沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
雖然覺得唔可行

但不失為擾敵疲兵之計
功能組別 區議會當然議員 1200選委 人大釋法..
個制度本來就有問題 你嘗試係制度內改變就代表你容忍呢個制度嘅存在
所有佢地成立嘅野都只係為咗極權可以繼續當道
就算我俾你玩呢個制度 港共亦都唔會天真到跟遊戲規則玩
你覺得有矛盾未?
冇戴耀廷點會有佔中,冇佔中點會有雨傘,冇雨傘點會有魚旦,冇魚旦點會有反送中

佢其實同梁天琦一樣都係行得太前,一切都係進化
點會冇衝突,大把人走去玩體制就唔會落場抗爭,唔講其他,淨係講沈教授,佢落去行個圈都唔會啦。
你搶到就係,但你唔會擔到呢
因為係上年9月前就要準備好
功能組別既資格尤其係工會票,要夠一年先有得投
有問題就一定
一定輸就唔一定
就係呢個有機會贏嘅心態
令我地唔敢all in體制外抗爭
仲叫人區選
係咪維穩?
香港人爭取民主係想建立一個免受中國影響嘅制度去保護香港本土文化; 香港民主僅為香港人而設
中國要維持一黨專政,唔會容許香港有百分百民主,除非中共倒台 / 香港獨立

如果你認同以上兩點,就會發現大中華膠 / 體制支持者(當選後未有計劃創立新體制嘅人)唔係兄弟
五毛認證, 唔好選功能組別
幫推

唔好意思 借一借位

和理非 手足 家長 學生都請入黎

tg 支足channel
https://t.me/materials201920
無話無用
但係帶來實質改變嘅機會好微同埋好遙遠

唔明點解要否定選舉
我夠知立法會係廢物 但係仲有得玩點解唔玩?
咁多年都無試過反對派過半
唔試過點知唔得?
personal prediction:
維持區選相近投票率/票數,中聯辦全力配票,直選勉強過半
功能組別同樣中聯辦全力種票,你識登記,佢都可以種票
最後議席同2016年相約,選完大家坐咗喺度on99唔知點算好
以佢多年黎既言行,更切合佢既身份恐怕係地下黨員
呢樣真, 除左有不反遊行, 否則激烈行動一定無影
老老豆豆,一試無妨,又冇咩損失

以前比人分化得太勁,各懷鬼胎

其實大家都係想要民主自由人權

你想乾淨咁輸定污糟咁贏?

你面對緊嘅係全球最大嘅boss

呢鋪game你以為一年半載可以搞掂?

國父都笑9你哋啦
信泛民
就好似本土派參選以為有得搏一樣
港共就係可以無限開掛用bug玩殘你
呢個只係其中一個可能贏嘅手法,但不切實際
體制外抗爭先係最有力
係可以嘗試嘅

不過我覺得同單純咁和平遊行一樣,做完嘅結果咪就係再一次證明體制內抗爭係冇用囉

如果咁可以令班天真黃進化,思考下邊樣先係唯一出路,咁都算值得做
下,成堆泛登仔都想plan a plan b 一齊玩
我都識講啦。揀個民意選出既特首,香港就贏
區選都起碼叫黃藍大對決當玩一次公投

垃圾會制度腐敗不堪
仲對立法會選舉樂此不疲既人
話佢地係政棍已經好撚比面
問題係在於佢肯揼錢出黎收賣人心,係買票
行動嘅象徵意義大過實質金額
你可以解讀為呢個係柒婆對商界嘅小小禮物,預言會仲有戲玉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞