

相反,你如果想辦法追隨共產黨去整一下他們的話,那是一點困難都沒有的,他們甚至還會因為你有很強的能力整他們而山呼萬歲,編出各種虛假的讚揚來歌頌你。你如果為他們好的話,他們會捏造各種事情來污蔑你;你如果整他們的話,他們反而會捏造各種根本不存在的美德來讚揚你。你面臨的就是這樣一種荒謬的情況。
所以支那人唔配有民主
你睇果班維權律師,幚d共產黨受害者出頭,結果俾人拉俾人告,果班受維權律師恩惠嘅受害者有無幚維權律師出頭先
費拉係咁撚垃圾架啦
咁你話啦,班支那畜有咩資格追求民主自由先?
加上佢地都唔求民主自由
唔好再晒時間CONNECT 中國人了

香港民族主義者應該自行其事

制造既成事實

列寧蘇維埃咪又係少數派
所以當列寧成功暴力革命後,之前嘲諷列寧果班人要連夜綉紅旗
我咁睇
既定事實係由下而上做出嚟先穩固
係香港人太廢 所以先建議由少數有行動力嘅人由上而下做出嚟
不過長遠而言當然係要由基層開始培養共同體
咁支那就算落嚟都唔怕 不致斬頭之後群龍無首
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞