沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
係有料嘅點解唔捧得
唔通捧陳雲國師呀
[歷史假想] 如果當年台灣一早有熱狗日日叫人投白票的話……
https://lih.kg/1899970
起碼有代表性,肯企出離團結下大家,唔係個d垃圾議會政棍
唔比入閘,dq
大撚把方法
咁其實,當年過左政改咪搞掂
首先,END GAME係一個階段,我個句係指我地已經進入呢個階段,無可否認選舉後的結果係會好大咁影響某D 人的去留,進而影響全香港 同場運動。

同埋,我睇完了你想我回應D乜野? 佢所提的方案 同 沈生唔完全有衝突WO。但當然,個方案好老實太高估國際戰線可以做到的野。
當年袋住先 = 中港共完成憲制責任,以後做所有野更加 名正言順,亦都唔會再有機會比你再提出 雙。普選呢回事之餘,重比個名號班仆街吹大自己: 哇,我好撚勁架,一國兩制好成功阿之類。

如果當年袋住先,我地14年之後做的,包括 5大訴求入面第5項就無左個種出師有名的高地。

其次,當年的所謂 行政長官普選計劃 其實係完全UNDER 中共CONTROL,諗諗下其實重衰過依家1200選委。依家,都重可能有個可能性係選到一個自己人入去。
但去到個個所謂的普選方案入面,中共係會簡完先比你簡,即係你連入閘的機會都無阿,而且,你的票係一定要三簡一 係無方法反對反閘個三條友。
-----------------------------------------------------------------------------------------------
同埋當年過左政改,無包到立會普選
依家都未到呢到就已經叫唔好?

重有立會議員我記得應該唔洗任命? 係行政長官先要佢任命。
佢唔任命係憲制危機黎。
其實上面都有人講,咁做唔係要建制,而係要向呢個政權 同佢上面你所講"就黎倒台"的中共施壓。
我諗無野比佢立會乜方案都過唔到最有效停擺整個政府。
究竟你邊到黎覺得過半數就政府乜法案都過唔到?
泛民投票係一致嘅咩?佢地無夾硬推過咩?呃夠人未?
個方案太高估國際方案?

咁你地最後個方案做乜寫天下制裁?

講到尾你地就係要人含多次玩多幾次體制
再被人DQ多幾次拒絕任命多幾次然後再去求外國天下制裁
雖然係好天真 但真係選到,如果港共任何一個階段dq ,其實都ok ,只少可以make noise ,當宣傳都無輸掛
當然最好就係做到咁,一上任收晒 政府所有野皮。
到時就未必單單係泛民事,素人、本土、泛民要一致,直接向呢個政權施壓。
無錯,佢呢一個STEP都高估國際戰線,國際戰線變化實在太不可預測 加上 依家肺炎對全世界的影響 引致各國政府對中國的態度的影響都係未知之數。

但留意番,拒絕任命行政長官之後,佢寫天下制裁上面重有兩句,依家呢兩句係唔需要國際介入就已經存在的影響黎,咁已經足夠達致"攬炒"。
再講一講立場,我唔係沈生信徒,佢有某D言論、立場我都係唔同意,但最緊要係合理,令人思考覺得係有用先。
重有強調一點,制度內外抗爭基本上就係和勇不分一樣,雙管齊下先係最重要。

唔應該太高估任何一條戰線的成果,但更應該將每一條戰線每一步的成果/過程 同 其他戰線SHARE/合作/WHATEVER 去達致最大的效果。
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞