沈旭暉:先贏功能組別,贏選委,再選黃絲特首,香港就贏

2383 回覆
1482 Like 364 Dislike
要唔要試埋加入警隊內改革 + 警隊外抗爭,
兩樣都冇衝突,但事實上係點大家都清楚。
其實都係一個方案,搶功能組別可以即刻提私人動議,議員權力大好多。

當然國際線 抗爭線要一路繼續打
信泛民?
第一百五十九條
本法的修改權屬於全國人民代表大會。
本法的修改提案權屬於全國人民代表大會常務委員會、國務院和香港特別行政區。香港特別行政區的修改議案,須經香港特別行政區的全國人民代表大會代表三分之二多數、香港特別行政區立法會全體議員三分之二多數和香港特別行政區行政長官同意後,交由香港特別行政區出席全國人民代表大會的代表團向全國人民代表大會提出。
本法的修改議案在列入全國人民代表大會的議程前,先由香港特別行政區基本法委員會研究並提出意見。
本法的任何修改,均不得同中華人民共和國對香港既定的基本方針政策相抵觸。

簡單D嚟講
如果你想透過制度內抗爭達成真普選
就要立會過三分二贊成 香港人大過三分二贊成
同特首簽名同意。

咁我想問以上呢樣做到嘅可能性係幾多?
要唔要試埋加入警隊內改革 + 警隊外抗爭,
兩樣都冇衝突,但事實上係點大家都清楚。
唔信呀
但係可以點?
武裝起義?
條友淺藍黎
葉國華徒弟黎架
唔過2/3都唔叫贏...
其實明明香港人都明矛頭係中共 點解仲支持港獨

但係睇呢個po d回覆就知起碼要等多幾年
究竟條數點計出嚟你投票上面永遠都唔會夠中共多人,當初就係體制內改革唔到先要街頭抗爭推翻制度,依家又踩住手足D屍骨要入去攞議席仲要唔屌得 都痴撚線
我真心唔覺得泛民投反對會有問題
反正都過硬架啦
你咪投反對當係對選民表忠囉
如果咁簡單都做唔到我點信你贏咗功能組別之後仲會肯去癱瘓議會?已經唔係第一次架啦,水炮車都係咁架喎
議會同紀律部隊有可比性?
同意
Sor 未打完就post...

點都好, 不分化, 咩方法都好, 能夠對準政權嘅, 大家都支持。

咁, 我哋先可以繼續維持大多數。
相信大都都明
本土手足 》泛民 〉》〉保蝗

比起邊個贏,我只需要保蝗港共輸清光
呢個係我一直嘅信念
推沈旭暉做特首算啦
自己睇法例
私人動議不可牽涉公共開支及政治體制
立法會係無創制權
瞓醒啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞