劉仲敬對香港評論整合

5001 回覆
480 Like 38 Dislike
呢啲垃圾台灣人圖就咪撚放上嚟啦
之前我係依個post已經講蚑那仁自己都話蚑那長江以北除咗北京城之外其他地方都無發展機會

為減壓 習計畫打造新「紐約」
https://lih.kg/2482242

不過講起環渤海,我係知乎見班大連仁都好懷念當年勃起來既日子
瓦房站嗰啲地方根本投資shithole嚟
落閘放狗
依家出咗瀋陽大連依然同長三角係兩個國家
我認同未來右派會愈來愈大
奧斯曼同小民族兩大路線終須一戰
大連睇怕係另一個香港
俾日俄殖民之後返唔到轉頭
正宗東北佬就無咁熱衷乜嘢環渤
有冇詳細啲解釋
淨係日屌夜屌中央政策支持錢銀支持唔夠
個圖無討論價値
垃圾
知識份子沒有這方面的顧慮,正好可以將符號資產增值變現。當然,前提是方向正確。拿破崙的歐洲是資產階級的寒冬,卻是民族發明家的春天。具體到香港,資產階級的逃亡和香港民族主義的崛起都已經越過了節點。港獨司法仲裁的真實意義,就是要在犧牲了公務員和員警的公正性和權威性以後,又將法官當作輸家的最後一支籌碼押上賭桌。這一局結束以後,香港廉能政府和有效管制的神話,就會像太平洋戰爭前夜的上海工部局一樣風雨飄搖。

港獨表面上是主要的打擊對象,實際上卻是最大的贏家。未來的香港就是他們和地下黨的戰場。地下黨只得到了自己原有的東西,而且會隨著涼戰的失敗而滿盤皆輸。港獨不僅得到了自己原來沒有的東西,而且會隨著涼戰的結束而贏得一切。
品蔥反賊直言知乎不封都是傻逼論述
引誘香港小朋友未來北上做士大夫既論述會愈來愈多
宜先作準備
4Chan版:2021中國政治光譜圖
https://lih.kg/gRyGJS

4CHAN
我已經係fb見到香港民小話準備係民主中國做大官爭取香港民主
咁滿洲啲鄉下就算同長三角比都未算係兩個國家,不過滿洲係你國統治底下真係人去樓去得好嚴重,如果慈父當年將滿洲蒙古化嘅話應會都好過今日嘅光景。
唔係講開發程度 而係個社會狀態
仲係政府為主 人嘅生活一切圍繞政府
好似停滯咗喺八九十年代咁
因為大連其實係自成一國嘅,並唔係滿洲嘅一部分,不過大連其實比較似係上海,因為某程度上佢只係租界而唔係殖民地。正宗東北佬反而就係熱衷計劃經濟同重工業,代表者就係入關學嘅始創人曹豐澤。
關東廳(大連)十幾廿萬日本人
直隸內閣總理大臣
算好用心機殖民啦
因為影帝佢哋將經濟自由化同政治自由化政策推上高峰,扶持好似馬雲李彥宏呢啲996無產階級資本家,同時放任南方系同炎黃呢啲公知系媒體掌握輿論。可以話04到12年嗰八年係繼89年後你國言論最自由嘅時代,我記得當年騰訊嘅歷史頻道搞左好多歷史真相學嘅文章,我最記得係踢爆蔣介石攞走晒黃金嘅大話同用數據講解共軍係靠滿洲軍備先打得贏內戰同打得和韓戰既事實。係紅區黨眼中係你影帝搞嘅雙自由化政策先會導致歷史虛無主義同經濟寡頭化。製造一大班反賊同馬雲呢種敢同中央叫板嘅資本家。令中國好可能好似克林頓全球化集團所想咁,經濟帶動政治和平演變,好似南韓同智利咁。佛利民同海耶克都話過經濟自由最終導致政治自由。呢點正正係紅區黨最驚嘅。

就算而家习大嘅政策重新開倒車,但係曾經陷入差啲萬劫不復嘅境地同而家遺留嘅問題的而且確削弱並減少你黨統治嘅壽命。而需要為此一切負責任嘅自然係影帝溫家寶。而解決上述兩個問題嘅法寶就係計劃經濟。當然言論自由化同經濟寡頭化帶來的問題亦變相給野心家可乘之機同加劇黨內鬥爭,導致12年嗰場大龍鳳嘅發生,同時又削弱你黨統治嘅壽命。故此溫生估計難逃清算。
都係,但係法理上始終唔係殖民地,只是南洋廳嘅級別。不過日本人真係好用心經營大連,聽講大連啲高中如果要搵戰前嘅校友開校友會既話,就會發現一定要係日本開。其實嗰陣嘅大連分分鐘比朝鮮台灣沖繩樺太北海道仲要日本化。
咁冇辦法,畢竟滿洲係九十年代就冇新發展。
香港係遠東既階級兄弟早已死去
不禁有啲唏噓
在本書的後記中,劉仲敬寫了一篇「沒有祖國,自己什麼都不是」的短文,始於滿洲在日本統治下曾經的繁華,終於在精英都被發配邊疆後,一位舊日本教育下的前滿洲精英,在新疆工作時還是每天準時做操,唸格言,維持著日本時代的生活紀律。但最後的滿洲人,就這樣凋零了。
曾經存在過的滿洲,就因為滿洲人沒有祖國,就這樣被分解、拆散、屠殺,然後現在變成出產中國的城市人看不起的「東北人」的地方。
沒有祖國,你這個地方曾經有的資產、技術、組織、民風等等等等,都會在極為粗暴的操作之下消失,而且沒有祖國,連亡國之後在外留下復國的種子都不可能,一切就這樣歸於虛無。當然,人類最終都會死,國家最終大概不免滅亡,但當你沒有了祖國,你連在歷史上留個種子都不可能,就只會在窪地中像垃圾一樣銷毀。
其實仲有一個,就係新加坡
中文維基話二戰前日本本來打算將旅順工科大學升級做帝國大學
好似話二戰後日本本來諗住起帝國議會增加朝鮮台灣樺太嘅席位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞