沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
兄弟爬山 我有我投白票 有普選先投
好波
沈旭暉似代表李嘉誠利益多D....
你睇清楚沈旭暉背景再講

沈旭暉似代表李嘉誠利益
田北俊 石禮謙 曾俊華都似係李嘉誠條line
佢哋想打功能組別

Solomon似係Donald Trump 對港中間人

李嘉誠條line d人大致Align Solomon個立場
諗清楚背後發生緊乜事
我地要配合定點
所以咪各有各做囉 體制內抗爭嗰啲你咪由佢做 你咪專注返體制外既抗爭 兄弟各自爬山姐
當然之前已經用左好多招去廢基本法武功。
但我嘅諗法絕對唔係淨係依附基本法,而係民主化嘅邏輯出發。
民主化嘅關鍵係點樣製造事件然後逼當權者回應,然後借住事件擴大自己力量去同政權談判,可參考波蘭為例。
所以依家要做嘅就係將政治權力最核心嘅問題引發出嚟,順便逼晒全港所有勢力表態,如各國商界(本地、美資、日資、英資等)、各國外交部等要決定靠邊。
其實,依家經過反送中同埋武漢肺炎政府已經喪失好多管治聯盟嘅支持(田二少同部份自由黨成員或者誠哥已經係好例子)。
所以係呢個位嚟講引發一個政治核心權力嘅危機絕對係對我地有利,而之前我地都見到事件爆發引出嚟有意想不到嘅效果,e.g. 大學保護戰 & 區會大捷 促成民權法參議員逼宮通過。

而政治領袖嘅候選資格/拒絕任命嘅重要性係更加高,難度亦比起單純dq議員為大。
主要係因為立會其實無權而且得70席嘅其中幾位仲要比例代表所以大眾個心理效果會比較無咁差。
但你想像吓當全港6-7成民意推出嚟嘅反對派領袖(因為行政首長選舉通常都係一對一嘅對決)個個dq/拒絕任命嘅效果幾咁大,全世界都要望住大家點樣靠邊,所以大家唔好放棄制度,但亦唔可以淨係盲目相信制度,街頭同樣重要,要適當時候運用制度摃捍,令民主化嘅契機出現。

只不過無奈嘅係依家疫症爆發,但其實運動都係時候要有一個休息同調節嘅時刻,我相信完左之後,經濟崩潰到時我地力量將會更強,就好似沙士之後咁樣嘅大爆發,到時就係手足們表現嘅好機會了。
共產黨到時唔委任,DQ特首,不過都可以照做先
BTW陳秋實係鮑彤d人
鮑彤係趙紫楊政治秘書
現行制度,中共控制任命權,當你選得贏,都可以唔任命,你可以點?
沈旭暉同solomon都同你講嬴到
那來的自信叻過美國中間人分析
solomon都同你講嬴到
唔信沈旭暉都算
那來的自信叻過美國中間人分析
兩者點比較呀 你警隊冇可能拎到個主動權 但立法會唔同 你可以用民意去拎個主動權返黎 雖然係都未必撼動到個政權 但至少可以令抗爭對自己更加有利先
真普選一樣會唔委任
而且就算真普選
出來既人好可能只會係中間派
只要中國仲存在 就算獨立左 我地都好可能要睇中國面色
右派一個特色單睇理性
多成本效益分析
少理情感同理念

兒登仔其實似左膠多d
講真, 上次區選好大可能已經比中共睇穿晒D底牌, 起碼而家知道每個票站要做幾多票先夠贏
田氏兄弟同曾俊華係商界利益
逆地而處
如果我係共產黨一員,我一定會搵部人去鼓吹投白票
黑警姦殺根本出唔到國際
你d證據唔夠solid 國際就會當Fake news
你自己睇一次功能組別再講不可行計劃
你地根本完全當美國傻架喎
Solomon 唔會水9你架
真普選,中共控制任命權,當你選得贏,都可以唔任命,你可以點?
咁要真普選做乜
時事台
仲想係一個有問題既體制到同佢玩? 佢係咪樂觀左啲 功能組別原本就係一個問題既存在 你仲要走去爭
不願承認
Push
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞